Închide

53 de contestații la definitivat la Cluj, 13% dintre candidați au contestat notele

Educaţie by Actual de Cluj - aug. 04, 2022 0 65

Un număr de doar 53 de contestații au fost înregistrate la Cluj la examenul de definitivat în acest an, arată datele Inspectoratului Școlar Județean – adică aproape 13% din total.

Aceasta, în contextul în care promovarea la acest examen a fost de 84,1% în Cluj, cea mia mare din țară, în creștere cu 2,9%, comparativ cu rezultatele inițiale – 81,20 %. În Cluj au fost depuse 53 de cereri pentru reevaluarea lucrărilor de scrise, dintre care 29 au înregistrat note mai mari, decât cele obținute în evaluarea inițială, 22 lucrări au fost reevaluate sub nota obținută inițial, iar 2două lucrări nu au înregistrat modificări în raport cu evaluarea inițială.

Un număr de 11 candidați au fost declarați promovați ca urmare a contestațiilor, astfel că numărul a ajuns la 317 față de 306 înainte de contestații. Amintim că în Cluj un număr de 411 candidați au susținut examenul național de definitivare în învățământ, 22 de candidați au fost absenți, iar 11 candidați prezenți au decis să se retragă din motive personale, nefiind înregistrate situații de fraudă sau tentativă de fraudă.

Amintim, Clujul e județul din țară cu cele mai bune rezultate la examenul de definitivat, în acest an, considerabil peste media națională. Datele Ministerului Educației Naționale publicate în această dimineață arată că procentul de promovare din Cluj la examen a fost în acest an de 84,08%, cel mai ridicat din țară, considerabil peste media națională de 73,82%. În Cluj au promovat exameul peste trei sute de candidați, mai exact 317, iar alți 60 au obținut note sub cea minimă pentru promovare. Să adăugăm că numărul candidaților promovați în Cluj e cel mai mare din țară, Clujul fiind singurul județ din România cu peste trei sute de candidați promovați, exceptând Capitala, cu 707.

Clujul e și județul din țară cu cele mai multe medii de 10 înregistrate la acest examen, 16, și județul din țară cu cele mai multe medii între 9.5 și 9.99, adică 43. Totodată, e singurul județ din România cu peste trei sute de candidați promovați.

Examenul a avut loc în 20 iulie, într-un singur centru de examen din județ, la Colegiul Național ”George Coșbuc”, din Cluj-Napoca. În Cluj dintre cei 411 de candidați cu drept de participare la proba scrisă, au fost prezenți 389 de candidați, iar 22 candidați au absentat. În plus un număr de 11 candidați au decis să se retragă din motive personale și nu s-au înregistrat situații de fraudă sau tentativă de fraudă, arată Inspectoratul Școlar Județean.

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul principal al acestui examen național. Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.

Rata finală de promovare înregistrată la proba scrisă din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământ , după soluționarea contestațiilor, este 73,82%, în creștere cu 3,02%, comparativ cu rezultatele inițiale – 70,80%. Astfel, după evaluarea contestațiilor depuse, în număr total de peste 1.500, peste 5.300 de candidați au reușit să obțină medii mai mari sau egale cu 8 (opt), în condițiile în care, după afișarea primelor rezultate, fuseseră declarați promovați 5.136 de candidați.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu