Închide

4 artiști din România la târg de artă contemporană din Berlin, doi sunt absolvenți de Cluj

Cultură by Mihai Prodan - sept. 10, 2015 0 356

Doi artiști din Cluj participă la a 12-a ediție a târgului de artă Berliner Liste: din țară participă, în total, doar cinci artiști, dintre care patru reprezentați de o galerie de artă contemporană din București.

Galeria 418 Contemporary Art Gallery din București prezintă la târgul Berliner Liste lucrări ale tinerilor artiști Anca Bodea, Maria Manea Bordeanu, Ștefan Radu Crețu, Ștefan Petrică și Cristian Răduță.
Prezența românească este completată de participarea artistei Ioana Maria Sisea, invitată de către organizatori să expună cele mai recente lucrări în cadrul unui stând propriu.

Târgul de artă se desfășoară între 17 și 20 septembrie în cadrul amplului eveniment Berlin Art Week. În acest an Berliner Liste se bucură de participarea a 123 de galerii, spații expoziționale și artiști ce vin din 23 de țări și patru continente, ceea ce-l face cel mai mare târg de artă din Berlin. Curatorul târgului, criticul de artă  Peter Funken, a realizat o selecție de lucrări aparținând unor artiști în plină ascensiune, care vor fi prezentate într-un spațiu industrial deosebit – o fostă centrală electrică de dimensiuni impresionante (Kraftwerk Berlin). Lucrările de artă expuse sunt foarte variate, reunind atât pictură, sculptură, grafică, desen, cât și instalație, artă video și performance.

Anul trecut târgul a fost vizitat de peste 10.000 de persoane, iar aprecierile pozitive din partea presei și în special numărul mare de vânzări au confirmat poziția importantă pe care acest târg o ocupă în cadrul scenei artistice berlineze.

Anca Bodea s-a format în cadrul renumitei școli de pictură de la Cluj. A câștigat bursa ‘Vasile Pârvan’ pentru pictură la Accademia di România din Roma (2006-2008). Lucrările ei au fost incluse în expoziții atât individuale, cât și de grup: ‘Persona’ (418 Contemporary Art Gallery, București), ‘Suspended Desires’ (Casa Matei, Cluj-Napoca), ‘Cluj meets Berlin’ (Bazis Contemporary Art Space, Berlin), ‘Focus Europa’, (6th International Contemporary Art Show, Plassenburg din Kulmbach), ‘Three Young Romanian Artists’ (G5 Gallery, München), ‘Contemporary Files’ (Accademia di România, Roma).

Maria Manea Bordeanu a studiat pictura la Universitatea Națională de Arte din București. Dintre expozțiiile la care a participat amintim ‘Transmissionen III’ (Universitatea de Arte și Design Stuttgart), ‘Zoom In’ (galeria Artis, București), ‘The Silk Exhibition: Presence, Affinity and Loss’ (LC Foundation București), ‘The Other Body’ (Victoria Art Center București), ‘Fur & Skin’ (Art Yourself București),  ‘Imago Mundi — L’Arte dell’Umanitŕ’ (Treviso). Prima sa expoziție individuală, intitulată ‘Final Scene’, a fost primită cu succes la începutul anului 2015.

Ștefan Radu Crețu a studiat sculptură, ceramică, sticlă și metal la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și Universitatea Națională de Arte din București. În anul 2005 a fost bursier Erasmus la Universitatea din Wroclaw. Ștefan Radu Crețu a participat la mai multe expoziții colective și individuale, atât în România, cât și în străinătate: ‘Disambiguation’, (Palatele Brâncovenești Mogoșoaia), ‘Oestridae Dominant’ (1990 Project, Free Press Square, București), ‘Paratarrasius hibridus’ (418 Contemporary Art Gallery, București), ‘Poartă în casă’ (Stadt und Kreisbibliothek Heinrich Heine, Schmalkalden),  ‘(En) counterpoint’ (The Art of Living Pop-up Art Gallery, București).

Ștefan Petrică a urmat cursurile Universității de Vest din Timișoara, secția pictură. În anul 2011 debutează cu epoziția personală ‘Evolution’ la Galeria Triade din Timișoara. După debut urmează expoziții personale la Galerie3, Klagenfurt și Galeria Calina, Timișoara. A câștigat Premiul I la concursurile Juventus și Ars Pontem. Expune în cadrul unor expoziții colective precum ‘Semn — Simbol’ (ICR Budapesta), Spazzi Apertti’ (ICR Roma), ‘Cetate Arts Danube Workshop VII’ (418 Contemporary Art Gallery, București).

Cristian Răduță a urmat cursurile Universității Naționale de Arte din București. Este câștigătorul bursei ‘Vasile Pârvan’ pentru sculptură la Accademia di România din Roma (2006-2008). Lucrările sale au fost expuse în cadrul mai multor expoziții personale: ‘Unattended Ceremony’ (418 Contemporary Art Gallery, București), ‘Rhinocerus on Snails’Path’ (Atelier 030202, Bucureșt) i și ‘Rhinos’ (Canadian Clay and Glass Gallery, Waterloo). Artistul a participat la mai multe expoziții colective, dintre care amintim ‘Zoomania.ro’ (MNAC București), ‘Focus Europa’, ‘Three Young Romanian Artists’ (G5 Gallery, Munchen), ‘Contemporary Files’ (Accademia di România în Roma, și Giardini delle Biennale di Venezia).

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.