Va fi arestat șeful IPJ Cluj? Decizia se ia în următoarele ore, se fac audieri
Actualitate by Actual de Cluj - iun. 18, 2024 0 494
Soarta judiciară a șefului Poliției din Cluj Mihai Rus, reținut ieri după-masă și acuzat de complicitat la abuz în serviciu nu s-a decis la ora publicării acestei știri. Până la expirarea mandatului de reținere, în jurul orei 17, procurorul de caz poate decide cum continuă cercetările – poate cere arestarea preventivă a celor patru reținuți sau doar a unora, ori poate dispune cercetarea în stare de libertate, ori sub control judiciar.
La această oră se fac încă audieri care vor decide următorii pași în dosar, spun reprezentanții DNA pentru actualdecluj.ro. În funcție de rezultatul acestora în următoarele ore se va decide dacă se propune arestarea preventivă pentru 30 de zile, caz în care propunerea este analizată de un judecător de la Tribunalul Cluj. Se pot dispune, însă, alte măsuri în cazul lotului de patru – șeful IPJ Cluj, șeful Serviciului Rutier și doi agenți de Poliție – care pot fi cercetați și în stare de libertate, ori sub control judiciar.
Amintim, șeful Inspectoratului Județean de Poliție Cluj, Mihai Rus, a fost reținut ieri după-masă de procurorii DNA. Aceștia spun că l-au reținut pe Mihai Rus în calitate de suspect într-un dosar alături de șeful Serviciului Rutier Aurelian Mircea Rotar și doi agenți de poliție.
Rus e acuzat de infracțiunile de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit – două fapte – și de fals în declarații. Aurelian Mircea Rotar, comisar șef de poliție și șef al Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Cluj, e acuzat de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit – două fapte, complicitate la fals în declarații și omisiunea sesizării.
În dosar sunt suspecți și doi agenți principali de Poliție de la Serviciul Rutier – Ioan-Raul Pașca și Cătălin-Claudiu Mureșan. Aceștia sunt acuzați de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și respectiv complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Să precizăm, nici Rus și nici Rotar nu sunt acuzați de instigare la abuz în serviciu, ci doar de complicitate – și de fals în declarații.
În ordonanțele procurorilor se arată că în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În 29 aprilie, Rus ar fi fost oprit pe raza municipiului Cluj-Napoca de un echipaj de poliţie din care făceau parte și suspecții Mureşan Cătălin-Claudiu și Paşca Ioan-Raul, acesta fiind surprins cu aparatul radar, conducând autoturismul personal cu o viteză de 110 km/h pe un sector de drum unde limita de viteză maximă era de 50 km/h. În acest context, Rus împreună cu ceilalți polițiști cercetați în prezenta cauză ar fi stabilit o modalitate prin care șoferului să nu i se aplice sancțiunea contravențională prevăzută de lege şi să nu i se suspende dreptul de conducere potrivit dispozițiilor legale. Concret, în urma discuțiilor purtate s-ar fi hotărât ca Rus să comunice numele unei alte persoane care ar fi condus autoturismul în ziua evenimentului, ceea ce ar fi și făcut în 22 mai, iar agentul constatator, Ioan-Raul Paşca, să nu aplice sancțiunea contravențională corespunzătoare până la împlinirea termenului de prescripție. De asemenea, s-ar mai fi stabilit ca Rus să nu dispună cercetarea disciplinară a agentului de poliție Paşca Ioan-Raul în contextul de mai sus.
Suspecților Mihai Rus, Aurelian Mircea Rotar, Ioan-Raul Paşca și Cătălin-Claudiu Mureşan li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile. ”În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane”, transmit procurorii DNA.
Rus e polițist din 2006, când, pentru cinci ani, a fost ofițer la Protecție Internă. Din octombrie 2022 este împuternicit ca șef al IPJ Cluj. Iată CV-ul său:
21 octombrie 2022 – prezent – împuternicit şef al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj;
01 mai 2018 – 20 octombrie 2022: şef al Brigăzii Operaţiuni Speciale Cluj-Napoca;
2013 – 2018: şef birou în cadrul Brigăzii Operaţiuni Speciale Cluj-Napoca;
2011 – 2013: ofiţer în cadrul Brigăzii Operaţiuni Speciale Cluj-Napoca;
2006 – 2011: ofiţer în cadrul D.G.P.I.