Închide

200 de minerale într-o expoziție în weekend la Cluj

Cultură by Actual de Cluj - oct. 03, 2016 0 336

Ați auzit de lapislazuli? E o piatră prețioasă, pe care o puteți admira într-o expoziție de pietre prețioase deschisă în weekend la Muzeul Etnografic din Cluj.

E vorba de ediția de toamnă a expoziției Mineralia, care în acest an are și o tematică, e culoarea albastră, la care organizatorii raportează toată expoziția – albastrul turcoazului, al safirelor ori calcedoniei. Dintre toate pietrele de culoare albastră, una iese cu adevărat în evidenţă, spun organizatorii, și oferă un spectacol inegalabil şi un albastru profund: lapis lazuli. „Numele pietrei se datorează tocmai culorii, provenind din latinescul lapis – piatră şi din cuvantul arab azul-albastru”, explică aceștia. „Lapislazuli are o culoare albastră intensă si strălucitoare. Este complet opac, şi a luat naştere din combinația a trei minerale principale: lazurit, hauyn si sodalit. Conţine de asemenea pirită aurie fin diseminată şi mici filoane de calcit alb”.

Displaying lapis 5.jpgÎn Orient, cele mai vechi urme ale utilizării pietrei de lapislazuli datează din secolul IX i. H, in Mesopotamia si Persia. In Egipt, numeroase obiecte si bijuterii descoperite, dar si picturile murale din piramide atestă folosirea lapislazuli. Era un material scump, destinat în exclusivitate clasei conducătoare, astfel că a fost denumit “piatra faraonilor”. În Europa piatra de lapislazuli a intrat destul de târziu și a stat la baza pigmenților albaștri din cele mai frumoase fresce sau miniaturi ale Evului Mediu occidental. “Albastrul de Voroneț” este datorat şi pigmentului obținut din lapislazuli.
Principalul şi cel mai vechi zăcământ cunoscut de lapislazuli se găsește în regiunea Badakhshan din Afghanistan, la o altitudine de 3.000 metri. De aici se extrage cel mai valoros lapislazuli din lume. Alte zăcăminte de lapislazuli sunt cele din Siberia, din regiunea lacului Baikal, si cele din Pakistan, situate la altitudini de peste 4.500 metri. În expoziția de la Cluj lapislazuli poate fi admirată brut, ori în bucăţi şlefuite, mici obiecte de decor şi bijuterii, dar expoziția include și ametist, angelit, calcedonie, azurit, acvamarin, sodalit, turcoaz, opal, safir sau labradorit, plus alte 200 de tipuri de minerale.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu