Închide

2 spectacole din Cluj la festival de dramaturgie în Austria

Cultură by Actual de Cluj - mai 27, 2016 0 297

Două spectacole de la Cluj la festivalul de dramaturgie Dramatiker*innenfestival din Graz, la începutul lunii iunie.

E vorba de „Spectatorul condamnat la moarte” (de Matei Vișniec, regia Răzvan Mureșan) și „Foc de voie” (scenariu dramatic de Ștefana și Ioan Pop-Curșeu, regia Ștefana Pop-Curșeu), care vor fi prezentate la Schauspielhaus Graz în cadrul primei ediții a Dramatiker*innenfestival. Festivalul de dramaturgie este organizat de Schauspielhaus Graz și Drama Forum von uniT în perioada 2-5 iunie și promovat de Institutul Cultural Român de la Viena.

„Spectatorul condamnat la moarte”, o producție a Teatrului Național Cluj-Napoca, este o parodie amară la adresa justiției de tip stalinist. O instanță care nu ține seama de nevinovăția celui acuzat, astfel încât orice nevinovat poate deveni victimă, descoperindu-i-se greșeli, acolo unde ele nu există. Astfel, procesul unui criminal ascunde, de fapt, punerea sub judecată a publicului. Spectatorul este vinovat pentru că rămâne impasibil în fața propunerii regizorului, actorilor și, în ultimă instanță, a autorului. Distribuția este formată din Patricia Brad, Diana Buluga, Ionuț Caras, Luiza Ghindă, Cristian Grosu, Silvius Iorga, Elena Ivanca, Radu Lărgeanu, Miron Maxim, Matei Rotaru și Alexandra Tarce. Reprezentația are loc la Haus Zwei în 2 iunie.

„Foc de voie” prezintă povestea unui tânăr meșteșugar reîntors la casa părintească pentru a-și regăsi rostul în lume. Arta figurinelor de hârtie pe care o practică îi aduce o prietenie nesperată, într-un context social instabil, sub presiunea constantă a progresului economic. Ce se întâmplă însă când nu se joacă după aceleași reguli, când conștiința tace sub talpa avuției, când aproapele nostru deschide focul fără somație? Și dacă e doar veșnica poveste a pactului cu răul în necunoștință de cauză? O poveste dintotdeauna și de pretutindeni. „Foc de voie” este o producție independentă în parteneriat cu Facultatea de Teatru și Televiziune a universității „Babeș-Bolyai” Cluj, Asociația Persona și ImagineTact. Din distribuție – doar doi actori: Ionuț Caras și Cristian Grosu. Voci: Maria Vădan (copilul narator), Radu Lărgeanu, Filip Odangiu, Alexandra Tarce (vocile din vis). Interpretare coloană sonoră: Cătălin Dumitraș șiGrupul Iza. Cele două reprezentații ale piesei au loc la Haus Drei în data de 3 iunie, de la ora 17.00 și de la ora 20.30.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu