Închide

18 orașe europene, inclusiv Cluj-Napoca, pornesc într-o odisee inspirată de ”Ulise”, cu 1,78 milioane de euro de la UE

Cultură by Actual de Cluj - iun. 16, 2022 0 220

 

Un număr de 18 orașe europene, inclusiv Cluj-Napoca, pornesc într-o odisee inspirată de ”Ulise”, antologicul roman scris de James Joyce, având o finanțare de aproape 1,78 milioane de euro bani europeni, prin programul Creative Europe pentru un proiect cultural ambițios ce va dura doi ani.

În urmă cu o sută de ani a fost publicat romanul ”Ulise” de James Joyce, iar astăzi, cu ocazia Bloomsday, 16 iunie, ziua în care cititori din toată lumea îl aniversează pe Joyce, Teatrul Național din Cluj-Napoca a anunțat că Fondul Europa Creativă al Comisiei Europene a decis acordarea unei finanțări semnificative pentru un proiect civic și cultural ”extrem de ambițios”, în care este reprezentată și România, prin asociația Create.Act.Enjoy din Cluj-Napoca și Teatrul Național „Lucian Blaga” din aceeași localitate.

Creative Europe și-a motivat decizia de a acorda grantul celor 18 orașe partenere astfel:
”Nevoia de a redescoperi romanul „Ulise” al lui Joyce ca o capodoperă europeană cu un puternic mesaj contemporan este deosebit de bine subliniată. Proiectul abordează excelent problemele transversale ale incluziunii sociale, diversității și egalității de gen prin seria de acțiuni dedicate în primul rând acestor teme. Conceptul detaliat al proiectului poate fi evaluat ca fiind capabil de a declanșa schimbare și inovare, având în vedere acțiunile transnaționale ce derivă din dramaturgia legată de moștenirea culturală europeană și de capodoperele literare europene”.

Proiectul include organizarea a 14 evenimente urbane care vor anima spațiile publice democratice, implicând toate categoriile sociale care se intersectează într-un oraș modern. În plus, proiectul include 18 simpozioane civice pe teme aflate la intersecția dintre artă și comunitate, câte unul găzduit de fiecare oraș implicat; 30 de rezidențe artistice pentru schimburi de artiști între orașe și 18 comisii literare care să lucreze la o nouă carte Europe – Ulysses, ce va fi publicată în 2024.
Proiectul se va desfășura în fiecare dintre cele 18 orașe în ordinea cronologică a celor 18 episoade ale romanului ”Ulise”: lansarea va fi la Atena la sfârșitul lunii septembrie 2022, imediat vor urma Budapesta, Marsilia, Trieste și Vilnius, tot în toamna anului 2022. În 2023, inițiativele vor avea loc la Paris, Berlin, Copenhaga, San Sebastian, Cluj-Napoca, Istanbul, Zurich, Groningen, Eleusis și Oulu. Proiectul își va finaliza călătoria în iunie 2024 la Lisabona, Dublin și Derry-Londonderry.

James Joyce și-a scris romanul în timp ce locuia la Trieste și Zurich în timpul Primului Război Mondial și a epidemiei de gripă spaniolă, terminându-l la Paris în 1922, an când a fost și publicat.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu