Închide

130 de ani de la prima căsătorie civilă la Cluj

Administrație by Actual de Cluj - mart. 04, 2025 0 128

sala polivalenta

La Cluj, prima căsătorie civilă s-a oficiat la 8 octombrie 1895. Mirele, Tamásy Péter, în vârstă de 29 de ani, era mare proprietar de pământ și locotenent de husari în rezervă, descendent al unei familii de proprietari de terenuri, iar mireasa, Tauffer Margit, de 20 de ani, era fiica negustorului de piei, József Tauffer, unul dintre numeroșii și influenții Taufferi clujeni.

Ceremonia s-a desfășurat în sala de întruniri a primăriei, fiind oficiată de consilierul Nagy Mór, în prezența martorilor, rudelor, a reprezentanților autorităților, presei, dar și a numeroși curioși. După ceremonie, noul cuplu și nuntașii au pornit spre Biserica Sf. Mihail, pentru căsătoria religioasă. Din păcate, prima căsătorie civilă de la Cluj a durat numai trei ani, Tamásy Péter decedând subit, la 33 de ani, lăsând în urmă o văduvă tânără și o fetiță, după cum aflăm de la Biblioteca Județeană ”Octavian Goga”: ”Taufferii au avut la Cluj descendenți activi în diverse profesii, de la avocați, medici, comercianți, la bancheri ori redactori de ziare, ca atare nu a fost de mirare că evenimentul căsătoriei civile al unui Tauffer a generat un mare interes”

La 1 octombrie 1895, au intrat în vigoare prevederile legii privind căsătoria civilă și administrarea uniformă a registrelor de stare civilă, care introduceau și în Transilvania obligativitatea căsătoriei civile, lăsând intacte obligațiile religioase. Bărbații se puteau căsători la 18 ani, iar fetele la 16 ani; căsătoria era precedată de un anunț și trebuia încheiată în fața unui funcționar civil și a doi martori.

Cum până la data stabilită pentru derularea ceremoniei nu a fost amenajată o încăpere adecvată, provizoriu, a fost aleasă sala de întruniri a primăriei. Pentru atmosferă, masa președintelui a fost acoperită cu o față de masă roșie și, în jurul ei, au fost așezate scaune tapițate cu catifea tot roșie, pentru tânărul cuplu, martori și consilierul Nagy Mór, care avea să oficieze căsătoria.

În articol despre cum s-a desfășurat ceremonia:

”Lumea a început să se adune cu jumătate de oră înainte de începerea ceremoniei și nu doar sala, ci și holul și scara de acces s-au umplut până la refuz cu rude și curioși. La acest eveniment inedit s-au prezentat și jurnaliști și reprezentanți ai autorităților. La ora 11, a intrat în sală tânărul cuplu condus de martori (cumnatul miresei și fratele mirelui), urmați de părinții mirilor și domnișoarele de onoare. Așezându-se la masă, Nagy Mór a anunțat intenția tinerilor de a se căsători, subliniind că nu exista niciun obstacol pentru aceasta. Apoi, s-a derulat aspectul juridic al momentului, cu întrebări adresate cuplului și martorilor, de la care s-au luat declarații. După aceasta, Nagy Mór a urat fericire mirilor și, înainte de a trece la înregistrarea căsătoriei, a rostit un discurs, în care a subliniat importanța căsătoriei civile. Ceremonia a durat aproximativ 25 de minute, după care noul cuplu și nuntașii au pornit spre Biserica Sf. Mihail, unde s-a desfășurat căsătoria religioasă, urmată de ospățul organizat cu prilejul acestui eveniment”.

Din păcate, prima căsătorie civilă încheiată la Cluj nu a durat mult. Aceasta s-a încheiat prin moartea timpurie a soțului, decedat subit la 33 de ani, după numai trei ani de mariaj. Ulterior, fosta soție s-a recăsătorit.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu