12 filme în competiția TIFF în 2025
Actualitate by Actual de Cluj - mai 23, 2025 0 137

Cineaști aflați la primul sau al doilea lungmetraj din carieră concurează pentru trofeele competițiilor internaționale ale celei de-a 24-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania de la Cluj, care începe peste câteva zile; sunt 12 producții în competiție.
”Complet neintenționat, dar perfect plauzibil, dată fiind degringolada lumii în care trăim, cele 12 filme din Competiție compun un Babel straniu, dar fascinant, în care nu se mai înțeleg om cu om, om cu lume, lume cu lumi”, spune directorul artistic Mihai Chirilov. ”În lipsa unei realități mai bune și mai conciliante, arta rămâne singura care mai poate transfigura pozitiv și cu sens acest deficit cronic de comunicare, empatie și autentic”.
Iată filmele:
Suntem la marginea societății în ”Pământ străin” (”To a Land Unknown”, regia Mahdi Fleifel), în Atena de astăzi, unde doi frați palestinieni încearcă să plece spre Germania. Debutul multipremiat al regizorului de origine palestiniană conturează o lume disperată în care, uneori, singura cale spre visuri pare să treacă peste cadavrele celor asemenea ție.
Drama refugiaților revine și în ”Xoftex”, al doilea film semnat de Noaz Deshe, al cărui debut – ”White Shadow” – s-a văzut la TIFF în 2014. Aici, universul este o tabără de azilanți imaginară, cu iz de purgatoriu, unde realitatea și imaginația se amestecă.
”Păunul” (Peacock, regia Bernhard Wenger) este o satiră empatică care vorbește despre dificultatea de a mai fi noi înșine într-o societate din ce în ce mai ipocrită și artificială.
”Regatul” (”The Kingdom”, regia Julien Colonna) ne transportă în Corsica anilor ’90, unde răfuielile între clanuri transformă viața într-o cursă pentru supraviețuire. Thrillerul condensează violența unei întregi epoci în relația intensă dintre o adolescentă și tatăl ei.
Dragostea de tată este, de altfel, și motorul filmului ”Trei zile cu tata” – ”Three Days of Fish”, regia Peter Hoogendoorn, care urmărește trei zile petrecute de un fiu adult cu tatăl său, aflat în pragul unei plecări definitive.
În debutul spaniol ”Surzenie” (”Sorda”. regia Eva Libertad -, un cuplu așteaptă să afle dacă nou-născutul lor va fi surd ca mama sau va auzi ca tatăl.
Dovezi de iubire – ”Acts of Love”. regia Jeppe Rønde – estepovestea unei femei ce trăiește în sânul unui cult religios și își revede, după mulți ani, fratele. ”Provoacă limitele empatiei, acceptării și credinței, într-o lecție cinematografică profund tulburătoare”, arată organizatorii festivalului.
Columbianul ”Plouă peste Babel” (”Rains Over Babel”, regia Gala del Sol) este un fantasy psihedelic în care asumarea propriei identități e reimaginată în haine extravagante, cu tocuri și machiaj strident.
În ”Isteria” (Hysteria, regia Mehmet Akif Büyükatalay), credința este chestionată alături de loialitate, respect, toleranță și onestitate. Filmarea unei scene cu arderea Coranului declanșează un haos moral, punând regizorul în situația de a-și regândi filmul. În centrul poveștii se află asistenta lui, a cărei greșeală forțează un deznodământ exploziv.
”Ultimul drum” (The Weeping Walk, regia Dimitri Verhulst) este un road movie absurd, care testează limitele umorului în ritmul lent al unui cortegiu funerar ce se încăpățânează să ajungă la locul dorit de răposată, pentru încă o dovadă, foarte kaurismakiană, că drumul este mai important decât destinația. Deși totul se petrece într-o singură locație, și eroii din Miocard (Myocardium, r. José Manuel Carrasco) parcurg un drum întortocheat, mai repetitiv și decât Ziua Cârtiței, pentru a ajunge la un adevăr care, în final, nu e nici singular, nici complet real.
În fine, ”Debut” (”Debut, or Objects of the Field of Debris, as Currently Catalogued”, regia Julian Castronovo) este o meditație despre adevăr, iluzie și fals în artă. ”Este, în același timp, un gest de curaj al unui tânăr regizor, care îndrăznește să modeleze colajul, poezia și filosofia într-o poveste polițistă ce se estompează la final exact ca eticheta lămuritoare de lângă un tablou care te-a fermecat”, după cum arată organizatorii festivalului de la Cluj.