Închide

10 indieni, deportați, după ce au lucrat ilegal la drumul din Bonțida. Patronul „n-a fost atent să le facă formele”

Actualitate by Actual de Cluj - oct. 12, 2021 0 330

Timp de trei luni și jumătate, 10 indieni au muncit la reabilitarea drumului din Bonțida, județul Cluj, o lucrare inclusă într-un contract public a cărui valoare totală se ridică la peste un milion de euro. Muncitorii, supărați că nu au văzut niciun ban, au apelat la Inspecția Muncii. Dar s-au trezit cu decizia de părăsire a țării pentru că, fără voia lor, au muncit la negru pe un șantier finanțat de Consiliul Județean Cluj. Patronul susține că n-a avut timp să le facă actele necesare. Și nici n-a fost foarte atent la lege.

„Am fost proști că i-am crezut. Unii au plătit și 4.000 de euro ca să vină aici, iar cei de la firmă au zis că le pare rău. Dar răul e deja făcut”, spune un bărbat într-o engleză stâlcită. În jurul său, alți nouă șoptesc panicați și cer detalii despre cum se pune în aplicare o decizie de returnare de pe teritoriul României.

Vor să știe dacă mai poate fi atacată, dacă există vreo altă cale de a se lupta cu birocrația dintr-o țară care, după șapte luni, a rămas o necunoscută pentru ei. Dar nu există.

Decizia de returnare îi obligă să părăsească România în termen de 15 zile.
Cu trei zile înainte de a lua legătura cu reporterii ziarului Libertatea, muncitorii indieni dădeau cu lopata la reabilitarea drumului care traversează celebra comună Bonțida, unde are loc în mod obișnuit festivalul de muzică Electric Castle. Valoarea totală a contractului pentru reabilitarea drumului se ridică la 25,9 milioane de lei, bani de la Consiliul Județean Cluj. Dar indienilor nu le păsa câți bani s-au băgat în lucrare. Ei n-au primit nici cei 3.000 de lei promiși de Clusus Construct SRL, unul dintre subcontractorii firmei care a câștigat în 2019 contractul pentru executarea lucrărilor de la Bonțida.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu