Închide

Recordurile pieţei imobiliare clujene. Strada cu cele mai multe tranzacţii, cea mai scumpă casă, cel mai scump teren

Economie by Kristina Reştea - aug. 08, 2017 0 1152

Cât a costat cea mai scumpă casă vândută anul trecut? Care a fost strada cu cele mai multe tranzacţii? Dar cartierul cel mai „popular”? Autorii ghidului imobiliar 2016, realizat pe baza tranzacţiilor încheiate şi declarate în municipiul Cluj-Napoca, au alcătuit în analiză şi o secţiune care răspunde la astfel de întrebări, la capitolul „Ştiaţi că”.

Echipa de evaluatori membri ai ANEVAR coordonată de Adrian Vascu, senior partner al companiei de consultanță Veridio în parteneriat cu municipalitatea, tocmai au publicat al patrulea ghid realizat pe baza tranzacțiilor imobiliare încheiate între vânzători și cumpărători pe raza municipiului, ghid aferent anului 2016. Nu e un ghid “infailibil”, admit autorii săi, dar mai aduce puţină transparenţă în piaţă.

Citiţi mai multe aici:

S-au publicat datele oficiale din tranzacții imobiliare. Care e prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele din Cluj-Napoca

Şi câteva recorduri…

Strada Bună Ziua (cea care a ajuns la capacitate maximă de trafic şi care ar urma să fie lărgită) a fost în 2016 strada cu cele mai valoroase tranzacţii: aproximativ 14,8 milioane de euro. Strada Galaţi (zona Între Lacuri) e însă strada cu cele mai multe tranzacţii: 271. Cartierul cu cele mai puţine şi cel mai puţin valoroase tranzacţii este cartierul Becaş. Cele mai multe tranzacţii, dar şi cea mai mare valoare lunară a tranzacţiilor s-au înregistrat în septembrie (aproximativ 48 milioane de euro). În ceea ce priveşte terenurile, cel mai frecvent au fost tranzacţionate parcele cu suprafeţe cuprinse între 500 şi 1000 mp. Cât despre suprafeţele apartamentelor, cele mai căutat sunt cele mici: cel mai des au fost tranzacţionate apartamente cu suprafeţe utile cuprinse între 35 şi 55 mp. 83% din tranzacţiile cu proprietăţi imobiliare sunt finanţate prin surse proprii. „O posibilă explicaţie ar fi dorinţa românilor de a fi proprietari, mulţi preferă să cumpere, nu să plătească chirii. În Cluj, cumpărătorii şi banii vin şi din alte zone – se cumpără de exemplu apartamente pentru copiii studenţi sau pentru cei care rămân aici după studii, dar vin şi bani din afara ţării”, spune Adrian Vascu, de la Veridio.

Cea mai scumpă casă tranzacţionată este localizată în centru, în zona străzii Avram Iancu, tranzacţia fiind încheiată la 1,4 milioane de euro. Cel mai scump teren a fost tranzacţionat în cartierul Între Lacuri, la 660.000 de euro.

Cel mai mare cartier din oraş – Mănăşturul – a fost cartierul cu cele mai multe tranzacţii (1195), dar şi cartierul cu cele mai valoroase tranzacţii (60,1 milioane de euro).

Cea mai valoroasă tranzacţie a fost realizată de către o persoană juridică şi include o clădire de tip comercial în valoare de peste 4 milioane de euro amplasată în zona străzii Tăietura Turcului.

Achiziţiile persoanelor juridice reprezintă 17,8% din valoarea tranzacţiilor.

Top 10 cele mai valoroase tranzacţii ale persoanelor juridice însumează peste 25% din cele aproximativ 81,2 milioane de euro tranzacţionate de persoane juridice în 2016.

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare