Închide

Protest la cea mai veche fabrică a Clujului, angajații nu și-au văzut salariile de o lună, nu muncesc de 4 zile

ActualitateTop News by Mihai Prodan - mart. 18, 2016 0 597

Protest la cea mai veche fabrică din Cluj, Remarul „16 Februarie”: de patru zile muncitorii au întrerupt lucrul pentru că nu li s-au plătit salariile.

La ora publicării acestei știri zeci dintre angajații turei de dimineață se aflau în fața porții de intrare la fabrică – de altfel, de patru zile aici nu s-a mai muncit aproape nimic. Un angajat explică, sub protecția anonimatului, pentru actualdecluj.ro: „ultimii bani i-am luat în 14 februarie; de atunci trebuia să mai luăm în 29 și în 14 martie dar nu am luat nimic”. Sătui să muncească fără să fie plătiți, zeci dintre angajați au întrerupt lucrul marți – și nu e primul protest din ultima vreme. „De obicei se strânge lumea într-una dintre hale și încetează lucrul. Atunci vine directorul sau cineva să discute. Dar să dea banii, ce să discute. Acum s-au strâns în hala de la Rotărie cine a vrut, poate 2-3 au mai muncit. Asta a fost de marți. De atunci a trecut miercuri, joi, azi e vineri. Ieri s-a strâns lumea prima oară la poartă, cam jumătate din tură. Nervii sunt la un nivel cam ridicat. Tot auzim povești, dar noi de o lună întreagă n-am văzut salariul și nu știu când îl vedem”.

Liderul de sindicat Valer Marian, dar și directorul Horea Galoș, nu au putut fi contactați pentru declarații.

Remarul „16 Februarie” e cea mai veche fabrică ce funcționează neîntrerupt, în Cluj, din 1870 – are deci în acest an 146 ani de activitate. Protestele muncitorilor sunt frecvente în ultimii ani, din cauza salariilor plătite cu întârziere.

Schimbările la conducerea fabricii sunt frecvente în ultimii ani. De exemplu unul dintre membrii Consiliului de Administrație, fostul director Dumitru Nica, a demisionat în octombrie. Nica a rezistat în funcția de membru în CA doar o lună până să demisioneze la rândul său: a fost numit în Consiliul de Administrație în septembrie, după ce un alt membru, Ioan Timar, a demisionat.

Raportul pe primul semestru al anului trecut, cel mai recent disponibil, arată că Reemarul avea datorii totale de peste 35 milioane de lei – dar în scădere cu 11,5% față de primul semestru din 2014, scădere determinată de rambursarea unor credite. Remarul are și facturi neîncasate de 23,7 milioane de lei.
În primul semestru de anul trecut Remarul avea o cifră de afaceri netă de 10,34 milioane de lei, în scădere cu aproaope 18% față de anul anterior, când marca 12,6 milioane de lei.
Trăgând linie, la jumătatea anului fabrica era pe minus, mai exact avea venituri din exploatare de 11,88 milioane, dar cheltuieli de 12,32 milioane, deci un rezultat negativ de -763.600 lei. „În semestrul I al anului 2015 societatea s-a confruntat cu probleme financiare, ceea ce a dus la greutăți privind plata furnizorilor și asigurarea cu dificultate a bazei materiale pentru realizarea producției în curs. Producția a fost redusă având în vedere că societățile de cale ferată română nu au solicitat lucrări de reparații și modernizări la nivelul anilor precedenți, iar proprietarii de material rulant nu dispun de fonduri pentru reparații”, arată raportul.
Cei mai importanți acționari ai Remarul „16 Februarie” erau la data raportului Transferoviar Grup SA, cu 32,96% dintre participații, și Monica Băiculescu,cu 32,74% dintre acțiuni.

 

Citește și:

Grevă la cea mai veche fabrică a Clujului: muncitorii au întrerupt lucrul, fostul director și-a dat demisia ieri. “Avem greve în fiecare lună, le-am și pierdut șirul”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.
Tags

Articole similare