Închide

Ministrul Culturii aduce Cumințenia Pământului la Electric Castle UPDATE Vine numai ministrul

CulturăTop News by Actual de Cluj - iul. 12, 2016 0 1225

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, merge joi la festivalul Electric Castle, ca să promoveze faimoasa sculptură a lui Constantin Brâncuși, „Cumințenia Pământului”, scoasă la subscripție publică pentru milioane de euro.

“Întâlnirea dintre un artist care a revoluționat arta modernă — Brâncuși — și cultura alternativă, dintre cultură și popcult, merită să aibă loc”, spune Șuteu. „Cumințenia Pământului” este o resursă fundamentală de creativitate a României și, cu ajutorul vostru, va fi păstrată aici, în circuitul muzeal, accesibilă pentru toți cei care își doresc să o privească și să o cunoască. Ceea ce are ea de oferit este la fel de relevant azi ca în vremea în care a fost gândită de Brâncuși”, explică ea.

Poster ElectricCastle & Cumintenia Final Cuminţenia Pământului a fost realizată de Constantin Brâncuși în 1907 și aparţine patrimoniului cultural naţional, fiind încadrată în categoria Tezaur. Creată în același an în care Picasso transforma pictura prin lucrarea „Domnișoarele din Avignon”, „Cumințenia Pământului” este cea care a schimbat sculptura modernă în Europa. Este singura lucrare asupra căreia Brâncuși nu a revenit cu variante sau finisaje, considerând-o perfectă de la prima intervenție creativă asupra blocului de piatră și totodată ultima sculptură a artistului pe care statul român o mai poate recupera la ora actuală.

Festivalierii pot contribui la subscripția publică lansată de Guvernul României pentru a cumpăra această sculptură de la actualii proprietari, cu ajutorul brățării speciale primite de la organizatori în punctul special amenajat în festival. În prezent, Cumințenia Pământului este în proprietatea moștenitorilor arhitectului Gheorghe Romașcu, care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuși în anul 1911. În cazul în care statul român nu reușește să recupereze această lucrare, ea va intra în posesia unuia dintre colecționarii privați dispuși să o cumpere, și riscă astfel să nu mai fie accesibilă publicului larg.

Statul Român oferă 5 milioane de euro pentru această sculptură, iar Ministerul Culturii a organizat o subscripție publică pentru a aduna restul de șase milioane de euro până la prețul convenit cu actualii proprietari ai lucrării, 11 milioane de euro.

UPDATE Deși din informarea oficială a ministerului Culturii se înțelege că Șuteu aduce sculptura la Cluj, la festivalul Electric Castle vine doar ministrul culturii.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu