Închide

Doi clujeni vor să strângă bani de tabere pentru copii blonavi: 1800 km pe bicicletă şi o escaladare pe Mont Blanc

Social by Kristina Reştea - iul. 25, 2017 0 401

Doi clujeni membri de club sportiv – Alpar Katona şi Zoltan Szenasi – şi-au propus să pedaleze 1800 de kilometri şi să urce vârful Mont Blanc. Nu doar pentru sport şi aventură, ci ca să strângă bani: acţiunea are ca scop strângerea de fonduri pentru asigurarea costurilor de tabără pentru copiii cu diabet, artrită juvenilă şi boli oncologice din Tabăra Yuppi, organizată în Mureş de o asociaţie din Cluj.

Evenimentul Yuppi Ride are loc în perioada 18 august 2017 – 7 septembrie 2017 şi e organizat de Asociaţia Clubul Sporturilor Montane Rupicapra, pe care o reprezintă cei doi. Potrivit traseului anunţat, aceştia vor porni din tabara de la Şăulia, acolo unde se desfăşoară taberele Yuppi, către Chamonix, pe biciclete. Vor parcurge această distanţă în două săptămâni – în total 1800 de km traversând cinci ţări. Ajunşi în Chamonix, în următoarele şapte zile, planul e să escaladeze vârful Mont Blanc, de 4809 m altitudine. Şi, cu această aventură, au ca scop şi strângerea de fonduri. “Dorim ca şi anul acesta să ne alăturăm efortului comunităţii de a sprijini aceşti copii, de a le asigura accesul la o experienţă care le va schimba modul de percepere a bolii cu care se confruntă. Anul trecut, în cadrul proiectului Yuppi Run pe care l-am realizat, am văzut cât de mult poate însemna pentru ei o astfel de acţiune de strângere de fonduri, de aceea ne dorim să putem continua acest gen de proiecte, devenit o traditie pentru asociaţia noastră”, a declarat Alpar Katona. „Noi oricum facem astfel de expediţii, sunt proiecte de suflet pentru noi, e un mod de viaţă şi ne-am dat seama că putem să adăugăm şi o asemenea componentă, să susţinem o campanie pentru aceşti copii”, completează Katona.

Scopul campaniei este strâgerea banilor care să acopere costurile pentru una din cele patru sesiuni de tabere Yuppi din acest an – adică o tabără pentru 30 de copii. Pe pagina de strângere de fonduri s-au adunat deja 20.862 de lei din ţinta de 35.712 lei pe care iniţiatorii şi-au propus-o. Iniţiatorii campaniei menţionează că fondurile strânse din donaţii merg direct către taberele Yuppi, costurile expediţiei urmând a fi acoperite din bugetul propriu al celor doi şi prin implicarea unor sponsori.

Clujenii de la clubul sportiv nu sunt la prima acţiune de acest fel: colaborarea cu organizatorii Yuppi a început anul trecut, când Alpar şi Zoltan au pornit la o alergare de peste 200 de kilometri pe munții Făgăraș și Bucegi, asociată cu strângere de fonduri, despre care puteţi citi şi AICI. „Pentru noi, sportul şi activităţile acestea sunt un mod de viaţă, avem un plan de antrenament, practic îl trăim zi de zi. Anul trecut ne-am gândit să începem un proiect pe cinci ani, din care să demarăm faza I. Acum suntem la faza 2. Anul trecut am terminat expediţia ajungând în tabăra Yuppi, acum vom începe drumul de acolo. E important să avem o continuitate şi e importantă legătura cu copiii”, subliniază Alpar Katona. Iar experienţa din 2016 a primei întâlniri cu micuţii din tabără i-a motivat şi mai mult pe cei doi prieteni. „Eu am fost pentru prima dată acolo şi când i-a cunoscut pe copii, pe voluntari a fost ceva special, asta ne-a motivat şi mai mult să continuăm. Mă aşteptam să văd copii bolnavi, chiar aveam emoţii pentru impactul pe care vizita îl va avea asupra mea. Dar acolo am întâlnit multă bucurie. Da, sunt copii bolnavi, dar atmosfera din tabără e una de veselie”, povesteşte Alpar. „Taberele sunt gratuite pentru toţi copiii, iar ei ajung acolo printr-o reţea de medici, la recomandarea medicilor. Lucrurile se fac profesionist, iar asta ne-a dat încredere să continuăm cu această campanie. Sunt mulţi copii bolnavi care îşi acceptă greu boala, care se integrează greu şi atunci medicul poate să le recomande o astfel de experienţă, în care învaţă să se sintegreze, să socializeze, să trăiască cu boala; e un loc unde pot să îşi dea şi mai bine seama că boala nu e sfârşitul vieţii”, spune Alpar Katona. Numărul voluntarilor e aproape egal cu cel al copiilor, iar aceştia beenficiază şi de atenţia unor medici profesionişti care vin în tabere, a aflat „fundraiser”-ul. Acesta povesteşte şi despre activităţile de care au parte micuţii: caiac, terapie cu animale, căţărare.

Cei doi sportivi au mai fost în zona Chamonix – Mont Blanc. „Din diverse motive, care au ţinut de vreme sau de alte aspecte, nu am reuşit să urcăm pe vârf. Asta ar fi a cincea oară când mergem acolo. De 15 ani mergem cu maşina spre diverse expediţii, dar acum vom merge cu bicicleta. E o provocare şi pentru noi, am ales să facem ceva care să ne scoată din zona de confort. E şi o provocare personală. Vom face cam 150-200 km pe zi, uneori mai mult, alteori mai puţin, depinde de vreme şi de drumuri – în Ungaria avem drum întins, în Elveţia e drum de munte, ne-am făcut traseu, o să evităm arterele mari, mergem pe străzi şi drumuri de nivel de drum judeţean”, a mai povestit Alpar.

Aventura celor doi va putea fi urmărită pe pagina de Facebook a asociaţiei

Alpár Katona are 35 de ani, e programator și membru al CSM Rupicapra. Practică alpinism, ski-alpin, ski-alpinism, înot, ciclism, alergare montană. A inițiat tabere de cățărare pe stâncă, trekking și alpinism pentru tineri începători încă din 2004, iar din 2013 a descoperit ciclismul. Szénási Zoltán, 36 de ani, e freelancer și vicepreședinte al CSM Rupicapra. Sporturi în „portofoliu”: alpinism, ski alpin, ski-alpinism, înot, ciclism, alergare montană. A făcut ascensiuni pe trasee dificile din Alpi, Caucaz, Tatra si Carpați şi a lucrat ca ghid montan.

Asociaţia Mişcare de Tabără Yuppi, cu sediul în Cluj-Napoca, organizează începând din 2011 tabere la Şăulia de Câmpie, judeţul Mureş. Taberele Yuppi sunt adresate copiilor şi adolescenţilor diagnosticaţi cu diabet, artrită juvenilă şi boli oncologice. În acest an, pentru prima dată, va exista şi o sesiune de tabere dedicate familiilor cu copii bolnavi.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.