Închide

Disperare pe piața muncii: pentru că nu mai găsesc candidați, firmele din Cluj aduc angajați din afara UE

Economie by Actual de Cluj - mai 18, 2017 0 882

Surpriză pentru inspectorii de muncă din Cluj care au verificat zeci de firme în ultimele zile: din cauza lipsei forței de muncă, angajatorii din domeniul construcțiilor au fost nevoiți să apeleze la cetățeni străini, din afara UE.

Inspectorii ITM au găsit patru persoane, cetățeni în Republica Moldova, angajați fără forme legale la o firmă de construcții. „La controalele noastre în general angajatorii se plâng că nu găsesc forță de muncă, spun c[ vor oameni calificați, necalificați, că e nevoie pe șantiere, și nu găsesc, iar cei care vin stau câteva zile și pleacă”, explică un angajat al ITM Cluj pentru actualdecluj.ro.

Constatarea vine după ce mai multe firme de construcții din Cluj au fost amendate pentru că angajau persoane din afara UE fără îndeplinirea formelor legale. Controlul a avut loc între 9 și 13 mai și a numărat nu mai puțin de 50 de firme verificate, iar zece dintre acestea au fost amendate. E vorba în total de 12 amenzi, dintre care trei pentru muncă nedeclarată, în valoare de 70.000 de lei. Nu mai puțin de 13 persoane ce lucrau fără forme legale au fost depistate în cadrul controalelor, ce au avut loc cu ajutorul jandarmilor. În plus, inspectorii ITM Cluj au aplicat și patru amenzi, de 6.000 de lei, pentru că angajatorul nu a înmânat un exemplar din contractul individual de muncă salariatului şi pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal.

Pentru că la o firmă inspectorii ITM au găsit șase persoane ce munceau fără forme legale, fapt ce constituie infracțiune și se sancționează cu închisoare căci depășește numărul de 5 angajați ilegali, aceștia au sesizat organele de urmărire penală. În total cuantumul amenzilor date, inclusiv pentru securitate și sănătate în muncă, ajunge la peste 100.000 de lei.

Tags

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare