Închide

„Al cui e business-ul promovat de Rareș Rusu în Consiliul Județean?” Azi vă dăm noi răspunsul

AdministrațiePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - iun. 16, 2015 0 2745

O inițiativă a Consiliului Județean aparent banală arată cu claritate motivele pentru care politicienii se bat să intre în administrația locală/județeană. Consilierul Rareș Rusu i-a deschis calea firmei Total Strada – care-l plătește cu 7.500 de lei pe lună – pentru un potențial contract de iluminat public ce urmează să fie finanțat din bani publici. 

Consilierul județean Rareș Rusu nu s-a remarcat niciodată prin nimic deosebit, cu toate că se află deja la al treilea mandat în forul deliberativ al administrației județene. Așa se face că el n-avea cum să nu stârnească mirare în rândul colegilor săi, spre finele anului trecut când a apărut cu o inițiativă pe care a avut grijă s-o eticheteze pompos: „de interes public”. Rareș Rusu s-a străduit să bată toba în lung și-n lat despre „strălucita”  idee care l-a lovit în cap taman în anul de grație 2014 (luna octombrie), cum că instituția Consiliului Județean trebuie să asigure iluminarea trecerilor de pietoni de pe străzile județene, și încă numai cu leduri. Lăudabil, nu-i așa, că tot se cheltuie banul statului pe alte aiureli, în timp ce iluminatul public chiar este un element important care, pe lângă că atestă gradul nostru de civilizare, mai poate contribui și la reducerea numărului de accidente. Cum se face că această idee nu i-a mai trecut prin cap lui Rareș Rusu niciodată în ultimii 10 ani, timp în care s-a tot perindat prin sala Consiliului Județean, este o întrebare la care nu se putea să nu căutăm un răspuns. De altfel,  un consilier mai îndrăzneț din PSD, Ilarie Ivan, și-a permis să-l întrebe pe Rareș Rusu chiar  în ședința în care s-a adoptat această Hotărâre: „al cui este domnule business-ul ăsta?”  Și tovarășul  Rareș Rusu s-a arătat tare vexat de insinuare, răspunzând afectat: „Vă răspund acum d-le Ivan, este al nostru, al consilierilor județeni, al celor care suntem aleși și care suntem răspunzători pentru bunul mers al vieții cetățenilor acestui județ. Vă rog tare mult să mă sprijiniți ca acest proiect să treacă”. Cum putea să amintească Rareș Rusu că figurează pe statul de plată al controversatei firme Total Strada care în ultimii ani a înghițit sume imense atât de la primării PDL-iste cât și de la cele PSD-iste, pentru contracte de consultanță și lucrări de iluminat public? Doar n-avea nici un interes să se speculeze că se află într-un conflict de interese și că inițiativa sa nu este decât o temă de casă primită de la serviciu, de a netezi drumul firmei Total Strada spre un alt contract gras din bani publici. Rareș Rusu figureaza ca salariat al firmei Total Strada din 2014. În declarația sa de interese spune că în calitate de director regional al acestei firme încaseaza lunar un salariu frumușel de 7.500 de lei.

Cine este firma Total Strada

Pe linie politică, pe vremea când PDL era la putere, Rareș Rusu a ocupat funcția de director la Transelectrica – cel mai vânat dintre posturile din companiile de stat, având în vedere facilitățile pe care le oferă și conexiunile cu băieții deștepți din energie. După ce PDL a plecat de la Guvern, nimeni nu s-a mirat când Rares Rusu a fost înlocuit cu un reprezentant PSD. Fără zarvă, omul s-a orientat spre firma Total Strada cu care cel mai probabil a interacționat într-un anumit moment, în calitatea sa de boss al Transelectrica. Despre Total Strada s-a scris destul de mult, în utlimii ani, având în vedere că a beneficiat de nenumărate contracte din bani publici (în general de la primării), pentru lucrări de consultanță sau pentru eficientizarea și administrarea sistemelor de iluminat public. Un contract controversat a fost câștigat de această firmă într-o comună din județul Argeș, pentru lucrări de eficientizare a consumului de energie electrică. Valoarea acesui contract, derulat din fonduri europene, s-a ridicat la uriașa sumă de 40,7 milioane de lei, în condițiile în care la licitația de atribuire nu s-a mai prezentat nici o firmă concurentă Pentru contracte și mai mari, de zeci de milioane de euro,  derulate în București sau Craiova, Total Strada a acționat în tandem cu firma Delta – Antrepriză de Construcții și Montaj, care aparține omului de afaceri Florin Diaconu, cunoscut atât în sferele de influență ale PDL cât și în cele ale PSD.

Cum face consilierul județean Rareș Rusu proiecte atractive pentru firma de la care-și ia salariul 

De pe poziția de director regional al Total Strada,  Rareș Rusu a încercat să ne convingă că absolut întâmplător a inițait proiectul de hotărâre ce vizează implementarea unui sistem cu leduri care să asigure iluminarea trecerilor de pietoni de pe drumurile județene ale Clujului. Interesant este că directorul structurii Consiliului Județean, care are obligația să implementeze această Hotărâre, Mircea Avram de la RAADPP afirmă că a și avut deja întâlnire cu niște așa ziși „specialiști” în domeniu. „Nu vă pot spune acum cu cine am avut discuții. Ideea este că sunt doritori care vor să implemeneteze acest proiect, noi trebuie doar să găsim banii. Vom vedea, poate prin Consiliul Județean vom putea să accesăm niște fonduri europene pentru a realiza inclusiv un parc fotovoltaic, care să ne asigure necesarul de energie pentru iluminarea tuturor drumurilor din județ. Am discutat acest lucru și cu Rareș Rusu și i-am spus că pentru proiectul acesta avem nevoie de bani„, a spus Avram. Pentru că a dat pasărea din mână pe cioara de pe gard, trecând din falimentarul PDL în deja îngropatul PMP, este prea puțin probabil ca Rareș Rusu să mai prindă vreun mandat în Consiliul Județean, astfel că are toate motivele să se grăbească să le creeze unele facilități angajatorilor săi. Și nu doar cu firma Total Strada are ceva de împărțit. Din declarațiile sale de avere și de interese reiese că are conexiuni și cu omul de afaceri Călin Mitică, care controlează societatea Transferoviar. Mitică a fost recent târât într-un dosar de fraudă, alături de directorul CFR Călători. Rareș Rusu a încasat de la Transferoviar peste 13.000 de lei, conform declarației sale de avere și și-a rotunjit venitul și prin firma Euro Force Security. Aceasta din urmă a fost înființată tot de Călin Mitică pentru a asigura controlul pe rutele de transport călători ale Transferoviar. Rareș Rusu asigură consultanță juridică la Euro Force încasând lunar un salariu de 3.500 de lei. Prea locală a relatat că Transferoviar Grup deține 85% din părțile sociale ale acestei firmei, restul aparțindând lui Stoian Rusu, tatăl lui Rareș Rusu și fost șef al Miliției Cluj, în prezent general în rezervă. Stoian Rusu și-a păstrat influența și după revoluție, devenind primul șef al celebrului serviciu „Doi și-un sfert”.

 

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.