Reputat ziar britanic despre Cluj: oraș incredibil cu străzi pietruite și „atmosferă relaxată” în cea mai sigură țară din Europa
Actualitate by Actual de Cluj - mai 04, 2025 0 199

Reputatul cotidian britanic The Mirror descrie azi într-un amplu articol atracțiile turistice ale unui oraș situat la jumătatea distanței dintre București și Budapesta, care găzduiește unele dintre cele mai bune instituții culturale din țară, precum și o viață de noapte animată și accesibilă.
”Balcanii și – au câștigat o reputație mai puternică în rândul călătorilor britanici datorită plajelor lor uimitoare și a îmbunătățirii siguranței. Țări precum Croația și România au încercat să atragă mai mulți turiști, dar clasamentul lor ridicat în ceea ce privește siguranța este cel mai bun. Conform raportului GlobeAware , România este cea mai sigură destinație de călătorie din Europa. Dar, situat în colțul de nord-est al țării, un oraș universitar în special atrage turiști pentru experiența sa bogată, sigură și accesibilă”, arată cotidianul The Mirror într-un articol publicat azi.
Iată recomandările:
Există o mulțime de biserici istorice, muzee și ruine unde călătorii pot explora mai profund istoria orașului. Una dintre cele mai monumentale este Biserica Sfântul Mihail – o biserică din secolul al XV-lea care se află în inima Pieței Unirii. Biserica Sfântul Mihail este considerată cel mai bun exemplu de arhitectură gotică din țară, iar majoritatea caracteristicilor actuale ale clădirii sunt originale. Una dintre cele mai bune părți pentru călători, biserica este complet gratuită.
O altă bijuterie istorică din centrul orașului este Muzeul Farmaceutic – adesea denumit Casa Hintz. Muzeul care se află astăzi a găzduit a patra farmacie din România, deschisă în 1573. Acesta oferă o privire fascinantă – deși tulburătoare – asupra medicinei din perioada Renașterii.
Dacă acest tip de turism morbid vă interesează, atunci Muzeul de Zoologie este o altă vizită obligatorie. Clădirea este dotată cu sute de exemplare de animale conservate la borcan ori uscate.
”Pentru călătorii care doresc să exploreze latura culturală a Clujului, muzeul de artă local ar putea fi o alegere mai potrivită. Există, de asemenea, Teatrul Național Lucian Blaga, considerat o instituție culturală a Clujului și una dintre cele mai cunoscute instituții teatrale din România. Aici, călătorii se pot opri pentru o piesă de teatru, un musical sau o operă fără a fi nevoiți să călătorească până la Budapesta”, precizează articolul.
Pentru iubitorii de natură, prima oprire ar trebui să fie Cetățuia. ”Un punct de observație impresionant, durează doar aproximativ 15 minute să urci pe deal și găzduiește, de asemenea, un parc impresionant și o cetate abandonată din secolul al XVIII-lea”, arată articolul.
În fine, o ultimă recomandare – Grădina Botanică ”Alexandru Borza” este, de asemenea, o altă destinație pitorească ce găzduiește o grădină japoneză și un turn de observație. Pădurea Hoia și salinele Turda sunt, de asemenea, elemente impresionante ale peisajului din apropiere.
The Mirror, cunoscut oficial ca The Daily Mirror, este un ziar britanic fondat în anul 1903 de Alfred Harmsworth (mai târziu Lord Northcliffe). Inițial conceput ca o publicație destinată femeilor, ziarul și-a schimbat rapid orientarea editorială pentru a deveni un tabloid de masă, adresat clasei muncitoare. A cunoscut o creștere semnificativă în perioada interbelică și mai ales după Al Doilea Război Mondial, când a devenit unul dintre cele mai populare ziare din Regatul Unit, cunoscut pentru abordarea sa populistă, titlurile mari și accentul pe știri senzaționale, sport și divertisment.
În prezent, The Mirror este deținut de grupul media Reach plc și apare atât în ediție tipărită, cât și online. De-a lungul timpului, și-a menținut o orientare politică de stânga, susținând în mod tradițional Partidul Laburist. Tirajul său a scăzut semnificativ în ultimele decenii, în contextul declinului presei tipărite: în 2024, tirajul zilnic se situa în jur de 250.000 de exemplare, față de milioane în anii săi de vârf. Cu toate acestea, The Mirror rămâne un actor influent în peisajul mediatic britanic, mai ales prin prezența sa online și impactul în social media.