Hoț de buzunare condamnat ieri la Cluj la trei ani de închisoare cu executare după ce a ușurat mai mulți călători cu transportul în comun de portofele
Actualitate by Actual de Cluj - apr. 24, 2025 0 41

Hoț de buzunare condamnat ieri la Cluj la trei ani de închisoare cu executare după ce a ușurat mai mulți călători cu transportul în comun de portofele.
Inculpatul, recidivist postexecutoriu, a fost condamnat ieri de Judecătoria Cluj-Napoca la trei ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat în formă continuată – au fost dovedite cinci acte materiale. A fost arestat preventiv până la condamnarea de ieri, din 12 decembrie anul trecut.
Conform actelor de la dosar, furturile s-au petrecut în 13 și 23 noiembrie, 2, 4 și 9 decembrie anul trecut – la câteva zile după comiterea ultimului furt inculpatul a fost identificat și arestat. Anchetatorii au arătat că hoțul a sustras portofele cu bani și documente din gențile pasagerilor de pe autobuze ale Companiei de Transport Public din Cluj.
Mai precis, în 13 noiembrie anul trecut în jurul orei 6.35 una dintre victime s-a urcat pe autobuzul 39; lângă victimă s-a poziționat inculpatul, îmbrăcat cu o geacă de culoare bleumarin închis, care, după mai multe încercări, a reușit să-i deschidă fermoarul ghizdanului iar din interior să-i sustragă portofelul.
În momentul în care a coborât la statia Călugăreni situată pe str. Maramuresului, victima a constatat faptul că ghiozdanul era deschis și din el lipsea portofelul în care avea actele personale, carduri bancare și suma de 30 lei.
În 23 noiembrie în jurul orei 19.30 o altă victimă s-a urcat pe autobuzul 24B din stația Memorandumului spre mall-ul din Florești; lângă victimă s-a poziționat inculpatul, îmbrăcat cu o geacă de culoare albastru cu alb, care, după mai multe încercări, a reușit să-i deschidă fermoarul ghiozdanului, iar din interior să-i sustragă portofelul. În momentul în care a coborât la Vivo, persoana vătămată a constatat faptul că ghiozdanul era deschis și din el lipsea portofelul în care avea actele personale, carduri bancare dar și suma de 180 lei.
În 2 decembrie în jurul orei 7.30 o altă victimă s-a urcat pe linia 35, inculpatul, îmbrăcat cu aceeași geacă, s-a poziționat lângă victimă și după mai multe încercări, a reușit să-i deschidă fermoarul ghiozdanului, iar din interior să-i sustragă portofelul. În momentul în care a ajuns la stația Opera, persoana vătămată a constat faptul că fermoarul ghizdanului era deschis, iar din interior lipsea portofelul cu documente personale, carduri bancare și suma de 124 lei. În 4 decembrie în jurul orei 16 o altă victimă s-a urcat pe troleibuzul 6 la statia Regionala CFR; după câteva minute în troleibuz s-a urcat inculpatul, îmbrăcat cu o geacă de culoare bleumarin cu alb, care profitând de aglomerația din mijlocul de transport în comun a reușit să deschidă fermoarul genții victimei si să sustragă din interior telefonul mobil, ulterior coborând la stația CTP ”Grădini Mănăștur”. Victima a coborât la aceeași stație și a constatat că buzunarul din față al genții este deschis, iar din interior lipsește telefonul mobil.
În fine, în 9 decembrie în jurul orei 19 o altă victimă s-a urcat pe autobuzul 24B la statia Memorandumului, după câteva minute lângă acesta s-a poziționat inculpatul, îmbrăcat cu o geacă de culoare bleumarin închis, care, după mai multe încercări si împingeri ușoare înspre persoana vătămată, a reușit să-i deschidă fermoarul ghiozdanului iar din interior să-i sustragă portofelul cu documente si sume de bani, ulterior coborând la stația CTP ”Fabrica de Bere”.
La un moment dat, înainte de a coborî la stația Taberei, victima a realizat faptul că ghiozdanul îi este deschis, iar din interior îi lipsește portofelul cu documente personale, carduri bancare și suma de aproximativ 20 lei.
Toate actele au fost surprinse de camerele video ale autobuzelor iar polițiștii l-au recunoscut pe autor.
Inculpatul a fost obligat și la plata către victime a unor daune materiale în sume de 500, 715, 500 și .. 20 de lei. Decizia, luată ieri, e atacabilă cu apel în zece zile de la comunicare. ”Se va avea în vedere că infracțiunea reținută în sarcina inculpatului este o infracțiune cu un grad de pericol ridicat, inculpatul a recunoscut fapta în fața instanței, vârsta de 46 de ani a inculpatului, modalitatea de comitere a faptei, respectiv sustrageri repetate comise într-un mijloc de transport în comun, prejudiciul total nu este în cuantum foarte ridicat, dar nu a fost recuperat decât parțial, inculpatul nu este la primul contact cu legea penală, fiind condamnat pentru comiterea a numeroase infracțiuni contra patrimoniului, fiind recidivist postexecutoriu. Instanța observă că inculpatul a acționat de fiecare dată cu lejeritate și cu o spontaneitate care nu pot decât să releve periculozitatea infractorului, victimele fiind persoane de sex feminin, care nu au o posibilitate reală de se opune în situația în care inculpatul ar fi fost prins în flagrant”, a motivat instanța. ”Modul în care a acționat trădează o tenacitate specifică unei persoane specializate în comiterea unor infracțiuni contra patrimoniului. Astfel inculpatul a intrat în mijlocul de transport în comun și fără să aibă vreo reținere a pus în practică modul de operare dobândit finalizând cu succes activitatea infracțională”.
Inculpatul s-a eliberat din penitenciar în 3 noiembrie 2024 și l-a scurt timp din nou s-a apucat de furturi, nu a făcut dovada vreunei surse licite de venit, și-a însușit banii cu scopul de a-i folosi în interes propriu. ”În condițiile în care inculpatul este o persoană aptă să își asigure existența prin muncă, apare ca evident faptul că nu a comis fapta pentru a-și asigura nevoi primare, ci pentru că a dorit să obțină bani în mod ilicit și facil. De altfel se poate observa că nu a fost vorba despre un incident izolat, singular în viața inculpatului, acesta suferind multiple condamnări pentru săvârșirea unor infracțiuni contra patrimoniului”, a mai arătat instanța, care a apreciat că inculpatul a dat dovadă ”de o îndrăzneală infracțională extremă”.