Cum arăta Clujul în 1917
Actualitate by Actual de Cluj - apr. 18, 2025 0 85

O fotografie realizată de aviatorul Ioan Peneș în anul 1917, imediat după ce a obținut brevetul de zbor, arată Clujul în urmă cu 100 de ani. Fotografia surprinde zona actualului cartier Mănăștur, o parte din cartierul Grigorescu și Floreștiul.
Ioan Peneș a fost un pionier al aviației militare române, cunoscut ca primul aviator militar român care a traversat Munții Carpați în timpul Primului Război Mondial. Născut la 10 iunie 1892 în Satulung (astăzi parte a municipiului Săcele, județul Brașov), a urmat o carieră militară în artilerie, participând la al Doilea Război Balcanic în 1913. În 1915, a fost admis la Școala de pilotaj a aviației, devenind pilot în cadrul Corpului de Aviație Român. La 31 august 1916, în timpul unei misiuni, a reușit să traverseze Carpații cu avionul său Maurice-Farman nr. 11, numit „Satulung”, realizând astfel un vis neîmplinit al lui Aurel Vlaicu .
Pe parcursul războiului, Peneș a executat numeroase misiuni de recunoaștere și bombardament în spatele liniilor inamice. Într-una dintre aceste misiuni, în 1917, avionul său a fost doborât de artileria antiaeriană, suferind răni grave care au dus la amputarea călcâiului stâng. A fost decorat cu Ordinul Național „Mihai Viteazul” de către Regele Ferdinand și cu „Crucea de război” franceză pentru bravura sa în luptele aeriene .
După război, Peneș a continuat să contribuie la dezvoltarea aviației române, participând la campania împotriva regimului bolșevic maghiar în 1919, unde a comandat Escadrila Ardeleană „Breguet 2”. A fost responsabil de evacuarea a peste 140 de avioane și 300 de vagoane de echipament aeronautic capturat de la inamic. În 1928, a realizat o serie de fotografii aeriene în timpul zborurilor peste Munții Carpați, inclusiv în zona Clujului, care au fost păstrate în arhiva sa personală .