Închide

FOTO Criză la stat cu pensionari nababi care încasează lunar și câte 10.000 de euro, din salarii cumulate cu pensii, în administrația clujeană păstorită de Boc și Tișe

ActualitateAdministrațieTop News by Luminița Silea Cosmina Fernoagă, - oct. 12, 2024 0 1025

În ciuda crizei financiare pe care o invocă guvernanții de mai bine de doi ani, instituțiile publice continuă să fie acaparate de „pensionari de lux”, recuperați din diferite structuri: Poliție, DIICOT, Justiție, Servicii de informații etc. Oameni care se pensionează înainte de 50 de ani, pentru a se reangaja imediat în Primărie sau Consiliu Județean, cumulând astfel pensia cu salariul pentru a ajunge la venituri care i-ar face invidioși pe cei mai prolifici lideri din sistemul privat.

Mai avem apoi categoria pensionarilor de 70 chiar peste 70 de de ani care nu se mai dau duși din regiile și societățile de stat, menținuți în funcții de conducere pentru a răspunde ordinelor politice, încasând venituri lunare de mii de euro, pe care nu le ating nici măcar directorii de bănci.

– Emil Miron (foto jos), primul pensionar de lux, în vârstă de 69 de ani, este directorul Regiei de Termoficare Napoca – subordonată Primăriei. Acesta lucrează în instituție încă de pe vremea comunismului, urcând treptat de la funcția de economist la cea de director general. Miron încasează o pensie de invidiat, respectiv 12.567 de lei/lună (peste 2.500 de euro). Totodată, continuă să ocupe funcția de director general al Regiei de Termoficare, obținând salariul lunar de 32.000 de lei (peste 6.400 de euro). La această sumă se mai adaugă încă un salariu lunar, încasat de la firma Colonia Cluj, înființată de Regie împreună cu parteneri privați, respectiv 18.679 lei  (peste 3.750 de euro). În total, Miron ajunge să încaseze lunar, din pensia cumulată cu salariile, suma impresionantă de 12.650 de Euro.

– Ion Pantelimon este alt pensionar de 71 de ani care nu se dă dus de la conducerea Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP), aflată în subordinea Primăriei Cluj Napoca. Pantelimon a fost adus în partid (pe vremea când defunctul PDL era pe val), respectiv în 2004, iar surse politice spune că individul era atât de sărac încât nu-și permitea să contribuie financiar în campanii electorale, în schimb aducea multă hârtie, de la fabrica „Someș Dej”, unde lucra ca „șef de secție”. Boc l-a propulsat (în 2005-2007) pe o poziție de „director” la Direcția Regională de Drumuri și Poduri  (DRDP), structură deconcentrată care răspunde de infrastructura a șase județe, entitate care a fost răspunzătoare de celebrul proiect al Centurii Vâlcele -Apahida, denumită și „Centura de Aur”, în urma costurilor imense suportate de stat, care până la finalizarea lucrărilor s-au triplat%. Din 2007 Pantelimon s-a mutat la RADP, regia Primăriei Cluj, unde a stat doi ani, pentru ca mai apoi, în 2009 să revină pe funcția de „director regional” al DRDP, unde a stat până în 2013, atât cât i-a fost ținut spatele pe linie politică. A pierdut o scurtă perioadă la cunoscuta firmă Napoca Construcții, pentru ca în 2014 să fie readus de Boc la șefia RADP, loc din care, în prezent, Pantelimon încasează un salariu lunar de 31.125 de lei, la care se adaugă pensia lunară de 7.108 lei, adică aproximativ 7.700 Euro.

În vârstă de 71 de ani, Pantelimon (foto jos în mijloc) e exemplul parvenitului în sensul cel mai clasic al termenului, pentru că potrivit declarației sale de avere, toate bunurile le-a dobândit după ce a intrat în politică, după ce a obținut funcțiile menționate mai sus. Singurul bun imobiliar declarat înainte de a intra în politică e o casă de locuit, la Dej, și aceasta „moștenire” a soției. Important de menționat e faptul că în declarația de avere, Pantelimon nu menționează absolut niciun cont bancar, niciun depozit, de parcă și-ar ține miile de euro la ciorap.

– Liviu Neag este și el un pensionar de aproximativ 70 de ani, care nu se dă dus din funcția de director al Companiei de Transport Local. Neag a fos șef al Secției de Troleibuze, încă dinainte de Revoluția din 1989. El a fost păstrat la șefia acestei structuri (inițial regie a Consiliului Local care ulterior a fost transformată în societate), reușind să rămână în grațiile primarului Emil Boc. În prezent, Neag are un salariu lunar de peste 35.000 de lei și o pensie lunară de peste 12.600 de lei, un total lunar de  9.500 Euro.

– Marcel Bonțidean, fostul șef de la poliția municipală, de unde s-a pensionat destul de devreme, a fost recuperat imediat de Emil Boc, pentru a prelua șefia Poliției Locale, structură subordonată Primăriei Cluj. Bonțidean cumulează pensia cu salariul de vreo 8 ani. Dacă în 2021, Marcel Bonțidean realiza venituri lunare de 4000 de Euro, acum, din pensia de la Ministerul Apărării Naționale, salariul de director în Primărie și calitatea de membru al Autorității Teritoriale de Ordine Publică, câștigă lejer peste 5.300 de Euro/lună. (Bonțidean, foto jos, primul din stânga)

Marcel Bontidean

– Dorin Blaiu (foto jos, primul din stânga) este un alt pensionar de 60 de ani, recuperat de Emil Boc din structuri (fost general maior, comandant al Diviziei 4 ”Infanterie” Gemina), încadrat în Primăria Cluj Napoca în Cancelaria primarului, pe postul de „inspector de specialitate”. El câștigă circa 4.700 de Euro/ lună, cumulând pensia specială, beneficile de veteran de război și salariul de la Primărie.

Acești doi ultimi pensionari de lux câștigă fiecare lunar cam cât câștigă și primarul Emil Boc din salariul de la Primărie și de la Universitatea Babeș-Boyoi, plus indemnizația de membru al Agenției de Integritate (peste 4900 de Euro/ lunar sunt veniturile declarate de Emil Boc, potrivit ultimei declarații de avere).

Președintele Consiliului Județean Cluj, liberalul Alin Tișe, cel mai bogat dintre politicienii Clujului – fiind acționar în firme de construcții imobiliare – primește de la Consiliul Județean o indemnizație lunară de peste 16.500 lei (3.250 EURO). La capitolul venituri, Tișe declară în 2024 „darul de nuntă” de 235.954 EURO (împreună cu soția)La aceste venituri, Tișe mai declară încă peste 475.000 de EURO, din dividende de la firmele sale, dar și din depozite bancare.

Tișe are și el pensionarii pe care i-a recuperat din structuri, fără să fie clar rolul lor în administrația județeană.

– Florin Mornăilă (foto jos) a fost procuror șef al DIICOT Cluj, fiind bun prieten cu Alin Tișe, conform informațiilor din PNL Cluj. În 2022, Mornăilă s-a pensionat și a fost imediat încadrat ca „expert” în cabinetul președintelui Consiliului Județean. Fiind personal contractual, acesta nu are obligația să-și depună declarația de avere, însă soția sa, judecător, o face, astfel că din document aflăm că fostul procuror Mornăilă încasează lunar, din pensie cumulată cu salariu 31.336 lei (6.300 EURO), cu mențiunea că pensia sa ar fi de 24.000 de lei/lună, iar restul, peste 7.300, salariul de la CJ. Cum probabul salariul de la CJ i se pare prea mic, fostul procur Mornăilă se pregătește să preia funcția de conducere la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), structura subordonată Consiliului Județean, care consumă cel mai mare buget al administrației județene. Aici Mornăilă ar urma să aibă un salariu de peste 15.000 de lei.

 Călin Cotîrlă a fost șef al celebrei structuri „Doi si un Sfert” (Direcția de Informații și Protecție Internă- Cluj, fostă DIPI), primul pensionar pe care Tișe l-a angajat ca „expert” la Consiliul Județean. Cotîrlă și-a depus ultima declarație de avere anul trecut în iunie, declarând o pensie lunară de peste 8.300 lei și un salariu de peste 9.000 de lei (3.470 de EURO). Conform informațiilor Actual de Cluj, Cotîrlă se confruntă și cu o boală care l-a ținut o bună perioadă în concediu medical.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu