Închide

Ceapa în hârb și învârtiturile – rețete de post din satele clujene

Actualitate by Actual de Cluj - nov. 17, 2025 0 79

Ceapa în hârb și învârtiturile – rețete de post din satele clujene.
Postul Crăciunului este perioada în care, în gospodăriile rurale, femeile reveneau la hrana simplă, alcătuită din mâncăruri adaptate sezonului și resurselor din casă. De exemplu, arată etnologii de la centrul Tradiții Clujene, pe Valea Arieșului în perioadele de post printre mâncăruri se regăsea „ceapa în hârb” – adică tocăniță de ceapă. ”Cărcăleam ceapa și întindeam în ea mămăliga“, spune Ana Popa din Podeni.
În satul clujean Orman, femeile pregătesc și astăzi niște plăcinte de post, care se coc pe lespede, numite ”învârtituri” (foto).
De asemenea, din toamnă se făcea silvoița, care se mânca fie cu pâine, fie cu mămăligă.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu