Închide

Au fost anunțate primele producții cinematografice care vor fi difuzate la ediția din acest an a festivalului de film Transilvania de la Cluj, cel mai mare din țară

Actualitate by Actual de Cluj - apr. 18, 2025 0 45

Au fost anunțate primele producții cinematografice care vor fi difuzate la ediția din acest an a festivalului de film Transilvania de la Cluj, cel mai mare din țară.

E vorba de filme premiate sau selecționate în cele mai importante festivaluri din ultimii ani, de la Cannes, Karlovy Vary, Veneția, San Sebastián, Sundance și Berlin, proiectate în premieră în România la a 24-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania din Cluj-Napoca, ce în acest an are loc între 13 și 22 iunie.

Între acestea, filmul norvegian ”Dreams (Sex Love)”, regizat de Dag Johan Haugerud, care a câștigat Ursul de Aur la cea de-a 75-a ediție a Berlinalei în acest an, marcând o premieră pentru cinematografia norvegiană. Filmul explorează maturizarea emoțională a adolescentei Johanne, care se îndrăgostește de profesoara ei de franceză. Un alt film cu nume asemănător, ”Dreams”, cel mai recent film al lui Michel Franco, prezentat anul acesta în competiția Berlinalei, are în centru un tânăr dansator mexican trece ilegal granița cu SUA pentru a se întâlni cu iubita lui, o femeie mondenă, bogată și iubitoare de artă. Regizorul mexican Michel Franco a făcut parte din juriul competiției TIFF în 2023.
”Hard Truths” marchează revenirea după o pauză de șase ani a regizorului și scenaristului britanic Mike Leigh. Nominalizat la Oscar pentru ”Topsy-Turvy ” în 1999 și ”Another Year” în 2010, premiat la Cannes pentru ”Naked” în 1993 și ”Secret & Lies” după trei ani, Leigh spune o poveste contemporană despre depresie, furie și împăcare. Un debut care a cucerit festivalul de film de la Veneția anul trecut, ”Familiar Touch” e un film american care explorează dinamica relațiilor intergeneraționale și trauma latentă prin povestea unei femei care se confruntă cu pierderea memoriei și trebuie să se adapteze la noua ei viață într-un azil. ”Familiar Touch” a câștigat patru trofee la Veneția, inclusiv premiile pentru regie și cea mai bună actriță în secțiunea Orizzonti.
De asemenea premiat la Veneția 2024 în secțiunea Orizzonti pentru scenariu, ”Happy Holidays” – o coproducție Palestina – Germania – este cel mai nou film al regizorului palestinian Scandar Copti, nominalizat la Oscar pentru ”Ajami”, care propune o reflecție asupra identității și conflictului. ”În această sofisticată dramă de familie cu povești întretăiate, căutările personale, alegerile greșite și presiunile sociale generează dileme morale acute și pun la încercare relațiile dintre personaje și normele tradiționale”, arată organizatorii TIFF.

O comedie despre solidaritate, muzică și reinventare personală, ”The Marching Band” în regia francezului Emmanuel Courcol spune povestea unui celebru dirijor diagnosticat cu leucemie care descoperă că are un frate fix atunci când are mai mare nevoie de el. Filmul s-a lansat la Cannes, a câștigat premiul publicului la San Sebastian și a primit șapte nominalizări la Premiile César.
Un thriller psihologic spaniol, ”Undercover”, în regia Arantxei Echevarria, cunoscută pentru ”Carmen y Lola” (2018), e inspirat de un caz real de infiltrare a unei tinere polițiste în sânul grupării teroriste ETA și misiunea ei sub acoperire timp de șapte ani. Filmul a câștigat două premii Goya de top: cel mai bun film și cea mai bună actriță pentru Carolina Yuste.
”When the Light Breaks”, al regizorului islandez Rúnar Rúnarsson – premiat la TIFF pentru ”Sparrows” și ”Volcano” – urmărește o tânără imediat după ce trece printr-o tragedie, surprinzând intimitatea durerii într-un mod autentic și emoționant. Prezentat la Cannes în secțiunea Un certain regard, filmul va fi precedat de scurtmetrajul ”O” al aceluiași Rúnarsson, o dramă în alb-negru despre dependență și rupturi familiale care a concurat ulterior la Veneția – ambele titluri aducându-i regizorului o dublă victorie în acest an la Festivalul de la Göteborg, unde au fost desemnate cele mai bune filme nordice.

„Marco, the Invented Truth”, regizat de Aitor Arregi și Jon Garaño din Spania, lansat în 2024, prezintă un bărbat care își reconstruiește identitatea printr-o serie de declarații false și autoiluzie, pretinzând că este victimă a Holocaustului. Regizorii propun o explorare a modului în care percepția asupra adevărului poate fi influențată de experiențele personale. Filmul a fost prezentat în competiția Orizzonti a Festivalului de Film de la Veneția și a primit două Premii Goya, inclusiv pentru cel mai bun actor, acordat lui Eduard Fernández.

„Waves”, regizat de Jiří Mádl din Cehia, a avut premiera în 2024 și a obținut Premiul Publicului la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary. Acțiunea se desfășoară în timpul Revoluției de Catifea din Cehoslovacia și urmărește activitatea jurnaliștilor de la canalul internațional de știri al Radiodifuziunii pragheze, care au transmis informații despre invazia sovietică din 1968. Filmul a înregistrat un număr mare de spectatori în Cehia și a fost propus pentru selecția la Premiile Oscar.

„The Things You Kill”, regizat de Alireza Khatami din Franța și lansat în 2025, urmărește un profesor universitar care, afectat de moartea mamei sale, colaborează cu grădinarul său pentru a plănui un act de răzbunare. Filmul a fost prezentat la Festivalul de Film de la Sundance, unde a primit premiul pentru regie.

„Maldoror”, regizat de Fabrice Du Welz din Belgia, lansat în 2024, este inspirat din cazul Marc Dutroux. Un polițist investighează dispariția a două fete și continuă ancheta în mod independent, după ce procedurile oficiale sunt afectate de dificultăți în sistemul judiciar. Filmul a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneția.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu