Închide

Vești bune pentru institutul de transplant renal din Cluj adus în pragul falimentului de Lucan, datoriile s-au redus în câteva luni. Managerul: indicatorii de performanță s-au îmbunătățit radical

ActualitateSănătateTop News by Actual de Cluj - dec. 28, 2017 0 1604

Progrese: institutul de transplant renal din Cluj adus în pragul falimentului după ce ani de zile a fost căpușat, încât echipa managerială a fost nevoită să facă apel la binevoitori ca să poată funcționa în continuare, datoriile și arieratele au scăzut în doar câteva luni.
Aceasta și pentru că Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj a semnat contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate doar în aprilie; la data respectivă datoriile ajungeau la aproape două milioane, arieratele – la 1,65 milioane iar durata medie de spitalizare era de șapte zile. De atunci datoriile au scăzut la 1,85 milioane, arieratele – la 1,56 milioane, durata medie de spitalizare a scăzut la cinci zile și jumătate iar indicele de operabilitate a urcat de la jumătate la peste 80%. „În contextul îmbunătățirii radicale a indicatorilor de performanță medicală, a finanțării pe lunile noiembrie și decembrie, a previziunilor de contractare cu CJAS Cluj pentru anul 2018 și propunerile de corectare a disfuncționalităților de finanțare prin Programul Național de Transplant de Organe, Țesuturi și Celule de origine umană, considerăm că ICUTR este în măsură să se suțină financiar și să plătească eșalonat datoria de fond”, susține managerul Silviu Moga.

În acest interval, arată Moga, serviciile medicale au crescut calitativ și cantitativ, s-a cerut o mai bună finannțare d ela CJAS pe următorul an și a avut loc „întreruperea oricăror colaborări sau relații contractuale defavorabile ICUTR”.

E o veste bună, căci în urmă cu câteva luni ICUTR era în pragul falimentului după ce ani de zile a primit de la CJAS doar firimituri, căci pacienții internați aici erau ulterior operați la clinica privată a șefului Mihai Lucan, acum acuzat de delapidare. Astfel, ICUTR primea de la CJAS în special bani pentru spitalizarea postoperatorie, după ce pacienții operați în privat erau aduși înapoi la ICUTR pentru recuperare. Lucan și-a dat demisia de la ICUTR la începutul acestui an.

Vezi care era situația spitalului în urmă cu câteva luni:

Deputat ajuns în spital din Cluj: “situația e gravă în multe locuri, dar aici e catastrofală”. Spital cu datorii de milioane ajunge să ceară bani de la cetățeni ca să nu pună lacăt pe poartă

Între timp Mihai Lucan a fost reținut de procurori și e cercetat sub control judiciar cu acuzația de delapidare a ICUTR; e posibil să ajungă și în arest preventiv, căci contestația procurorilor la decizia Tribunalului București de a respinge cererea de arestare urmează să fie judecată la instanța superioară. Citește acuzațiile:

Fostul șef al Institutului de Transplant Renal Mihai Lucan, acuzat de delapidare; percheziții DIICOT în această dimineață, prejudiciu de milioane

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags