Închide

Un fotograf clujean ajunge la locul celui mai mare dezastru nuclear din Europa, încremenit în timp de 30 de ani. Ce l-a impresionat

ActualitateTop News by Actual de Cluj - mai 18, 2017 0 533

Doi fotografi din Cluj au ajuns în unul dintre cele mai bizare locuri din Europa, locul în care în urmă cu peste 30 de ani a avut loc cel mai mare dezastru nuclear din Europa, Cernobâl.

Nu oricine ajunge aici: locul e încă radioactiv și, evacuat în grabă, aici multe dintre zone sunt exact așa cum le-au lăsat locuitorii. Radiația pe oră e echivalentul a 20 de radiografii pulmonare, estimează fotograful clujean Cristian Lipovan (35 ani, foto), care a ajuns în Cernobâl în 18 martie și a stat în zonă două zile – dar numai după ce a găsit un ghid care să-i faciliteze accesul, căci zona e păzită de Armată non-stop. „De un costum special nu e neapărat nevoie”, spune el pentru actualdecluj.ro, „totuși pentru protecție pentru praful de acolo care e foarte contaminat e nevoie de o mască normală, de la farmacie. Ghidul ne-a impus niște măsuri de siguranță, gen nu aveam voie să consumăm nimic, mâncare, lichide, fumat – nimic. Nu aveam voie să stăm jos, să pun mâna pe diferite lucruri de acolo, nu aveam voie să stăm cu pielea goală la vedere, gen în tricou sau pantaloni scurți. Mâncam și beam apă dimineața înainte de a porni și până seara nu mai consumam absolut nimic”.

L-am întrebat ce l-a impresionat în zonă: „totul”, spune el, „doar că în momentul în care am intrat într-o grădiniță și am văzut jucăriile copiilor și lucrurile lor lăsate pe pătuțuri și în dulăpioare, și peste tot erau măști de gaze pentru copii, m-am emoționat foarte tare. Am încercat să mă pun în situația lor, cred că a fost groaznic”.

Expediția de la Cernobîl, căci asta a fost, o expediție pornită de la Cluj de patru oameni dintre care doi clujeni și doi danezi, face parte dintr-un proiect al autorilor din 2013 care urmărește să fotografieze locuri abandonate. „La Cernobâl mi-am dat seama că voi găsi toate genurile de clădiri de care am nevoie pentru proiectul meu, totul într-un singur oraș; apoi zona fiind foarte contaminată cu radiații nu se prea încumetă oricine să ajungă acolo”.

Fotograful clujean a vizitat până acum locuri abandonate nu doar din Cernobâl, ci și din Italia, Germania, Belgia, Olanda și Franța – ba a găsit și un loc din Cluj „care mi se pare foarte interesant, dar din păcate nu am reușit nicicum să intru”, spune el, fără să detalieze.

Image may contain: outdoor

Image may contain: indoor

Image may contain: outdoor and indoor

Image may contain: table and indoorImage may contain: people sitting and table

Image may contain: outdoor

Image may contain: people sitting, table, indoor and outdoor

Image may contain: outdoor and water

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu