Închide

Cod galben de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată la Cluj: e weekend tropical, cu furtuni și caniculă

ActualitateTop News by Actual de Cluj - iun. 17, 2016 0 298

Credeați că ați scăpat de ploi? Mai gândiți-vă: Administrația Națională de Meteorologie a emis în urmă cu puține momente o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică pentru jumătate România, inclusiv pentru Cluj.

Prima avertizare cod galben pentru instabilitate atmosferică „deosebit de accentuată” e valabilă pentru Banat, Crişana, Maramureş, vestul şi nordul Transilvaniei, precum şi în nordul Moldovei, până mâine, interval în care meteorologii se așteaptă la frecvente descărcări electrice, intensificări de vânt cu aspect de vijelie, va cădea grindină, iar aversele vor fi izolat importante cantitativ, până la 30 de litri pe metrul pătrat.

Avertizarea de instabilitate atmosferică vine la pachet cu un avertisment de vreme caniculară, cu maxime cuprinse între 35 şi 37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat şi indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge frecvent şi local va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în zonele de câmpie şi podiş. În noaptea de vineri spre sâmbătă, 17/18 iunie, temperaturile minime vor fi, în general, peste 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

Altă avertizare ce cuprinde și Clujul e valabilă de mâine dimineață până duminică dimineață, pentru instabilitate atmosferică accentuată și disconfort termic accentuat. În sud-vestul, centrul şi nord-estul ţării, precum şi în zona montană instabilitatea atmosferică va deveni deosebit de accentuată. Vor fi averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de vânt cu aspect de vijelie şi va cădea grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 20 de litri pe metrul pătrat, iar izolat – chiar dublu. În restul teritoriului astfel de fenomene se vor manifesta temporar şi pe spaţii restrânse.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu