Închide

Concurs unic în țară pentru elevii și tinerii din Cluj, „sferturile de finală” sunt mâine

Educaţie by Actual de Cluj - ian. 19, 2016 0 218

Peste 1.700 de tineri liceeni din Cluj au intrat în „sferturile” unei competiții unice în țară, un concurs de cultură generală organizat în întreg județul Cluj. Olimpiada de Cultură Generală a Tinerilor e un proiect organizat de o asociație și de inspectoratul școlar și are loc doar la Cluj.

Cei 1.700 de tineri își arată în această săptămână cunoștințele de cultură generală în cadrul „sferturilor” Olimpiadei de Cultură Generală a Tinerilor – CuGeT, proiect lansat de Asociația Femeilor de Afaceri Cluj împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și Vitrina Advertising, mâine pentru elevii celor 22 licee înscrise în concurs și sâmbătă pentru tinerii care s-au înscris direct pe site-ul competiției, aceștia din urmă în număr de aproape 300.
Dintre aceștia din urmă, 91% sunt studenți, cei mai mulți de la Universitatea „Babeș-Bolyai” (67%),
urmați de cei de la Universitatea Tehnică (25%) și Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”.
Participanții vor avea la dispoziție 15 minute pentru a completa un chestionar cu 25 de întrebări, iar cei care răspund corect la minim 20 dintre ele se califică la semifinala competiției, din 27 februarie.

Chestionarele sunt împărțite în trei categorii: liceeni din clasele IX-X, liceeni din clasele XI-XII și tineri de 18-25 de ani. Întrebările vizează domenii precum Artă; Sport, Muzică și dans; Teatru și film; Literatura română și universală; Științele exacte și respectiv Științele naturii.

Pentru tinerii înscriși pe site, aceasta este prima probă a competiției. În schimb, elevii liceelor înscrise prin intermediul Inspectoratului Școlar Județean Cluj au participat în luna noiembrie la proba pe clasă, pentru care au fost pregătite 7.200 de chestionare. Atunci, dintre cei 3.199 de elevi care au ales să returneze chestionarele completate aproape jumătate au răspuns corect la cel puțin 20 de întrebări și s-au calificat mai departe. Câteva exemple dintre întrebările primei etape: „Cine a pictat plafonul Capelei Sixtine?”, „Primul 10 din istoria Jocurilor Olimpice a fost obținut de Nadia Comăneci la…”, „Care este cel mai înalt vârf muntos din România?”,  „Capitala Spaniei este…”, „Volumele seriei Harry Potter au fost scrise de…”.

Fiecare întrebare a avut câte trei variante de răspuns, din care una singură era corectă.

Concursul are și premii, în valoare totală de peste 40.000 de lei net, adică aproape 10.000 de euro. La fiecare din cele trei categorii (clasele IX-X, XI-XII și tineri de 18-25 de ani), câștigătorii vor primi câte 5.000 de lei, ocupanții locului doi – câte 3.500 de lei, și cei de pe locul trei – câte 2.000 de lei. Toți finaliștii vor fi
recompensați cu câte 150 de lei, în cadrul finalei care se va desfășura în aprilie.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu