Închide

Aeroportul clujean, constrâns să achite despăgubiri enorme pentru o firmă de pază

AdministrațieRecomandarea redacțieiTop News by Cosmina Fernoaga - oct. 24, 2014 0 1122

Societatea Maruguard care a pierdut licitația ce viza asigurarea serviciului de pază în cadrul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj ar putea fi despăgubită cu câteva milioane de lei, având în vedere că a obținut un prim câștig de cauză în instanța clujeană. Firma nu s-a mulțumit cu atât și a mers la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a obliga Aeroportul să anuleze contractul atribuit firmei Napoca Security.

S-a scurs mai bine de un an de când s-a aribuit licitația privind asigurarea serviciului de pază în incinta Aeroportului clujean, dar  firma perdantă nu e dispusă să renunțe. Inițial a obținut câștig de cauză la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor, iar apoi de asemenea la Curtea de Apel Cluj, însă, vrea mai mult decât niște despăgubiri. A ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a cere să fie anulat contractul pe care conducerea Aeroportului clujean l-a semnat cu firma Napoca Security. Reprezentantul Maruguard, Marius Cosma, susține că Napoca Security a câștigat în mod fraudulos contractul de pază:

„Cu oferta finanaciară cu care Napoca Security a obținut acest contract, de 6 milione de lei, n-are cum să acopere nici măcar cheltuielile angajaților. Prețul e mult subevealuat, având în vedere că suma propusă la licitatie se cifra la 8 milioane de lei. Napoca a coborât prețul atât de jos ca să aibă garanția că va câștiga licitația, mizând că ulterior va cere majorare de preț. Vă garantez că în ultimul an, firma acesta a cerut Aeroportului cel puțin o dată sau de două ori să i se majoreze contractul, pentru că altfel nu ar avea cum să se descurce. Prin urmare, nu este legal ce s-a întâmplat, iar noi nu putem accepta ca Aeroportul să mențină acest contract, pentru următorii 8 ani”.

Cosma a precizat că Aeroportul va avea numai de pierdut, indiferent ce decizie va lua Înalta Curte. El a relatat cum Curtea de Apel Cluj a admis deja faptul că procedura de atribuire a contractului de pază nu s-a respectat și că are speranța ca Înalta Curte să dispună anularea contractului.

„Noi nu ne putem mulțumi să ni se spună că am avut dreptate, pentru că noi am investit foart mult în firmă, ca să putem îndeplini toate condițiile de participare la licitație. Am achiziționat inclusiv camere de termoviziune, care sunt foarte scumpe și pe care celelalte firme nu le au. Noi am propus o ofertă financiară justificată, am investiti în echipament și eram pregătiți să câștigăm. Așteptăm ca justiția să ne facă dreptate, iar Aeroportul să anulze contractul cu Napoca Security”.

Directorul Aeroportului clujean, David Ciceo, admite că există un proces pe rol la Înalta Curte, dar pentru că s-a consultat cu colegii săi juriști crede că nu se va ajunge în situația de a achita despăgubiri firmei Maruguard. Surprinzător este că Ciceo recunoaște o parte dintre acuzațiile firmei Maruguard, mai exact faptul că firma Napoca Security a beneficiat de unele majorări de costuri, în ultima perioadă. El motivează, însă, că prin aceste majorări nu s-au încălcat în nici un fel prevederile din caietul de sarcini al licitatației:

„O primă majorare pe care am aplicat-o a vizat, de fapt, o actualizare a  salariului minim pentru angajații firmei de securitate. Acestă indexare era prevăzută, de altfel, în caietul de sarcini al licitației. S-a mai aprobat o majorare a costurilor din contract pentru că ni s-a cerut să mai adăugăm niște posturi de pază în plus”, a comentat Ciceo.

Directorul Aeroportului a ținut să mai precizeze că orice decizie va lua justiția, el se va conforma. Riscul anulării contractului de către instanță n-ar fi fost prevăzut ca și clauză, în cadrul contractului semnat cu Napoca Security, spun sursele Actualdecluj.ro. Acesta este motivul pentru care Aeroportul s-ar putea vedea nevoit să achite despăgubiri și prejudicii atât firmei Maruguard cât și firmei Napoca Security. Subiectul a fost amplu dezbătut în cadrul Consiliului de Administrație al regiei Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj, fără însă a se oferi prea multe soluții la problemă.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.