Închide

O administratoare de asociație de locatari din Cluj a furat aproape 17.000 de euro și a scăpat cu închisoare cu suspendare. Instanța: a dat dovadă de ”perseverență infracțională”

Actualitate by Mihai Prodan - mart. 28, 2022 0 547

O administratoare de asociație de locatari din Cluj a furat aproape 17.000 de euro și a scăpat cu închisoare cu suspendare.

Decizia de condamnare la închisoare pentru delapidare, dar doar cu suspendare, a venit de la Curtea de Apel Cluj în urmă cu câteva zile, după ce instanța a stabilit ”dincolo de orice îndoială rezonabilă” că inculpata a furat bani încă din toamna anului 2009.

Mai exact, în perioada octombrie 2009 – mai 2016, în calitate de administrator al asociației de proprietari a unui imobil de pe strada Dunării din Cluj-Napoca, după încasarea lunară a sumelor de bani de la proprietari, și-a însușit în total o sumă de aproximativ 84.000 de lei, adică aproape 17.000 de euro, cu o întrerupere de câteva luni între octombrie 2015 și mai 2016. Banii însușiți de la proprietari erau destinați plății contravalorii facturilor emise de societățile care furnizau utilități. Inculpata a dat dovadă, prin menținerea modului de operare, de ”perseverență infracțională”, a constatat instanța.

Femeia, de 57 de ani, a fost condamnată la un an și nouă luni de închisoare pentru delapidare în formă continuată, dar cu suspendare. Și-a recunoscut faptele, astfel că a beneficiat de judecarea în procedură simplificată, cu reducerea pedepsei cu o treime, și a achitat o parte din prejudiciu.

”Raportat la persoana inculpatei, în special având în vedere vârsta acesteia și gradul de invaliditate, la care se adaugă și conduita procesuală a inculpatei, dar și pedeapsa complementară și accesorie care o va opri din a ocupa funcția în exercitarea căreia a comis infracțiunea, Curtea, asemenea instanței fondului, are convingerea că nu este necesară executarea pedepsei în regim de detenție pentru corijarea comportamentului inculpatei. Împrejurările ce țin de punerea în executare a soluției în latura civilă nu au relevanță din perspectiva acestei soluții, fiind lesne de observat și faptul că modalitatea de executare privativă de libertate nu va ajuta la garantarea plății obligațiilor față de părțile civile, putând însă să aibă un efect contrar”, a motivat Curtea de Apel în decizia, definitivă, dată în urmă cu o săptămână.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.