Închide

Maghiarii, disciplinați de ziua lor

ActualitateCulturăIstorieTop News by Actual de Cluj - mart. 15, 2020 0 2994

Din solidaritate cu vârstincii lor, liderii comunităților maghiare au ales să nu facă niciun soi de întrunire în 15 Martie, când se sărbătorește Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

În 15 Martie este comemorată Revoluția Maghiară de la 1848, această dată importantă fiind considerată Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, prilej cu care comunitățile maghiare obișnuiesc să se întrunească și să se sărbătorească, organizând ample manifestări culturale și religioase. Clujul, mai ales, are o tradiție în acest sens, maghiari de pretutindeni participând an de an la manifestările organizate cu acest prilej de sărbătoare. Nu și anul acesta, în plină pandemie.

Prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, a informat că absolut toate manifestările publice au fost sistate, fără excepție. Totuși, exista posibilitatea ca maghiarii să se reunească în grupuri restrânse, de sub 100 de persoane, însă liderii comunității au ales să renunțe la orice tip de eveniment. „Sigur, puteam participa la evenimente restrânse, însă ne dorim toți să respectăm întocmai instrucțiunile autorităților.  Dacă am participa la acțiuni restrânse ar însemna să nu fim soldiari cu cei pe care trebuie să-i lăsăm acasă”, a explicat unul dintre liderii UDMR Cluj, vicepreședintele Consiliului Județean Vaka Istvan. El arată că în comunitarea maghiară clujeană sunt foarte mulți bătrâni care trebuie protejați. „Inclusiv mama mea. Ea are 71 de ani. Dacă Doamne ferește ar contacta virusul nu cred că ar mai avea șanse de spraviețuire. Cu toate că mă doare sufletul că nu pot să o vizitez, pentru siguranța ei este mai bine să stea retrasă. Acesta este motivul pentru care noi toți am ales să respectăm întocmai directivele Comitetului pentru Situații de Urgență și să nu organizăm absolut niciun fel de acțiune, nicio manifestare sau adunare”, spune Vakar Istvan.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu