Închide

Un camion cu gunoi al Regiei Primăriei din Cluj, raportat ca radioactiv la Combinatul de Ciment din Aleșd

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mart. 12, 2019 0 441

Autoritățile din Bihor s-au mobilizat în forță, după ce un camion al Regiei Autonome a Domeniului Public din Cluj care transporta deșeuri sortate pentru neutralizare la Combinatul de Ciment Holcim a fost depistat cu un nivel de radioactivitate peste cea normală.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana a relatat situația într-un comunicat public.

„În data de 12.03.2019, la ora 09.53, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana al judeţului Bihor a fost informat, prin Sistemul Unic de Urgenţă 112, cu privire la detectarea unei surse cu un nivel de radiaţie de 1.7 μSv/h în interiorul unui autocamion care transporta deşeuri, detectare realizată în momentul cântăririi camionului în incinta unei platforme industriale situate pe strada Viilor din localitatea Chiştag.”

Bihoreanul.ro informează că respectivul camion aparținea Regiei Autonome a Domeniului Public din Cluj și că acesta transporta deșeuri sortate, motiv pentru care acestea nu ar fi trebui să fie toxice.

Într-o informare transmisă de Holcim și prezentată de aceeași sursă se arată că nicio persoană nu este în pericol din cauza acestui incident: „sistemul automat de scanare instalat la poarta de acces pe platforma companiei a detectat un nivel peste limitele normale, dar nepericulos pentru oameni sau mediu (…) Prin urmare, organele abilitate urmează să facă măsurătorile necesare şi vor decide cu privire la măsurile ce trebuiesc luate pentru neutralizarea deşeurilor”.

Mai multe:

Radiaţii la Holcim Aleşd: Un camion cu deşeuri municipale, dar toxice, a mobilizat autorităţile

 

Citat de media locală, directorul RADP Cluj Ion Pantelimon (foto centru) a precizat că respectivul camion „era în regulă atunci când a plecat din Cluj.”

Deşeurile au fost returnate la expeditor, au precizat reprezentanţii Holcim, printr-un comunicat de presă.

„În dimineața zilei de marți, 12 martie 2019, în timpul controlului pentru a permite accesul unui transport de deșeuri municipale sortate, destinate co-procesării la fabrica de ciment Holcim din Aleșd, Județul Bihor, sistemul automat de scanare instalat la poartă a detectat un nivel peste limitele fondului natural de radiații. Conform procedurilor standard ale companiei, autocamionul a fost transferat în siguranță către zona specială de carantină. Autoritățile au fost informate prompt de către reprezentanții companiei. Autoritățile competente au realizat la fața locului verificările prevăzute de lege. În urma constatărilor, au decis că încărcătura din camion nu prezintă risc pentru sănătatea publică și mediu și au dispus returnarea acesteia la expeditor. În prezent, încărcătura nu se mai află în perimetrul fabricii Holcim România”, au transmis oficialii companiei de ciment.

Pe platforma fabricii de ciment din Aleșd, Județul Bihor, sunt co-procesate în cuptorul fabricii de ciment, deșeuri municipale sortate (ex. hârtie, plastic, lemn, textile) sau deșeuri provenite din surse industriale (ex. șlamuri petroliere) sau anvelope uzate. Prin co-procesarea acestora la temperaturi foarte înalte în cuptoarele  fabricilor de ciment, deșeurile sunt deviate de la depozitare, distruse total în condiții de deplină siguranță, iar conținutul lor încă util este recuperat în întregime.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare