Închide

La două decenii de la ”denominare”, în care ”leul vechi” a fost transformat în ”leul nou” pierzând patru ”0”-uri, Banca Națională a României face emisiune monetară aniversară, o vinde la Cluj

Economie by Actual de Cluj - apr. 29, 2025 0 85

sala polivalenta

La două decenii de la ”denominare”, în care ”leul vechi” a fost transformat în ”leul nou” pierzând patru ”0”-uri, Banca Națională a României face emisiune monetară, o vinde la Cluj.

Din 29 aprilie instituția lansează în circuitul numismatic un set de monetărie cu tema 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României și 20 de ani de la denominarea monedei naționale, o vinde și la filiale, inclusiv cea din centrul Clujului. Setul de monetărie conține monedele românești aflate în circulație, cu valoare nominală de: 1 ban, 5 bani, 10 bani, 50 bani și o medalie din argint.

Tirajul maxim al acestei emisiuni numismatice este de cinci mii de seturi, fiecare costă 450 de lei. Lansarea în circuitul numismatic a setului de monetărie cu tema 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României și 20 de ani de la denominarea monedei naționale se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale băncii.

Procesul de denominare a leului românesc a fost implementat la 1 iulie 2005 și a constat în tăierea a patru zerouri din valoarea monedei naționale. Astfel, 10.000 de lei vechi (ROL) au devenit 1 leu nou (RON). Această măsură a fost luată pentru a simplifica tranzacțiile financiare, evidențele contabile și exprimarea prețurilor, care deveniseră dificil de gestionat din cauza inflației din anii anteriori. Denominarea nu a afectat valoarea reală a banilor sau puterea de cumpărare, ci a fost o conversie pur aritmetică.

Procesul a fost pregătit printr-o amplă campanie de informare publică și a fost însoțit de o perioadă de tranziție, în care leii vechi și cei noi au circulat simultan. Bancnotele și monedele noi au fost introduse treptat, având un design modern și dimensiuni mai mici. Băncile, comercianții și instituțiile publice au avut obligația de a afișa prețurile în ambele monede pentru a evita confuziile. Denominarea a reprezentat un pas important în modernizarea sistemului monetar românesc și în pregătirea pentru integrarea economică europeană. La două decenii de la acest proces, în mentalul colectiv încă se folosesc valorile leului vechi.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu