Închide

Penitenciarul din Gherla marchează 239 de ani de la transformarea fostei cetăți de luptă Gherla în închisoare, își deschide porțile pentru vizitatori

Actualitate by Actual de Cluj - oct. 09, 2024 0 26

Penitenciarul din Gherla marchează 239 de ani de la transformarea fostei cetăți de luptă Gherla în închisoare, își deschide porțile pentru vizitatori.
Ziua Penitenciarului Gherla este celebrată pe 20 octombrie, căci în 20 octombrie 1785 împăratul Iosif al II-lea înființează prin Decret imperial Închisoarea centrală pentru Transilvania ”Carcer Magni Principatus Transilvaniae”.
Cu această ocazie, în 21 octombrie la penitenciar este organizată Ziua porților deschise, cu vizite în trei serii de câte o oră și jumătate.
Nu pot vizita penitenciarul minorii sub 14 ani precum și persoanele care se află sub influența băuturilor alcoolice. Totodată, este interzis accesul cu telefoane mobile și alte mijloace de comunicare la distanță, cartele SIM, dispozitive de tip GPS, modem de internet, medii de stocare a datelor și alcool. Introducerea  acestora în penitenciar constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, avertizează instituția.

Cetatea Gherla (Cetatea Martinuzzi) a fost construită în 1540, la ordinul episcopului de Oradea Gheorghe Martinuzzi, totodată cancelar și vistier la Curtea Regală maghiară. A fost înălțată pe malul drept al râului Someșul Mic, la o distanță de numai câțiva kilometri de ruinele castrului roman Secunda Pannoniorum și în vecinătatea micului sat Gherla, actual municipiu. La data de 20 octombrie 1785 împăratul Iosif al II-lea a transformat cetatea Gherla în Carcer Magni Principatus Transilvaniae. Pavilionul central de deținere a fost construit între anii 1857-1860, iar în anul 1913 unitatea a fost transformată într-un institut de prevenție pentru minori. Între anii 1945-1964 penitenciarul a funcționat ca închisoare politică a regimului comunist, iar între 1964 și 1989 ca închisoare pentru deținuți de drept comun. După anul 1989 a devenit penitenciar cu regim de maximă siguranță.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu