Închide

„Vraja” profiturilor din Imobiliare: numărul agenţiilor a crescut cu 30% într-un an

EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 25, 2017 0 420

Apartamentele din Cluj înregistrează cele mai mari preţuri din ţară, piaţa de aici se situează pe locul doi în topul cu număr de tranzacţii la nivel naţional, după Capitală, iar situaţia îi atrage pe cei care văd posibilităţi de afaceri în domeniu: în Cluj sunt peste 300 de agenţii imobiliare, cel mai mare număr din ţară în afara Bucureştiului, arată datele centralizate de Clubul Profesioniștilor în Imobiliare (CPI), comunitatea brokerilor și profesioniștilor imobiliari lansată de portalul Imobiliare.ro. Potrivit informaţiilor CPI, numărul agențiilor imobiliare active în România s-a majorat cu 28% în decursul ultimelor 12 luni, din iunie 2016 până în iunie 2017.

De menţionat că s-au luat în calcul firmele cu cel puțin 10 oferte valabile în piață, promovate pe orice canal existent, în cursul unei luni. În orașele din România activează în prezent 3.508 agenții imobiliare – o premieră pe piața imobiliară din România în ultimii zece ani, spun cei de la CPI. Dintre principalele centre regionale ale țării, piața din Constanța a crescut cel mai mult: aici, numărul firmelor de profil este cu 70% mai mare decât în urmă cu un an; pe locul al doilea în clasament se situează Brașovul, cu un avans de 37%, urmat de Cluj-Napoca (+30%), Iași (+26%), București (+12%) și Timișoara (+10%). Cele mai multe agenții imobiliare se află în București – cu 1.030 de firme care prestează servicii imobiliare, Capitala cumulează aproape o treime din jucătorii activi din piață. Potrivit datelor transmise de Imobiliare.ro pentru Actualdecluj.ro, în Cluj sunt 323 de agenţii imobiliare, ceea ce plasează judeţul pe locul 2 în clasament. La distanţă considerabilă urmează piaţa care a crescut cel mai mult într-un an: Constanţa, cu 192 agenţii.

Precizăm că municipiul Cluj-Napoca conduce în topul creşterilor preţurilor cerute pentru apartamente în România, cu un plus de 10% în doar şase luni, potrivit analizei de jumătate de an a portalului imobiliar. Preţurile din Bucureşti sunt în medie de 1203 euro/mp, în vreme ce la Cluj-Napoca acestea au ajuns la 1372 euro/mp, conform Imobiliare.ro. Clujul e pe locul doi în clasamentul oficial al vânzărilor de imobile din ţară. Conform datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, doar în Bucureşti s-au înregistrat mai multe operaţiuni de acest fel în primul semestru al anului.

Jucătorii deja activit în piaţă ţin să atragă atenția asupra „necesității profesionalizării pieței”. „Am constatat apariția multor jucători noi în piață, mulți agenți și agenții noi, care încearcă să își facă loc în această efervescență. Rămâne însă acută problema profesionalizării pieței, a breslei de agenți imobiliari – aceasta fiind printre ultimele profesii liberale fără o asociație (oficială) care să coaguleze practicanții și care să contribuie la o normare a practicilor de lucru, precum și la educarea profesioniștilor afiliați”, subliniază Răzvan Cuc, președinte RE/MAX România și membru al Clubului Profesioniștilor în Imobiliare, care menţionează că agenţia a dezvoltat şi un program de formare.

Datele Imobiliare.ro mai arată şi că proprietățile listate pe site au devenit semnificativ mai atractive în 2017. „Numărul contactelor per anunț a crescut cu 68% în primele cinci luni ale acestui an față de perioada similară din 2016; în același răstimp, numărul total de lead-uri generate de către portal s-a majorat cu 61%. O dovadă a intensificării interesului pentru achiziții imobiliare este și reducerea duratei de încheiere a unei tranzacții: în perioada ianuarie-mai 2017, un apartament cu două camere s-a vândut, în medie, în două luni și jumătate – față de o perioadă de trei luni în același interval al anului precedent”, arată reprezentanţii portalului.

Cât de sănătoasă e piaţa?

Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată pentru apartamentele (noi și vechi) scoase la vânzare în toată România a consemnat un avans de 6,7% în prima jumătate din 2017, până la 1.120 de euro pe metru pătrat util (față de 1.050 de euro pe metru pătrat util la sfârșitul lui decembrie 2016).
În ciuda preţurilor tot mai mari şi a creşterilor accelerate, care sunt nesustenabile pe termen lung, după cum spun specialişti din piaţă, există şi voci care afirmă că ar fi vorba, dimpotrivă, de… „creştere sustenabilă”. „Dacă e să comparăm această perioadă cu cea de dinaintea crizei, prețurile sunt considerabil mai jos, ceea ce ne indică o creștere sustenabilă, acoperită de cerere solvabilă”, apreciază Andreea Comșa, CEO Premier Estate Management și membru al CPI.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.