Închide

Un cercetător român stabilit în Germania ne spune când putem avea un vaccin valid anti-Covid, care să pună capăt pandemiei și explică toate etapele necesare până la lansarea pe piață. Este colaboratorul unui cercetator de top aflat în spatele dezvoltării vaccinului

ActualitateRecomandarea redacțieiSănătateTop News by Catalin Suciu - aug. 06, 2020 1 1638

„Când apare un vaccin?”, este întrebarea aflată pe buzele tuturor în perioada de pandemie. Mari companii internaționale au intrat într-o luptă acerbă pentru dezvoltarea unui vaccin anti-Covid, unele cu rezultate încurajatoare.

Potrivit presei internaționale, compania germană BioNTech, specializată în dezvoltarea de noi produse biofarmaceutice, şi gigantul farmaceutic american Pfizer au anunţat că testele realizate în Statele Unite cu vaccinul lor experimental dezvoltat împotriva noului coronavirus au furnizat rezultate încurajatoare. Concret, 24 de oameni care au participat la prima fază de testare, au dezvoltat anticorpi.

*Vaccinul a primit acceptul de a fi testat la scară largă.

*Un cercetător român stabilit în Germania va participa alături de compania la care lucrează la faza a doua de testare, care presupune 6000 de subiecți. Românca Crina Petec Călin, stabilită de ani de zile în Germania, este și colaborator al principalului cercetător de la BioNTech, Dr. Heinrich Haas, care e vicepreședintele companiei și e considerat creierul din spatele dezvoltării vaccinului.

*În urmă cu mai mulți ani, românca și Heinrich Haas au lucrat împreună la dezvoltarea unei noi terapii care vizează eficiența în tratarea cancerului. Acum, companiile la care lucrează cei doi colaborează la dezvoltarea si testarea primului vaccin anti-Covid.

Ce urmează în faza a doua a testelor și când ne putem aștepta la un vaccin valid? Am stat de vorbă cu cercetătoarea Crina Petec Călin, fostă asistentă universitară în România, la catedra de biochimie a Universității de Medicină din București.

Crina Petec Călin lucrează în prezent la ICON  în Munchen, Germania. Compania sa a fost subcontractată de Pfizer, partenerul BioNTech în dezvoltarea vaccinului, pentru a se ocupa de faza a doua de testare clinică, la care vor participa 6000 de oameni din USA, Germania si Turcia.

Cercetătorul român are o relație apropiată cu Heinrich Hass, considerat creierul dezvoltării vaccinului. Pe dr. Haas, Crina Petec l-a cunoscut în 2008, când cercetătorul din Germania i-a oferit un loc de muncă. Crina se mutase în Germania, iar în ultimii ani se ocupase strict de creșterea copiilor: „Îmi ieșeam din mână” și-am zis că trebuie să mă angajez undeva, povestește românca.

Crina Petec Călin

Crina nu s-a gândit niciodată că va rămâne să lucreze în străinătate. A terminat facultatea în București, după care a obținut o bursă doctorală la Grenoble. Aici și-a cunoscut viitorul soț german, care n-a vrut să se stabilească în România.

În București, Crina lucra ca asistent universitar la Facultatea de Medicină, la catedra de biochimie. „Așa m-a condus viața. Mie îmi plăcea în România, mi se părea că aș fi putut fi mai folositoare într-o societate în tranzitie unde sunt atâtea de făcut, de pus la punct, în comparație cu o lume occidentală unde totul este deja așezat, rutinat. Dar, până la urmă, nu pot să mă plâng. Am anumite regrete, desigur. Obținusem la un moment dat un grant de cercetare al Uniunii Europene la București de 400.000 de euro, un proiect pe care mi-aș fi dorit să-l duc la bun sfârșit. Nu stăteam degeaba în România.”

În 2002 s-au mutat la Frankfurt. Era însărcinată cu primul copil. După trei ani s-a născut al doilea copil. „Nu aveam bunici sau părinți aproape, așa că fără ajutor m-am ocupat de copii, dar pierdeam contactul cu cercetarea și trebuia să fac ceva. În 2008 m-am stabilit cu totul în Germania. Apoi, am văzut un anunț, o companie căuta un chimist-fizician cu experiență in biologie. Aveam doctoratul facut la CEA – Grenoble (Commissariat à l’énergie atomique), o instituție de prestigiu, o scrisoare de recomandare de la o voce puternică din cercetarea europeană și-am aplicat. Mi s-a părut că mi se potrivește. M-a intervievat Dr. Haas, cel care avea să-mi devină mentor.”

„Cu Dr. Haas am colaborat atunci la dezvoltarea unui citostatic nou.  Făceam nanometrie. Introduceam un citostatic deja cunoscut, Paclitaxel, într-un vector nanometric (o particula mică de grăsime micelara) încărcat pozitiv și încercam să îl dirijăm către capilarele nou formate încărcate negativ care alimentau cu sânge tumoarea în creștere. În felul acesta citostaticul potențat acționa exact la locul faptei și era mai eficient. Celulele tumorale nemaiprimind hrană, nu mai aveau cum să se înmulțească la infinit, iar tumoarea se micșora, în timp ce durata de viata a bolnavului creștea. Ne-am axat pe două forme de cancer, cancerul de sân și cel pancreatic. Sigur, această tehnică putea fi folosită pentru orice formă de cancer, dar noi pe asta ne-am axat la inceput”, adaugă Crina Petec.

Despre Doctorul Haas, Crina spune că: „Heinrich era considerat un geniu local. Pe mine m-a fascinat pur si simplu. Avea un mod de a gândi excepțional. Rapoartele lui erau greu de urmărit, aproape filozofice.  Am fost nevoită să mă pun la punct și cu termenii științifici în germană. Eu vorbeam limba, dar nu stăpâneam încă terminologia specifică în chestiunile tehnice din cercetare în limba lui Goethe, căci nu aveam de unde. Stăteam zile întregi împreună cu Heinrich dezvoltând ecuații matematice sofisticate, mă învăța un anumit soi de statistică elaborată, făceam cercetare de înaltă clasă complicată, dar foarte precisă.”

Dr. Haas – foto: linkedin.com

Cariera luase o turnură neașteptată, după ani de pauză. Românca lucra într-un domeniu care o fascina și încerca alături de Dr. Haas să găsească soluții pentru bolnavii de cancer. „Testele erau foarte încurajatoare”, mărturiște Crina. Urmează, în mod firesc, un „DAR”

Continuă: „Dar a venit criza mondială. În 2009 ne aflam în toiul cercetărilor și studiilor clinice, iar proiectul a fost abanbdonat de investitori de pe o zi pe alta. Heinrich și toată echipa și-au pierdut locul de muncă. Ne-am pierdut locurile de muncă. Nu-i venea să creadă că i se întâmplă tocmai lui și speriat își imagina că va fi nevoit probabil să se angajeze ca gunoier, el, fost profesor universitar în chimie-fizică. Nici o șansă. A fost invitat la zeci de interviuri si a primit imediat multe oferte. A ales o firmă complet nouă de biotehnologie din Mainz, BioNTech (Biologie Nanometrie Technologie), unde avea sa fie șeful departamentului știintific. Iar aici începe chinul meu. „

Românca a fost invitată de fostul său colaborator în echipă sa în Mainz, dar tocmai își cumpărase o casă cu familia în Munchen. Cei doi copii mergeau la școală, iar soțul său n-a vrut să audă de așa ceva. „Mi-a zis că e prea riscant, că e o firmă nouă, care se poate închide într-un an. Avem casa noastră, copiii sunt aici, nu cred că e o idee bună să ne mutăm la Mainz, mi-a spus. Nein, Nein, Nein.”

BioNTech avea să devină în câțiva ani un jucător important în cercetarea internațională. Recent, compania a anunțat că a dezvoltat cu succes un vaccin anti-Covid, după ce prima fază a testării a decurs neașteptat de bine.  Dr. Heinrich Haas, fostul șef al Crinei Petec, a ajuns vicepreședintele companiei.

„Heinrich a împachetat într-un nou vector nanometric 3 ARN-uri de la trei virusuri COVID mutaționali, care exprimă o anumită proteină dominantă a acestora. Dirijează vehiculul plin către celule prin membrana acestora, și acolo descarcă încărcătura. Celulele reacționează la proteina virală nou asamblată, producând anticorpii specifici atât de prețioși. Tehnica permite ca de câte ori apare o mutație virală nouă, vaccinul să poată fi imediat adaptat”, explică românca.

BioNTech a semnat un parteneriat cu gigantul american Peifzer, partenerul de dezvoltare al vaccinului și a contractat o firmă – ICON- pentru a se ocupa de studiile clinice. Firma la care lucrează acum Crina Petec Călin.

„O mică consolare. Actuala mea firmă va investiga acțiunea vaccinului pe subiecți umani în etapa a II-a de testare a vaccinului. Lucrez oarecum din nou cu Heinrich”.

Ce prespune exact lansarea unui vaccin pe piață, mai ales acest vaccin care poate pune capăt pandemiei?, am întrebat-o pe Crina.

Faza I

„Mai întâi se dezvolta un protocol pe baza testelor din laborator. Avem un proiect de cercetare. Proiectul e trimis autorităților și comisiilor de etică. Ei il analizeaza și, eventual, îl aprobă. << Da, domnilor, aveți voie să-l dezvoltați mai departe, s-ar putea să fie eficient>>

Apoi sunt trei etape distincte.  E faza I de studiu clinic. Faza 1 se face pe probanți perfect sănătoși, care se înscriu, care sunt plătiți și cărora li se explică toate riscurile. Există unități de faza I care colaborează cu spitalele , cu clinicile, unde sunt înscriși acești probanți. De multe ori, să știți, sunt aceiași oameni. Mulți trăiesc din asta, fiindcă sunt plătiți relativ bine. Ei bine, în faza 1 în cazul de față s-au făcut teste pe 48 de oameni, dintre care 24 au primit vaccin și restul placebo. 24 de persoane au dezvoltat anticorpi. A fost un succes. Apoi se scrie un raport în care se prezintă rezultatele. Se trimite din nou comisiilor de etică și autorităților, care îți spun dacă poți continua dezvoltarea si trecerea in faza II de testare.”

Faza a II-a

„Aici avem 6000 de probanți. E faza în care se clarifică doza si se fac mai multe teste. Avem 1000 de pacienți testati cu concentrația x, 1000 de pacienți testati cu concentrația y etc. Se verifică să nu apară reacții adverse, să funcționeze. Se determină reacțiile adverse și eficacitatea.”

Faza a III-a

„Asta înseamnă deja 30.000 de probanți, unii cu afecțiuni,  unii cu diabet, alții cu hipertensiune și acum se observă evoluția, se mai fac ajustări de doză. Faza a III-a este și ultima înainte de lansarea pe piață. Dacă totul merge bine, se poate anunța că medicamentul este bun, funcționează și se definitivează procesul de lansare pe piață. Se pune la punct și acel bilețel, ca să înțeleagă toată lumea, pe care e nota informativă, prospectul, dacă doriți. În mod excepțional, în cazul de față autoritățile publice au acceptat ca faza II și III să meargă în paralel, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată. Ca să primești acordul comisiei de etică pentru un nou studiu, uneori durează un an sau doi. Ei bine, BioNTech a primit aprobare într-o jumătate de zi.

Când am putea avea un vaccin?, am mai întrebat-o pe Crina?

„Dacă totul merge bine, în septembrie se va termina faza III iar la finalul acestui an, după ce vor primi toate aprobările, vaccinul va fi disponibil pe piață.”

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.