Închide

Tinerii care le fac viaţa mai frumoasă copiilor din spitalele clujene

DezvoltareInternaționalRevista PreseiSănătate by Actual de Cluj - apr. 22, 2014 0 496

Un grup de tineri din patru ţări europene lucrează zilnic cu copiii bolnavi din Cluj-Napoca în încercarea de a le aduce un zâmbet pe buze. Ei sunt voluntari în cadrul Serviciului European de Voluntariat şi lucrează în România timp de un an de zile.


Tinerii au între 18 şi 30 de ani, iar programul în care s-au înscris le permite să se folosească de talentele şi abilităţile personale pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie de alinare sau de distracţie.

„Vreau să combin într-un mod creativ arta şi munca cu copiii. Mi-ar plăcea să mă dezvolt în ambele direcţii în timpul pe care îl petrec aici”, a declarat pentru euronews.com Lisa Köstner, o tânără din Austria care face filme de animaţie bazate pe propria experienţă.

euronews

 

Lisa a terminat liceul anul trecut şi a căutat să plece din ţară. Pentru că nu a avut mijloacele financiare necesare să plece pe cont propriu, a ales Serviciul European de Voluntariat, un proiect al Comisiei Europene care îşi propune să le ofere tinerilor, care au sub 30 de ani, experienţe de neuitat în întreaga Europă şi nu numai, arată Yahoo! News România.

Alături de Lisa, în spitalele şi secţiile pediatrice din Cluj îi puteţi întâlni şi pe Julio Del Pino Molina din Spania, Hannah Dando din Anglia și Viviane Clemens din Germania. Tinerii au o strategie bine pusă la punct, lucrează împreună înainte de a merge în mijlocul copiilor, îşi împart sarcinile în mod egal, compară rezultatele şi încearcă să evolueze de fiecare dată.

„Ceea ce facem este să creăm animaţii socio-culturale pentru copii. Nu avem un obiectiv specific. Ne adaptăm la nevoile fiecărui copil”, explică pe Julio Del Pino Molina. Voluntarii spun că nu cunosc afecţiunile de care suferă copiii cu care lucrează. „Treaba noastră nu este să îi ajutăm în această direcţie. Noi suntem acolo pentru a-i ajuta să îşi umple timpul. Atunci când lucrezi cu ei este absurd să mergi cu o preconcepţie legată de limitările lor, pentru că au afecţunea x sau y. Fiecare copil este un univers, iar singurele limite sunt cele pe care noi ni le impunem”, a mai spus tânărul spaniol.

Proiectul în care sunt incluşi voluntarii europeni se numeşte „3G! – Go. Give. Gain” (“Mergi. Dăruieşte. Câştigă”) şi este coordonat de românca Ioana Bere. „Cred că oamenii încep să înțeleagă valoarea voluntariatului – pe lângă faptul că faci ceva pentru comunitate, tu eşti ești prima persoană care beneficiază de pe urma lui”, explică coordonatoarea, potrivit căreia voluntarii câştigă dezvoltare personală.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu