Închide

Specialiști din Cluj lucrează la proiecte de inteligență artificială

Top News by Kristina Reştea - iul. 08, 2016 0 382

O companie cu sediu la Cluj coordonează din România un Centrul Global pentru Tehnologii Avansate – Advanced Technology Group (ATG), unde dezvoltă servicii de Data Analytics, Machine Learning și Artificial Intelligence pentru o serie de clienți internaționali, în special din SUA și Marea Britanie. Deși compania 3Pillar Global are în România sediu la Cluj, acest centru (ATG) este coodonat din Timișoara. Din cei aproape 400 de oameni pe care îi are grupul în România, patru fac parte din echipa internațională care se ocupă de astfel de proiecte.

Centrul funcționează ca o echipă de „super specialiști”, spun reprezentanții companiei, echipă din care fac parte și câțiva oameni din România: sunt doi oameni din India, doi în Timișoara, doi în Cluj și unul în Statele Unite. Aceștia formează o singura echipa, coordonată din România, de la Timișoara.

Folosind tehnici avansate de Data Analytics și Machine learning, inginerii și experții români care lucrează în centrul global de inovație al 3Pillar Global ajută companiile să înțeleagă mai bine și să anticipeze comportamentul și modul de gândire al utilizatorilor, spun reprezentanții companiei.
Structurarea unui volum mare de date pe care companiile le au ne permite abordări noi ale problemelor clasice din tehnologia informației. Tehnici disponibile până de curând doar unor companii gigant precum Google, Amazon sau Facebook pot fi de acum la îndemâna oricărei organizații ce deține și folosește volume de date, aplicând metodele de învățare automată și anticipare dezvoltate de noi în birourile din Cluj sau Timișoara”, spune Marius Bănici, coordonatorul Centrului Global pentru Tehnologii Avansate și Director al centrului 3Pillar Global din Timișoara. Dintre cele mai întâlnite aplicații practice dezvoltate în centrul de inovație sunt sisteme de recomandare automată de servicii anticipând interesul clienților, vizualizări și interpretări complexe de date, respectiv sisteme de business intelligence, analiză automată a riscurilor, anticiparea ratei de retenție a clienților.

Un accent deosebit în centrul de inovație este pus pe activitatea de cercetare, ceea ce face posibilă performanța. Activitatea acestui centru este o performanță pentru IT-ul din România. Vorbim de desfășurarea unor activități cu valoare adăugată ridicată, în contextul în care noi, cei din industria românească de IT, suntem de multe ori criticați pentru lipsa de inovație. Prin acest proiect, vrem să demonstrăm că în România se pot dezvolta proiecte inovative la cel mai înalt nivel”, subliniază Cătălin Ștef, Director General 3Pillar Global România.

De fapt, în ultima perioadă se întețesc vocile care vorbesc despre nevoia de inovare în companiile care operează în România, în defavoarea lucrului în sistem outsourcing.

Spre exemplu, despre “bula IT” (a cărei spargere e prezisă de unii jucători din piață),  Daniel Metz, CEO NTT Data România, spune că există câteva “supape” de salvare. Una dintre ele este cea despre care vorbesc managerii din IT de câțiva ani: migrarea de la outsourcing spre produse proprii și soluții cu valoare adăugată mare. “O creștere agresivă a costurilor operaționale conduce la o bulă. Când costurile cresc anual cu 10-15% și prețurile din piață cu 1-3%, lucrurile nu pot să funcționeze. Dar ceea ce am observat este că atunci când produsul pe care îl oferi are valoare adăugată substanțială, piața este dispusă să plătească un preț mult superior. Industria IT poate să își optimizeze serviciile și să renunțe la cele foarte simple”, recomanda Metz.

Citește mai multe aici:

Companie clujeană de IT cu 1000 de angajați și brand japonez pleacă în Serbia să caute oameni

 

Despre cât de “simple” sunt serviciile oferite de companiile din Cluj și situația actuală a industriei puteți citi și într-un interviu cu Dan Koblicska, Altran:

De ce “Clujul – Silicon Valley” e un mit: schița industriei locale IT, desenată din interiorul industriei

Ce e Centrul Global de Tehnologii Avansate.

Echipa coordonată de Marius Bănici este responsabilă de identificarea acelor situații concrete în care tehnologia și soluțiile inovative vor fi folosite în vederea rezolvării unor problematici din lumea reală cu aplicabilitate în domenii precum media și entertainment, informare, sănătate și financiar. Activitatea echipei este concentrată cu precădere pe tehnologii emergente. Din aria de expertiză a centrului de inovație fac parte analiza în timp real a volumelor mari de date, operațiuni de stream processing, programare reactivă, dar și activități menite să creeze o cultură propice pentru inovație: activități de cercetare, conceptualizare sau elaborarea de articole de specialitate.

Companie cu 400 de angajați

3Pillar Global Romania face parte dintr-o organizație globală cu operațiuni pe trei continente și 700 de angajați. Cu aproape 400 de angajați și managementul operațional în România, 3Pillar Global Romania are o importanță strategică pe harta globală a organizației. 

Vezi și:

Domeniul unde o companie crește cu 100 de angajați pe an. Cât mai ține “minunea”?

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare