Închide

Servicii de consultanță pentru modernizarea Palatului de Justiție din Cluj, Guvernul a aprobat banii ieri

ActualitateTop News by Actual de Cluj - oct. 17, 2024 0 79

Servicii de consultanță pentru modernizarea Palatului de Justiție din Cluj, cea mai alambicată clădire din zonă, aflată în proces de reabilitare cu milioane de euro, banii pentru aceste  servicii au fost aprobați ieri de Guvern în ședință.

Anunțul vine de la ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, care aratăcă Guvernul a aprobat ieri suplimentarea bugetului Ministerului cu peste 2,8 milioane de lei pentru continuarea proiectelor în curs. ”Toate investiţiile aflate în desfăşurare sunt pentru ca cetăţenii plătitori de impozite şi taxe să beneficieze de un serviciu public de calitate, de sedii de instanţe spaţioase, moderne. În plus, este vorba despre asigurarea unor condiţii de lucru corespunzătoare pentru magistraţi şi pentru personalul auxiliar”, a arătat aceasta.

Astfel, Executivul a adoptat în şedinţa de miercuri un proiect de hotărâre privind suplimentarea cu 2,821 de milioane de lei credite bugetare a bugetului Ministerului Justiţiei pe 2024 din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.

Investiţiile aflate în curs pentru care a fost realizată această suplimentare sunt:

– sediul Curţii de Apel Alba Iulia (instalaţia interioară de încălzire centrală);

– Palatul de Justiţie Cluj (servicii de consultanţă);

– sediul Judecătoriei Carei (dotări pentru arhivă, camera pentru audierea minorilor şi elementele de evidenţiere a instanţei);

– Palatul de Justiţie Oradea (aparatură pentru camera serverelor);

– arhiva Tribunalului Mureş (sistem de detectare, semnalizare şi avertizare incendiu);

– Tribunalul Gorj (servicii de reparaţie ascensor în lipsa căruia accesul persoanelor cu dizabilităţi şi al vârstnicilor era limitat la unele etaje ale clădirii);

– sediul Judecătoriei Târgu Cărbuneşti (întocmirea Expertizei Tehnice şi a Auditului Energetic în vederea demarării investiţiilor prin care clădirea va fi modernizată şi reparată);

– sediul Judecătoriei Baia de Aramă (servicii de proiectare în vederea realizării reparaţiilor capitale);

– sediul Judecătoriei Medgidia (instalaţia de încălzire).

Ministerul Justiției nu a precizat la ce se referă aceste servicii de consultanță pentru Palatul de Justiție Cluj, dar actualdecluj.ro a remis o cerere în baza legii privind liberul acces la informațiile de interes public în care solicită mai multe detalii și revenim cu informații.

Clădirea Palatului Justiției a fost construită între anii 1898 și 1902 și are valoare de monument istoric. În clădirea Palatului de Justiție funcționează Judecătoria Cluj-Napoca, Tribunalul Cluj, Tribunalul Comercial, Curtea de Apel Cluj și Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj. În imediata vecinătate funcționează secția exterioară a Penitenciarului Gherla și Serviciul Teritorial Cluj al Direcției Naționale Anticorupție.
Clădirea are o suprafață desfășurată de aproape 20.000 metri pătrați și o amprentă la sol de 11.400 metri pătrați. A fost proiectată, în urmă cu un secol, pentru destinația pe care o are și acum, adică activitatea Justiției într-un oraș care atunci număra 50.000 de locuitori, mai puțin de o cincime din populația actuală. Conform unei prezentări oficiale numărul curților interioare ajunge la 13, pentru lumină naturală și ventilație.

Citește și:

Ministrul Justiției: un sfert din investițiile din 2024 merg la Palatul de Justiție din Cluj, o sută de milioane de euro în total

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu