Închide

Se demolează chioșcurile amenajate peste Canalul Morii, pe strada Argeș, în centrul Clujului/Artera ar urma să fie transformată în proiectul de modernizare a Liceului „Nicolae Bălcescu”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 17, 2024 0 1218

Mai multe chioșcuri și cașcaravete construite peste Canalul Morii pe strada Argeș urmează să fie demolate și valorificate de Primăria Cluj. Contractele de concesiune, încheitate de municipalitate în perioada 94-95 pe o perioadă de 25 de ani au expirat, contrucțiile s-au amortizat iar propriatrii au fost obligați să le predea în domeniul public, încă din această primăvară. Intenția este ca acest curs de apă să se decoperteze și zona să fie modernizată și transformată, așa cum se întâmplă în cazul Parcului I.L. Caragiale.

În total au fost predate 16 construcții provizorii care fuseseră construite în regim provizoriu pe cei 2.400 de mp situați pe dală de acoperire a Canalului Morii de pe strada Argeș. Consilierii locali urmează să aprobe demolarea și valorificarea acestor construcții la ședința ordinară a Consiliului Local din 22 iulie.

Canalul Morii ar urma să fie din nou descoperit pe această arteră, zona urmând să se modernizeze la pachet cu strda Constanța, strada N. Bălceascu și liceul cu același nume situat în această zonă.

Pentru transformarea zonei și modernizarea Liceului Nicolar Bălceascu, Primăria a organzat în 2021 un concurs de soluții câștigat la începutul lunii noiembrie de SQM Arhitecture în asociere cu Filip S Concept și Hab Pro Creativ.

Aceast proiect nu a fost prezentat niciodată public.

Detalii:

Care e conceptul după care se va se transforma prima școală publică din Cluj-Napoca dar și zona din proximitatea ei. În echipă care a câștigat concursul de soluții e și un arhitect clujean, membru în comisia de urbanism a Primăriei

Ce a cerut Primăria de la proiectul câștigător:

  • Regândirea ansamblului alcătuit din corpurile de liceu actuale, clădirea de locuit și sala de gimnastică în vederea maximizării suprafețelor folosite pentru liceu și adaptării spațiului liceului la principiile educaționale ale secolului nostru
  • Integrarea în zona istorică protejată prin punerea în valoarea a elementelor valoroase existente și adecvarea noilor intervenții.
  • Încadrarea suprafeței destinate construcțiilor ansamblului liceal propus în suprafață desfășurată construită totală de maxim 17.620mp.
  • Modernizarea / extinderea funcțiunilor și spațiilor actuale ale liceului, astfel încât să satisfacă nevoilor unui număr maxim de 1776 elevi, organizați în 70 de clase.
  • Imaginarea unui sistem de îmbunătățire a tuturor parametrilor semnificativi ai bilanțului energetic, la nivelul anvelopei și instalațiilor, la corpurile de clădire care se păstrează. Imaginarea unor soluții noi de eficientizare energetică pentru corpurile de clădire care se propun și implementarea conceptului nZEB.
  • Amenajarea curții școlii cu accent pe suprafețe verzi cât mai mari și materiale prietenoase cu mediul.
  • Amenajarea spațiului urban adiacent liceului în vederea facilitării parcurgerii cât mai plăcute și sigure a acestuia de către elevi și profesori, locuitorii zonei sau trecători, integrând

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare