Închide

Replică pentru președintele județului la urbanism: „Planurile de afaceri trebuie să fie oneste”

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - iun. 12, 2021 0 608

O documentația discutată la o ședință din luna mai a comisiei de urbanism a județului Cluj a fost prilej pentru specialiștii din comisie să îl contrazică pe oficialul care conduce Consiliului Județean și care a acuzat în repetate rânduri că arhitecții din respectiva structură pun bețe în roate investitorilor și le încurcă planurile de afaceri sau îi determină să piardă credite la bancă venind cu tot felul de pretenții legate de forma acoperișului sau culoarea caselor din mediul rural. Arhitectul Octav Olănescu a amintit că „planurile de afaceri” trebuie să fie oneste și că, de obicei, problemele cu avizarea apar doar atunci când ele nu sunt și proprietarii cumpără teren agricol pe care, de fapt, nu se poate construi.

Comisia de urbanism a Consiliului Județean a discutat la o ședință din 13 mai un studiu de oportunitate pentru introducerea în intravilanul comunei Iara a unei suprafețe de 3,2 hectare (teren extravilan agricol) pe care beneficiarii să edifice un sat de vacanță cu 32 de case și o unitate de servicii în mijloc. Beneficiari sunt Neag Alexandra Veronica, Bertocco Denis, Toader Cristian Siminel, Toader Maria.

Specialiștii au observat că, prin propunerea făcută de Conproex Design Studio, întocmită de Sorin Coșoveanu și coodonată de Loredana Varga, se încearcă, de fapt construirea unui adevărat cartier de case și nu un sat de vacanță așa cum se arată în documentație.

Arhitectul județului, Claudiu Salanță, a arătat că fiecare proprietate are intrare separată din drumul județean și că respectiva abordare nu este specifică unui sat de vacanță.

Arhitectul Octav Olănescu, membru în comisie, a arătat că nu tot teritoriul ar trebui construit și că astfel de intervenții de urbanizare a terenurilor nu sunt beneficice pentru peisaj. În plus, el a ținut să arate că planurile de afaceri ale investitorilor, despre care a spus că a remarcat că se vorbește foarte mult în ultimele ședințe de ele, trebuie să fie oneste și să nu înceapă cu achiziția unui teren agricol pe care nu se poate construi și apoi să se ceară transferul lui în altă zonă construibilă. „Acest fel de plan nu este unul sincer. Nu vreau să interpretați că sunt împotriva acestei propuneri, dar vreau să semnalez că astfel de introduceri în intravilan trebuie să fie validate efectiv nu să țină doar de dorința unor beneficiari”, a spus Olănescu.

La fel, reprezentantele Asociației Peisagiștilor din România în comisia de urbanism au arătat că este cu atât mai important ca la nivelul CJ Cluj să existe o preocupare pentru păstrarea cadrului natural având în vedere că există o presiune din toate direcțiile pe acesta iar toate extinderile să se facă potrivit unei viziuni de dezvoltare a teritoriului.

Cei din comisie au decis să amâne proiectul, mai ales că proiectanții nu au putut să justifice exact oportunitatea respectivei investiții în zona Iara. Proiectanții au primit ca temă să reconsidere proiectul.

Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, a inițiat modificarea comisiei de urbanism a Județului de la 44 de membri, la 15 membri, în luna martie și a ținut să blameze arhitecții din comisie că ei au tot felul de pretenții privind acoperișul și coloarea caselor, că încurcă planurile de afaceri ale investitorilor și că cel care răspunde pentru aceste lucuri în instanță este doar el. Ulterior, la ședința Consiliului Județen de la finalul lunii martie în care s-a aprobat propunerea, numărul membrilor s-a diminuat și mai mult, la 7.

„(…) paradoxal acolo se consemenează punctele de vedere a celor din comisie, dar în intanță merg doar eu. Și răspund și câteodată și arhitectul șef. În general răspund doar eu pentru poziția exprimată de unii sau alții care se consemnează sau nu într-un act. Asta e legislația. Răspund și dacă nu particip și nu decid eu. Așa e legislația. Aici trebuie modificată legislația. O să fac propuneri Ministerului. Adică să fie chemată în instanță persoana care decide să îi respingă casa lui Cordiș de la Câmpia Turzii că nu aveți acopriș verde și l-ați făcut roșu și ați pierdut creditul de la bancă. Deși eu v-am dat răspunsul negativ că nu puteți construi casa pentru că nu aveți acoperiș verde, dumneavoastră mă dați în judecată că ați pierdut creditul de la bancă iar eu trebuie să spun de ce nu v-am dat aviz. Pentru că cei care au spus că nu aveți casa verde nu semnează niciun act. Așa e legea. Dar părerile ei stau la baza fundamentării deciziei arhitectului șef și a președintelui. E o anomalie să îți asumi ceva ce poate nu vezi în asemenea formulă”, spune Tișe în martie.

De atunci, Tișe conduce comisiile de urbanism ale județului.

 

foto: vedere din comuna Iara, sursa https://en.wikipedia.org/wiki/Iara,_Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.