Închide

Istoria adevăratului Parc Est: avea piste de canotaj, stadion și teatru. Schițele originale, din 1967 și 1984: cum trebuia să arate

IstorieRecomandarea redacției mart. 17, 2018 0 4012

Până primarul Emil Boc promite aqua park pe 6,6 hectare și bază sportivă, actualdecluj.ro vă prezintă cum trebuia să arate fostul viitor Parc Est al Clujului, ce n-a fost realizat niciodată.

Proiectul Parcului Est datează din 1967, când arhitecta Natalia Helgiu și inginerul horticol Ana Micu propun o amenajare peisageră de aproximativ 140 de hectare în zona de sud-est a Clujului. Terenul a fost expropriat și, în volumul „Cluj-Napoca în 50 de ani de proiecte”, arhitectul Vasile Mitrea îl descrie ca o „cuvă ce găzduia trei oglinzi de apă cu izvoare proprii, dar și cu o alimentare suplimentară, o zonă mlăștinoasă spre nord, iar spre sud se afla pârâul Becașului regularizat. La nordul acestei arii era o zonă de locuințe unifamiliale, devenite după deceniul opt „Cartierul Aurel Vlaicu”, la vest cartierele Mărăști și Gheorgheni în curs de realizare, la sud limita era definită de propunerea pentru centura de sud a municipiului iar la est, dincolo de calea ferată, încă mia funcționau Băile Someșeni”.

Proiectul a fost reluat în 1984 și era gândit ca un parc de agrement și sport pentru toate vârstele, cu zone de promenadă, trei lacuri pentru utilizarea ambarcațiunilor, terenuri de sport – inclusiv un stadion, un complex sportiv, popicărie, teatru în aer liber, școală de artă și pavilioane de alimentație publică. „O atenție deosebită s-a acordat pârâului Becaș, care în ciuda debitului său redus devenea un fel de axă albastră ce alimenta și două oglinzi de apă”, adaugă arhitectul. Între anii 1970 și 1980 din proiect s-a realizat doar dragarea lacului de la vest și câteva plantări. Parcul urma să echilibreze cele două jumătăți ale orașului, împărțit în Vest și Est – primul se bucura deja de 150 de hectare de agrement și sport, plus vecinătatea pădurilor Hoia și Făget, dar în estul orașului erau amenajate doar 82 hectare de parcuri și, în plus, aceasta era deja afectată de poluarea platformei industriale de nord a orașului, cu mamuții Sinterom, Combinatul de Utilaj Greu și altele. În consecință Consiliul Popular Județean reia acțiunea de realizare a Parcului Est și face un studiu nou, în 1984, cu detalii de sistematizare.

Documentația nouă, după șase luni de studii, prevedea o suprafață de 118 hectare, mai mică decât varianta din 1964, de 140 de hectare, însă adăuga funcțiuni de agrement și sport, plus un târg național de expoziții de artă în aer liber și florale. „Profitându-se de condițiile hidrografice favorabile s-a propus și o extindere a suprafețelor de apă ce vor acoperi peste 25 de hectare, deci 21% din totalul general de spații amenajate”, amintește Mitrea. „În acest scop la cele trei lucii de apă existente, din care doar primul din vest era amenajat, se vor adăuga încă două, pe locul mlaștinilor, și de asemenea un bazin „cascadă” pe cursul pârâului Becaș. Așa se vor naște „Lacurile” 1-5 dintre care ultimul de la est, cu funcție de ștrand, în timp ce suita lacurilor 2-3 va permite realizarea unei piste de canotaj de 50/1000 metri”. Parcul urma să includă terenuri de baschet, volei, tenis, handbal și chiar badminton, plus un patinoar cu pistă pentru viteză și un stadion de fotbal, o sală de spectacole, o mică grădină zoologică și lucrări de artă monumentală.

În schimb, acum fostul viitor parc e împânzit de clădiri: a apărut Iulius Mall, noul sediu al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară și mai multe ansambluri rezidențiale, s-a înființat un cimitir, s-au construit locuințe pentru militari pe locul fostului cartodrom și altele. În apărarea fostului Parc Est a intervenit într-o dezbatere arhitectul Eugen Pănescu, care vorbeşte susţinând proiectul desenat cu ani în urmă de Vasile Mitrea. „Mitrea a făcut un proiect care putea fi de nivel internaţional. Parcul Est a fost distrus. Şi-au bătut joc de această zonă – arhitecţii, nepregătiţii care conduc oraşul şi ţara. Proiectul acela propus cu atâta rafinament. Arăta ce frumuseţi se pot face aici, nu „ghetoul” Militarilor. Eu sunt pentru recuperarea a ceea ce mai poate fi recuperat, pe baza proiectului lui Vasile Mitrea. Să rămână parc din ceea ce poate să rămână”, spune Pănescu.

Citește despre situația la zi a zonei:

Cine apără rămăşiţa de Parc Est de noul „mall cu tobogane”?

E posibil noul Parc Est? Încep negocierile între administrație și proprietarii din zona pepinierei Becaș, cu terenuri „înverzite” în noul PUG

Tags
author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu