Închide

Hagi îi inspiră. U Cluj își contruiește Academie pe modelul „Regelui”. Cel care va coordona proiectul a stat o săptămână la Viitorul: „S-a interesat de organizare, de metodele de pregătire, de tot”

SportTop News by Catalin Suciu - ian. 19, 2017 0 2324

Așa cum actualdecluj.ro a anunțat în această lună, Universitatea Cluj încearcă să devină o forță în următorii ani și vrea să construiască o bază de pregătire de clasă (DETALII). În același timp se reorganizează centrul de copii și juniori, întreaga activitatea urmând să fie coordonată de Mircea Cojocaru, unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai managerului Ioan Ovidiu Sabău.

Recent, Cojocaru a fost în vizită la Academia Hagi de la Ovidiu, unde a petrecut o săptămână și a urmărit îndeaproape modul în care funcționează. De la programul antrenamentelor, la organizare și tot ceea ce implică activitatea Academiei. Pentru Universitatea, creșterea și dezvoltarea jucătorilor este o prioritate: „e un obiectiv principal să reconstruim acest club, iar asta se poate face având o bază solidă, un centru de pregătire profesionist, un centru de copii și juniori profesionist. Eu am fost mereu adeptul creșterii tinerilor jucători. Ai o satisfacție deosebită când vezi un junior cum crește, cum prinde încredere, cum se dezvoltă”, a povestit Sabău pentru actualdecluj.ro.

Iasko

Zoli Iasko e la Viitorul alături de Hagi de acum 7 ani, de la debutul proiectului imaginat de fostul internațional român

 

Zoli Iasko e director sportiv la Academia Hagi și principalul colaborator al fostului internațional român. Și spune că, în primul rând, „e nevoie de multă răbdare”.

„Știu de intenția Universității și e îmbucurător ceea ce vor să facă. Eu cred ferm că lucrurile vor merge cât se poate de bine pentru că îi știu pe cei implicați acolo, pe Neluțu, pe Mircea Cojocaru. Mircea a fost tot anul trecut pe la noi pe la meciuri, la antrenamente și s-a interesat de foarte multe lucruri. Din ce am înțeles, el se va ocupa de centrul de copii al Universității. A fost din nou, recent, pentru o săptămână la Academie, s-a interesat de organizare, de implicații financiare, de tot”, explică Iasko pentru actualdecluj.ro.

Cum funcționează o Academie?  Cum arată o zi din viața unui junior la Academia Viitorul? Îi dăm cuvântul lui Iasko. „Copiii se trezesc la 6:30 dimineața aici la Academie, unde sunt cazați, apoi sunt transportați cu autocarul la liceu sau la școală, în funcție de vârstă, după masa au antrenament. Se întorc de la antrenament, au puțin timp liber, apoi timp de o oră și un sfert își fac temele și studiază pentru școală. Avem și cursuri de limbă engleză specializate, am avut și spaniolă. La 22:30 e stingerea, iar a doua zi o iau de la capăt. Nu e ușor, dar e nevoie de sacrificii pentru a reuși să faci ceva. Când avem program cu două antrenamente, copiii se duc între 8 și 10 la școală, iar apo recuperează. Practic, noi suntem tutorii lor. Ei vin în grija noastră, dar îi îndemnăm mereu pe părinți să-i încurajeze, la rândul lor, să urmeze cursuri și să învețe”, spune directorul Academiei.

Viitorul are și premianți, are elevi de nota 10, are elevi medii și firesc, are și elevi modești. „Aici intervin și părinții. Noi le spunem mereu să-i încurajeze. Avem un angajat care se ocupă și de verificarea lor în privința școlarizării. Note, absențe, evoluție. Să știți că patea socială pe care o oferim la Academie nu se găsește nici la Amsterdam, dacă vreți exemplu Ajax. Acolo mulți copii stau în gazdă la familii, în Anglia la fel, noi le oferim toate condițiile. Din Europa, Barcelona le mai oferă totul”, adaugă Iasko.

În prezent, Academia are peste 50 de jucători la toate loturile naționale ale României, fiind de departe principalul furnizor al fotbalului românesc. „E nevoie de răbdare, tact, pasiune, continuitate pe banca tehnică. Știți de ce antrenorii români se tem să promoveze tineri? Pentru că sunt dați afară de patroni care nu se pricep după două rezultate proaste. Din cauza asta suferim la fotbal,nu e răbdare. Noi am demonstrat și demonstrăm în continuare că se poate face treabă foarte bună cu fotbaliștii tineri, în șapte ani de zile am ajuns unde suntem acum. Și la Cluj se poate face o treabă excelentă și sunt sigur că vor reuși cei de acolo, Sabău și colaboratorii săi. Doar că e nevoie de timp, de răbdare.

La centrul de la Ovidiu sunt angajați 20 de antrenori, iar alături de aceștia sunt și câțiva coordonatori. La fiecare trei grupe, o persoană coordonează întreaga activitate, supervizează antrenamente, rezultate, jocuri.

Și e bine de menționat că antrenorii angajați la Viitorul sunt cu normă întreagă, plătiți decent, așa încât să nu fie nevoiți – precum se obișnuiește în România – să-și ia un al doilea job. Sunt dedicați sută la sută antrenamentelor și pregătirii.

Academia2

 

CITIȚI ȘI: EXCLUSIV Bază sportivă de 1.000.000 de euro pentru U Cluj. Când e gata proiectul și unde va fi noul centru de pregătire

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.