Închide

Etnologii din Cluj despre ”târgul de la Fechetău”, probabil cel mai vechi din România: ”are rădăcini adânci în tradiția târgurilor sătești”

Actualitate by Actual de Cluj - oct. 11, 2024 0 171

O cercetare realizată ieri de Centrul Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj aruncă lumină asupra probabil celui mai vechi târg din România, cel din comuna clujeană Negreni, care are loc anual, în primul weekend din octombrie – în 2024 acesta a început deja, ieri.

În aceste zile, Târgul de la Negreni din județul Cluj reunește zeci de mii de persoane, atât din România, cât și din afara granițelor, într-un adevărat schimb cultural și comercial. ”De-a lungul timpului, târgul a devenit cunoscut pentru diversitatea sa de bunuri, dar și pentru caracterul său aproape ritualic, unde nici lipsa resurselor financiare și nici bariera lingvistică nu împiedică încheierea unei tranzacții – aici, limbajul semnelor este suficient”, arată cercetătorii CJCPCT. Târgul de la Negreni are două ediții importante pe an: ”târgul coaselor” din luna iunie și târgul de toamnă, care atrage un număr impresionant de comercianți și vizitatori. ”Această manifestare are rădăcini adânci în tradiția târgurilor sătești, adunând pe parcursul unei săptămâni vânzători de încălțăminte, îmbrăcăminte, unelte, piese de port popular din toate regiunile țării, antichități, mobilier și alte artefacte, care amintesc de viața satului de odinioară. În cadrul târgului, putem observa dinamica economiei rurale tradiționale și rolul pe care obiectele de uz casnic, portul popular și uneltele de muncă l-au avut în organizarea vieții țărănești. Îmbrăcămintea tradițională expusă, tablourile, icoanele, albumele de fotografii vechi – toate acestea sunt elemente care dezvăluie fragmente din istoria satului și din evoluția meșteșugurilor”, spun etnologii.
În perioada 10-13 octombrie târgul de toamnă de la Negreni își deschide din nou porțile, sunt așteptați zeci de mii de mușterii, în așa măsură încât autoritățile se așteaptă, ca în fiecare an, ca drumul european care leagă Cluj-Napoca de Oradea prin Negreni să fie congestionat de numărul mare de mașini.

Târgul are loc între 10 și 13 octombrie. Întrucât traficul rutier poate fi semnificativ îngreunat, în special în zilele de sâmbătă și duminică, Poliția recomandă utilizarea unor rute ocolitoare pentru evitarea aglomerației.
Rute ocolitoare recomandate:
Pentru cei care se deplasează din Cluj-Napoca spre Oradea e recomandată ruta prin Zalău – Nușfalău – Aleșd.
Cei care vin dinspre Oradea spre Cluj-Napoca pot opta pentru ruta Bucea – Remeți – Lunca Vișagului – Valea Drăganului.
Cea mai veche însemnare despre „târgul de la Fechetău” datează din 1815 – deci de peste două secole. Totuși, târgul funcționa dinainte de această dată, conform unor surse acesta datează de 400 de ani. Era vizitat în special de munteni, care coborau din Apuseni pentru a vinde lemn și cherestea și a-și cumpăra haine și căciuli de iarnă. Acum, aici vin colecționari ori turiști din toată Europa de Est.
Târgul e străbătut pe la mijloc de calea ferată ce leagă Cluj-Napoca de Oradea: trenul e deci cea mai facilă variantă de a ajunge în Negreni, dar nu și în acest an și nici în următorul, căci linia se află în reabilitare iar cursele feroviare au fost suspendate, fiind înlocuite cu autocare. Dacă alegeți să veniți la târg cu mașina trebuie știut că la fiecare ediție ambele margini ale drumului DN1E60 sunt ocupate de mașini pe kilometri întregi și, de câțiva ani încoace, sătenii s-au învățat întreprinzători și își oferă curtea ori livezile ca locuri de parcare, în schimbul unei taxe.

Târgul de la Negreni, cunoscut sub denumirea de Fechetău (sau „Târgul de la Fechetău”), este unul dintre cele mai mari și vechi târguri din România, având o tradiție de câteva sute de ani. Localizat în comuna Negreni, județul Cluj, acest târg este renumit pentru faptul că atrage anual mii de oameni, atât comercianți, cât și vizitatori, nu doar din România, ci și din țările vecine, cum ar fi Ungaria.

Târgul de la Negreni se desfășoară de două ori pe an, dar ediția de toamnă, organizată în a doua săptămână din octombrie, este cea mai populară. Este un eveniment de amploare care îmbină aspecte comerciale, tradiționale și culturale. Aici găsești de toate: de la obiecte de artizanat, haine și produse tradiționale, până la antichități, piese de mobilier vechi și alte rarități. O atracție principală o reprezintă standurile cu antichități. Mulți colecționari și amatori de obiecte vintage vin special la Fechetău pentru a găsi piese rare, cum ar fi mobilă veche, ceasuri de epocă, porțelanuri și icoane. Alături de antichități, târgul oferă și produse locale: textile tradiționale, costume populare, unelte agricole și obiecte de artizanat. O mare parte a târgului e dedicată hainelor și încălțămintei second-hand. Deoarece târgul atrage comercianți și vizitatori din mai multe regiuni ale Europei Centrale și de Est, inclusiv Ungaria, evenimentul capătă o dimensiune multiculturală apreciabilă.

Târgul de la Negreni își are originile în secolele trecute, fiind un loc de întâlnire pentru oamenii din Transilvania, Crișana și alte regiuni învecinate. Funcționa inițial ca un târg agricol și de mărfuri, ca multe altele, dar e unul dintre foarte puținele, dacă nu singurul, care încă e organizat anual.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu