Închide

După ani şi ani. A început şantierul la Turnul Pompierilor

ActualitateTop News by Kristina Reştea - oct. 25, 2018 0 549

 

Şantierul pentru revitalizarea Turnului Pompierilor din Cluj a demarat la mijlocul lunii octombrie, spun arhitecţii care au trasat proiectul de reabilitere. Din seria recentă de concursuri organizate de administraţia locală, acest obiectiv este primul care intră şi în şantier. Înainte de Turn, „arhiva” primăriei mai include concursul pentru Centrul Cultural Transilvania (concurs din 2010), cu un proiect care nu a mai fost nicicând pus în aplicare.

„Şantierul pentru Turnul Pompierilor va implementa proiectul tehnic realizat în urma concursului de arhitectură din iarna anului 2017, organizat de Primăria orașului împreună cu Ordinul Arhitecților din România”, amintesc arhitecţii. O societate italiană cu sucursală în Bucureşti – Research Consorzio Stabile Societate Consortile ARL – a fost desemnată câştigătoare a licitaţiei pentru lucrările de execuţie. Valoarea totală a investiției pentru acest obiectiv este de 10,2 milioane de lei, cu TVA inclus, iar durata estimată de execuție este de 26 de luni. Turnul este inclus pe lista obiectivelor clujene finanțate din fonduri europene, pe axa 5.1 din Programul Operațional Regional: ”Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural”. Din 17 octombrie, s-a închis şi circulaţia în zonă: pe porțiunea cuprinsă între străzile David Ferenc și F.J. Curie va fi permis doar accesul riveranilor dinspre strada F.J. Curie și doar pentru riverani. Pe durata lucrărilor, este interzisă staționarea pe strada Tipografiei.

Arhitectul Vlad Rusu ne-a menţionat că reprezentanţii constructorilor estimează că lucrările vor fi gata înainte de termenul asumat. „Vom urmări progresul lucrărilor”, a menţionat arhitectul, „supervizare” necesară pentru respectarea proiectului.

Vlad Sebastian Rusu e autorul principal al proiectului declarat câştigător în competiția pentru Turnul Pompierilor. A lucrat la proiect alături de coautori: Anamaria Cornelia Olănescu, Anda Gheorghe, Octav Silviu Olănescu şi colaboratorii ingineri Ovidiu Rusu și Ludovic Kopenetz. 25 de echipe de arhitecți, ingineri și proiectanți s-au înscris în concursul organizat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca alături de Ordinul Arhitecților din România. Câștigătorul concursului a obținut premiul cel mare reprezentat de valoarea estimată a contractului de proiectare, care era iniţial anunţată la 365.823 RON.

Proiectul câștigător prevede mai multe intervenţii pentru transformarea turnului: eliminarea întregii structuri de beton, crearea unei noi “coloane vertebrale” – un “miez” translucid, care lasă vizibile vârstele turnului, instalarea unui lift care face mult mai accesibil punctul de belvedere din vârf, iar sus se va instala “oglinda”, care îi va reflecta pe vizitatori, dar şi pe trecătorii de jos, din stradă. De asemenea, se pietonalizează strada Tipografiei.

După Turnul Pompierilor, primăria a mai lansat câteva concursuri: masterplanul pentru Someş, refacerea Parcului Feroviarilor, reabilitarea străzuu Kogălinceanu.

Un interviu despre proiectul câştigător, dar şi despre necesitatea concursurilor:

 

Arhitectul premiat de arhitecți, despre oraș și oameni: „Ne plimbăm prin lume, vedem, observăm, ne place şi când ne întoarcem aici uităm totul şi ne întoarcem la aceleaşi vechi obiceiuri”

 

De la Turnul de veghe la turnul părăsit, spre turnul cu oglindă

Turnul Pompierilor este un obiectiv a cărui istorie începe în secolul XV, o dată cu edificarea celei de-a doua incinte fortificate a orașului Cluj. După ce a servit ca turn de apărare și ca intrare secundară în cetate în perioada medievală, a fost trasformat în turn de veghere împotriva incendiilor, misiune pe care a îndeplinit-o până la jumatatea deceniului patru al secolului XX. Rămas fără destinație precisă, turnul mai marchează o perioadă de câteva decenii în care a găzduit un muzeu al pompierilor.

Cum arăta turnul, fără piramida de sticlă pe care a căpătat-o mai târziu:

Istoria Fotografiei clujene.
Turnul Pompierilor de pe str.Tipografiei, la inceputul sec.XX , fotografiat de Cholnoky Jenő.
sursa:cholnoky.ro

 

„Direcția de Sistematizare, Arhitectură și Proiectarea Construcțiilor (D.S.A.P.C.) Cluj a elaborat un proiect de restaurare a monumentului istoric Turnul Pompierilor în anul 1960, care prevedea și refuncționalizarea monumentului, amenajarea unui muzeu al pompierilor. În ultimele decenii s-a încercat de mai multe ori reamenajarea turnului și introducerea lui în circuitul turistic al orașului. În anii 1980 s-a intenționat transformarea lui într-un muzeu al astronomiei și cu acest scop s-a construit o piramidă de sticlă (1985), după proiectele arhitectului clujean Gheorghe Vais. O pierdere datorită acestui proiect este dispariția gheretei de pe vârful turnului, construită încă în anii 1880 (și reconstruită sau reabilitată cu mare grijă în anii 1960). La data de 15 mai 1998 s-a deschis în turn Muzeul pompierilor, care a funcționat până la 2001, fără un interes prea mare din partea publicului. În 2011 turnul a trecut în administrarea Municipiului Cluj-Napoca”, se arată în studiul istoric anexat anunțului de concurs. În ultima perioadă, turnul a fost folosit doar ocazional, pentru evenimente punctuale, de mică amploare, rămânând în majoritatea timpului închis accesului publicului. Lipsa de utilizare a dus la o degradare vizibilă a stării sale.

 

Sursa foto: Vlad Sebastian Rusu, birou de arhitectură

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare