Închide

Din lumea tehnologiei: clujenii lucreză la aparate pentru diagnosticarea virusului HIV sau Zika

EconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - nov. 16, 2016 0 1684

La Cluj, 70 de angajaţi lucrează la o companie specializată în dezvoltarea de soluții tehnologice pentru industria biotehnologică – specializată în automatizări și instrumentație pentru diagnoză clinică și industria IVD (in vitro diagnostics), software de laborator, precum și dezvoltarea de reactivi pentru colectarea, stabilizarea și purificarea ADN-ului și ARN-ului.  Filiala clujeană a companiei germane Stratec Biomedical tocmai s-a mutat în propria clădire de birouri, nou construită (şi inaugurată ieri) și plănuiește extinderea la Cluj. Compania nu distribuie direct în piaţă, ci lucrează la producerea de echipamente pentru clienţi-companii din industrie. Echipe clujene de programatori şi ingineri lucrează la aparate despre care spun că se folosesc pentru diagnosticarea virusului HIV, a bolilor cu transmitere sexuală și, mai nou, în cercetarea Zika.

Etajele clădirii sunt împărţite între spaţii pentru birourile angajaţilor: echipe mici în câte un birou şi calculatoare, ascunse printre plante. La parter o sală e dedicată utilajelor – forma vizibilă a muncii la care contribuie și programatorii şi inginerii. Aici tronează o maşinărie gri-neagră lucioasă, botezată după o felină – o cheamă „Panther” şi e folosită la analize de sânge. Introduci mostra de sânge, se adaugă agenţii şi primeşti rezultatele. Reprezentanții firmei spun că e folosit pentru depistarea virusului HIV, a bolilor cu transmitere sexuală și că a primit aprobare chiar şi pentru teste în ceea ce priveşte virusul Zika, care face ravagii în America de Sud şi nu numai. „E  un instrument important. Când a apărut a schimbat piaţa analizelor moleculare. Înainte se foloseau mai multe dispozitive, acesta a pus totul laolaltă. E folosit şi de Crucea Roşie din Japonia şi o mare parte din software-ul care face să funcţioneze acest dispozitiv a fost dezvoltată la Cluj, cu parteneri din alte centre”, spune Cristian Cătană, Software Engineering Leader la Stratec în Cluj. „Fabrica ce produce aceste aparate se află în Elveţia şi compania noastră face totul – de la design la producţie. Modalitatea de lucru e asta: vin giganţii care au descoperit o nouă modalitate de a trata SIDA, să zicem, şi noi facem instrumentul necesar de la 0 – instrumentul, softul, tot. Producem câteva mii de exemplare pe an şi ele sunt distribuite de companiile-client”, spune Cătană. Compania nu se ocupă de punerea produselor pe piață, acestea fiind realizate pentru parteneri, așa că cei de la Stratec Cluj nu prea pot să spună dacă sau câte dintre aparatale proiectate aici se găsesc în spitale şi laboratoare din România. Costurile sunt mari: un Panther costă peste 100.000 de euro. „Doar laboratoare de mari dimensiuni şi le permit, dar avem şi alt fel de instrumente, mai mici”, precizează reprezentantul Stratec.

Cosmin Călian, general manager al filalei din România, vine cu alt exemplu la care a lucrat firma. Un alt aparat, Quanterix Simoa HD 1, e folosit în detectarea timpurie a unor boli (funcţionând cu o suprafaţă de forma unui disc pe care se pune picătura de sânge şi reactivii), spune el.

În birourile de la Cluj se lucrează în această perioadă la 14 proiecte. Una dintre echipe lucrează la o soluţie de conectare a instrumentelor prin date de telemetrie. „Bazându-ne pe algoritmi, putem prevedea dacă de exemplu un aparat se va strica în perioada următoare; poţi să îţi dai seama că se strică şi trimiţi noile instrumente, acestea se schimbă preventiv şi eviţi timpii de aşteptare în care nu poţi utiliza ceva”, spune Călian.

Sursa foto: Stratec

Sursa foto: Stratec

 

„Facem totul în cadrul companiei şi partenerii pentru care lucrăm le distribuie prin canalele proprii. Sunt companii care au cunoştinţe foarte bune, fac cercetare la nivel biochimic, ei inventează o metodă nouă ce presupune sute de paşi. Dar într-un astfel de proces pot apărea greşeli. Atunci vin la noi şi cer automatizarea procesului. Clientul vine cu „reţeta”, noi punem la punct procesul, cu software, hardware. Clientul apoi validează rezultatul”, explică directorul general.

„Un coleg a ajuns la un spital din Londra şi a văzut un Panther. Avem clienţi mari, giganţi din industrie, Siemens e unul dintre marii noştri clienţi, de exemplu”, spune Călian.

Sediu nou pentru filiala clujeană

După 8 ani de la deschiderea filialei de la Cluj-Napoca, Stratec a decis să se instaleze în oraş cu o clădire proprie de birouri. Aceasta a necesitat, spun reprezentanţii companiei, o investiţie de 3 milioane de euro şi a fost inaugurată marţi. “Clujul este un centru universitar puternic dezvoltat și are specialiști în inginerie foarte bine pregătiți. Din 2008 până în prezent subsidiara din România a companiei a avut cea mai rapidă creștere din cadrul grupului, iar competența, munca și rezultatele excelente obținute de colegii noștri au determinat dezvoltarea unei strategii ambițioase de creștere și consolidare a poziției noastre pe plan local”, a declarat Cosmin Călian, general manager al Stratec Biomedical Romania.

Sursa foto: Stratec Biomedical

Sursa foto: Stratec Biomedical

Managementul companiei spune că sucursala de la Cluj ar urma să devină „un puternic centru de cercetare și dezvoltare, care să coopteze specialiști de top în domeniile tehnice și de inginerie”. De altfel, compania a și început dezvoltarea unor parteneriate cu Universitatea Tehnică și cu Universitatea Babeș-Bolyai, pentru a organiza programe de internship și pentru a crește talentele locale. „Când am venit, ideea era ca oamenii să implementeze soluţii de a căror design erau responsabile echipe din alte părţi, din Germania, din UK. Între timp, lucrurile s-au schimbat şi suntem dispuşi să transferăm tot mai mult aici procese complexe. Se lucrează la tehnologii de ultimă generaţie de la Cluj”, spune Markus Wolfinger, sosit de la compania mamă din Germania. „Venirea în România e una dintre cele mai bune decizii ale carierei mele”, susţine acesta.

img_1598

Filiala clujeană lucrează cu 70 de oameni 

Stratec Biomedical este o companie germană fondată în 1979, cu sediul general în Birkenfeld (Baden-Württemberg), ce are în prezent filiale în șapte țări din Europa, Asia și America: Austria, Elveția, Marea Britanie, România, SUA, China și Ungaria. Grupul are patru mari divizii – Instrumentation, Data Management, Molecular și Consumables – fiind specializat în automatizări și instrumentație pentru diagnoză clinică și industria IVD (in vitro diagnostics), software de laborator, precum și dezvoltarea de reactivi pentru colectarea, stabilizarea și purificarea ADN-ului și ARN-ului. Subsidiara clujeană a fost înființată în 2008, fiind un centru interdivizional de competenta in inginerie, specializat in dezvoltarea de software, soluții tehnologice și științifice pentru industria biotehnologică. Filiala locală este compusă din patru departamente: software, hardware și embedded, testare și design mecanic. În sucursala clujeană activează în momentul de față aproape 70 de angajați, specialiști în inginerie, recrutați in special din rândul studenților și absolvenților profilelor tehnice ale Universității Babeș-Bolyai și ale Universității Tehnice. Mai mult de jumătate din ei lucrează pe partea de inginerie software, aproximativ 30% fac parte din departamentul de testare, iar restul din cele de hardware și embedded, respectiv de design mecanic. Compania ar urma să ajungă la 100, până la finalul anului viitor.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare