Închide

Clujean condamnat la zece ani de închisoare în detenție, a fraierit mai multe persoane să-i dea bani ca să obțină contracte, se lăuda cu contactele din lumea politică

ActualitateTop News by Actual de Cluj - sept. 20, 2024 0 27

Un bărbat a fost condamnat definitiv la închisoare, zece ani pentru înșelăciune și trafic de influență, după ce a cerut șpagă pentru a facilita diverse contracte, ani de zile. Instanța de fond l-a condamnat la peste zece ani de închisoare, a făcut apel iar instanța Curții de Apel arată că pedeapsa a fost chiar blândă.

Gavril Daniel Lăcătuș a fost condamnat la zece ani și șase luni de închisoare pentru înșelăciune. ”Tratamentul sancţionator aplicat inculpatului poate fi considerat chiar prea blând în raport de gravitatea faptelor comise, dar mai ales de perseverenţa infracţională a inculpatului”, a constatat Curtea de Apel Cluj în analizarea apelului. Aceasta pentru că inculpatul a fost condamnat pentru mai multe infracţiuni de trafic de influenţă şi înşelăciune – reunite artificial de prima instanţă în cadrul mai multor infracţiuni continuate, aspect care însă nu poate fi remediat datorită limitelor apelului, în contextul unei antecedenţe penale ”deosebit de prolifice” după cum a arătat Curtea.

Astfel, inculpatul a executat mai multe pedepse privative de libertate, şi a beneficiat de clemenţa instanţelor de judecată, care au dispus liberarea sa condiţionată de trei ori, ”fără vreun efect pozitiv asupra conduitei sale”.  ”Antecedenţa penală a inculpatului urmată de o activitate infracţională vastă, relevă absenţa oricăror indicii de îndreptare, astfel că aplicarea unor pedepse la maximul special nu ar putea fi considerată excesivă. Cât timp prima instanţă a pronunţat pedepse blânde, apropiate minimului special, sau cel mult în zona mediană a limitelor de pedeapsă, este exclusă reducerea acestora”, a arătat Curtea.

Acesta a fost condamnat după ce procurorii au dovedit mai multe cazuri de înșelăciune și trafic de influență. Mai exact, în primăvara anului 2022 a pretins de la un martor suma de 3.000 de lei, pentru a interveni pe lângă funcţionari publici din cadrul Primăriei Cluj-Napoca în vederea angajării acestuia în cadrul Direcţiei Generale Poliţie Locală primind în acest sens prima tranşă, în cuantum de 1.500 lei. Totodată, în martie 2021 a pretins de la altă persoană suma de 6000 de lei, primind în acest sens prima tranşă în cuantum de 3000 lei, pentru a interveni pe lângă un funcţionar public din cadrul Companiei Naţionale de Investiţii asupra căruia a susţinut că are influenţă, în vederea obţinerii unor contracte de prestări servicii în domeniul construcţiilor. În plus, în cursul anului 2022 a indus în eroare o persoană vătămată cu privire la faptul că ar fi angajat în cadrul Primăriei Cluj-Napoca, unde s-ar ocupa de închirierea spaţiilor aparţinând domeniului public al primăriei, promiţându-i în acest sens că se va ocupa personal de închirierea unei căsuţe în Parcul Chios şi determinând-o astfel să îi transfere în perioada 6 ianuarie – 17 februarie în mai multe tranşe de bani, suma totală de 8.350 de lei şi în 19 aprilie 2022 să îi remită o pungă cu alimente, în acest caz fiind vorba de o acuzație de înșelăciune.

În plus, în cursul anului 2020 s-a prezentat unui alt martor ca fiind reprezentant al rromilor în cadrul Partidului Naţional Liberal dar şi consilier local în cadrul aceluiaşi partid, context în care a pretins şi ulterior a primit de la acesta suma de 100 de lire englezeşti pentru a interveni pe lângă funcţionari publici din cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Cluj-Napoca în vederea obţinerii unui extras de carte funciară actualizat. Mai mult, în cursul anului 2021, prezentându-se ca fiind consilier în cadrul Primăriei  Cluj-Napoca dar şi reprezentant al rromilor în cadrul Partidului Naţional Liberal, a pretins şi primit de la un martor suma totală de aproximativ 15.000 de lei, în mai multe tranşe, pentru a interveni pe lângă funcţionari publici sau din cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară în vederea obţinerii autorizaţiei de construire cu privire la un imobil.

Totodată, în cursul anului 2020 a indus în eroare o altă persoană vătămată cu privire la faptul că este funcţionar în cadrul Guvernului României şi consilier la Partida Romilor şi promiţându-i în acest sens că o va ajuta la intabularea imobilului în care locuieşte, determinând-o astfel să îi remită, în mai multe tranşe, suma totală de 6.000 de lei. În cursul aceluiași an a indus în eroare o altă persoană cu privire la faptul că este funcţionar în cadrul Guvernului României şi promiţându-i în acest sens că o va ajuta să obţină toate avizele şi autorizaţia de construire pentru imobilul în care locuieşte, determinând-o astfel să îi remită, în mai multe tranşe, suma totală de 6.000 de lei. În același an, prezentându-se ca angajat în cadrul Guvernului, a pretins şi primit de la un martor sumele de 4.000 lei şi 2.700 lei, pentru a interveni pe lângă funcţionari publici din cadrul Casei Naţionale de Pensii, în vederea obţinerii unei pensii medicale. Totodată, în cursul anului 2022, cu ocazia unui grătar organizat de către un prieten al unei persoane vătămate, a indus-o în eroare pe aceasta din urmă cu privire la faptul că o pune în legătură cu reprezentanţii unei societăţi ce oferă consultanţă în ceea ce priveşte întocmirea dosarelor necesare accesării de fonduri europene pentru achiziţionarea unor utilaje, determinând-o astfel să îi transfere în 6 mai 2022 suma de 1.500 de lei şi în 9 mai suma de 1.500 de lei.

De asemenea, în 10 mai 2022 a pretins de la un martor suma de 2.000 de lei, pentru a interveni pe lângă funcţionari publici din cadrul ministerului care gestionează fonduri europene, în vederea determinării acestora să îi faciliteze martorului accesarea unor fonduri europene în cuantum de 200.000 de euro pentru deschiderea unui service auto; în 31 martie 2022 a pretins şi primit de la un martor suma de 200 de lei, pentru a interveni pe lângă funcţionari publici din cadrul Primăriei Cluj-Napoca în vederea determinării acestora să îi faciliteze martorului obţinerea unui loc de parcare.

Pedeapsa, rămasă definitivă prin respingerea apelului în urmă cu două zile – zece ani și șase luni de închisoare în regim de detenție, cu scăderea perioadei de arest preventiv. ” Modalitatea persuasivă în care inculpatul a captat atenţia si interesul interlocutorilor şi în care vorbeşte cu persoanele respective, relevă specializarea inculpatului în comiterea unor astfel de infracţiuni, un plan laborios din partea acestuia si totodată periculozitatea acestuia. Din perseverenţa săvârşirii faptelor dar şi din modalitatea lor de comitere rezultă că inculpatul nu comite astfel de fapte antisociale în mod izolat, ci aceasta şi-a creat un stil de viaţă din aceste activităţi infracţionale, ceea ce îi agravează periculozitatea”, a arătat instanța. Inculpatul nu este la primul contact cu legea penală, fiind condamnat anterior, încă din anul 2002 pentru comiterea de infracţiuni de fraudă – înşelăciune – două  fapte şi ulterior trafic de influenţă – două fapte – şi o infracţiune de tâlhărie. Chiar dacă inculpatul a executat în regim de detenţie pedepsele privative de libertate anterior aplicate, fiind liberat condiţionat de nu mai puţin de patru ori, acesta nu şi-a schimbat atitudinea faţă de valorile sociale ocrotite de legea penală, continuând activităţile infracţionale de fiecare dată după eliberarea sa din penitenciar. În fața instanței inculpatul și-a recunoscut faptele în totalitate. Decizia de condamnare, luată în urmă cu două zile, e definitivă.


În 11 august 2011, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a făcut public faptul că procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj efectuează cercetări, în cauză având ca obiect săvârșirea a 7 infracțiuni de trafic de influență de către Lăcătuș Gavril Daniel.

Potrivit unui comunicat al PICCJ, inculpatul, atât singur, dar și cu ajutorul unui complice și folosindu-se de influența pe care pretindea că o are asupra unor persoane cu drept de decizie în diferite domenii, de care se arătau interesați denunțătorii (cumpărători de influență), a pretins de la aceștia și a acceptat efectiv, diferite sume de bani (pe care îi pretindea sub formă de împrumut) sau alte foloase. În schimbul acestora, inculpatul a susținut că intervine, pe lângă persoanele cu drept de decizie în diferite domenii, astfel încât pretențiile sau solicitările cumpărătorilor de influență să fie soluționate favorabil.

Potrivit probelor administrate în cauză, instituțiile în cadrul cărora inculpatul pretindea că va exercita influența erau Prefectura Județului Cluj, Casa Județeană de Pensii Cluj, Primăria Cluj-Napoca și altele – iar aceasta, încă din urmă cu 14 ani.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu