Închide

Cine dă berea, primarul Boc sau arhitectul șef al județului? Muzeul Etnografic s-a pus de acord cu centrul Tetapolis din parcul industrial Tetarom I și se poate extinde

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - oct. 27, 2020 0 1694

Documentația de urbanism a județului privind revitalizarea zonei Parcului Etnografic Național Romulus Vuia – Pădurea Hoia și a proiectului Tetapolis, un teritoriu de peste 71 de hectare din nordul municipiului Cluj-Napoca, a intrat în Consiliul Local pentru votul de intrare în vigoare. Deja, la comisia de urbanism, primarul Emil Boc a făcut un rămășag cu arhitectul județului privind proiectul de extindere care vizează Parcul Etnografic din Hoia, edilul oferindu-se să le ofere bere celor de la Consiliul Județean dacă acest proiect se începe toamna aceasta. În caz contrar, sarcina va cădea pe arhitectul județului.

Proiectul a avut blocaje la Comisia de Monumente care, în mandatul trecut, a refuzat să avizeze acest proeict până când Județul nu delimitează clar Muzeul de Parcul Industrial Tetarom I, unde este propus și centrul științific Tetapolis. Documentația de urbanism a fost actualizată cu această exigență, propunându-se o plantație înaltă între cele două obiective. După această etapă, explică cei de la Consiliul Județean, urmează ca cele două proiecte, cel de extindere a Muzeului Etnografic spre pădurea Hoia și centrul de științific și de cercetare Tetapolis să pornească pe drumul de realizare efectivă.

Primul concurs de soluții făcut de județ care trebuia să aducă plus valoare pentru un obiectiv important din patrimoniul Consiliului Județean, parcul etnografic Romulus Vuia, a generat un proiect care mai mult a stat pe loc. În plus, județul a pornit alt proiect ambițios în proximitate, extinderea parcului industrial Tetarom și crearea Tetapolis. Proiectele au fost propuse în 2016, 2017.

A fost nevoie ca cele două proiecte să fie armonizate la nivel de documentație de urbanism cu un regulament clar de conservare a zonelor verzi și unul la fel de clar pentru construcțiile din zonă, mai ales că au apărut și alunecări de teren în zona Hoia care au avut nevoie de consolidări serioase făcute de Consiliul Județean.

„Concursul pentru extinderea Parcului Etnografic a rămas cu același proiectant, echipa arhitectei Alice Florean (Oprică). Planul Urbanistic Zonal nu a făcut obiectul concursului, de aceea am contractat un alt proiectant (Loft Arhitectură – n.red.). Acesta s-a ocupat de Tetapolis, celălalt proiect al Județului de la Tetaron I și de armonizarea cu proiectul de extindere a Parcului Etnografic, mai ales că cele două obiective se învecinează. În urma discuțiilor de la urbansim și de la comisia de monumente am tratat aceste obiective la pachet în aceeași documentație de urbansim și am ținut cont de recomandările specialiștilor de a le delimita printr-o zonă cu plantații înalte. Acum, ambele proiecte pot porni pe drumul spre a fi realizate. Proiectul de extindere a Parcului Etnografic n-a putut merge alert având în vedere că zona Hoia e predispusă alunecărilor de teren și a fost nevoie de studii suplimentare pe această componentă, dar și de reglementarea relației cu Parcul Tetapolis dorit la Tetarom I”, a explicat pentru Actualdecluj.ro arhitectul județului Claudiu Salanță.

PUZ-ul reglementează o suprafață de circa 71,34 de hectare și vine cu reglementări specifice pentru zona verde a Parcului Etnografic, pentru parcul științific și de cercetare Tetapolis, dar și preia o serie de servituți de utilitate publică necesare derulării proiectelor majore de trafic ale Clujului – tren metropolitan și drum de legătură Baciu din proiectul Centruii Metropolitane.

 

Primăria a pus PUZ-ul privind revitalizarea zonei Parcului Etnografic Național Romulus Vuia – Pădurea Hoia și a proiectului Tetapolis în consultare publică în luna septembrie. Acum, pe ordinea de zi a primei ședințe ordinare a Consiliului Local din noul mandat 2020-2024 programată în 27 octombrie, a fost inclus un proiect de hotărâre pentru aprobarea documentației.
Pe parcursul ședințelor de urbanism online de anul acesta, primarul Emil Boc s-a arătat interesat de soarta acestui proiect, mai ales că el a avut probleme de avizare la Comisia de Monumente. Vechea comisie prezidată de arhitectul Sorin Scripcariu a fost interpelată de Boc pentru a debloca situația acestui proiect. Până la urmă, avizul a fost dat cu o serie de condiționări, printre care includerea în proiect a unei zone tampon cu plantații înainte în Parcul Etnografic și Parcul Tetapolis.
Boc a sugerat un pariu cu arhitectul județului Claudiu Salanță și a promis că el dă bere tuturor celor de la Consiliul Județean dacă proiectul paruclui etnografic pornește la drum anul acesta și se deblochează.

Pentru extinderea Parcului Etnografic din Hoia, Consiliul Județean a făcut un concurs de soluții în 2017 și a ales un proiectat care să se ocupe de această extindere, arhitecta Alice Florean (Oprică). Contractul de proiectare câștigat depășea 500.000 de euro.

Arhitecta Alice Florean spunea în august 2019 la o dezbatere de pe Plaja Grigorescu că proiectul are întârzieri, având în vedere că este nevoie de studii și mai aprofundate generate de alunecările de teren care există în zonă. Ea a spus însă că se lucrează la proiect și că el este unul cu potențial. „Punem scări de piatră în zona acum tranzitată de ATV-uri, vom avea și o zonă cu un spațiu administrativ. Pentru circulație este propusă utilizarea actualelor drumuri din incinta parcului Tetarom aflat în vecinătate, tocmai ca să nu încurajăm niciun fel de trafic în zonă. Proiectul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară poate să ne creeze neajunsuri dacă este un spațiu îngrădit deoarece muzeul ar putea rămâne ca o enclavă”, spunea arhitecta.

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterina are, de asemenea, un proiect în Hoia privind crearea unei baze didactice chiar a unei mini grădini zoologice pe 35 de hectare. Detalii: USAMV şi-a prezentat planul pentru noul parc din Hoia. Proiectul, corectat la Urbanism

Vezi și: VIDEO Când se întâlnesc proiecte și oameni care fac proiecte pentru comunitate: Numai cu presiune și critică se poate face Clujul verde

Proiectul Tetapolis a fost lansat în 2016 de Consiliul Județean sub umbrela parcurilor industriale ale judeţului, gândit în continuarea Tetarom I (tot din zona Hoia), care urma să aibă  spaţii pentru incubatoare de afaceri, start-up-uri sau un centru de conferinţe. Harta lui simulată arăta cam așa:

 

Vezi și: Harta pentru noul „cartier” de tehnologie, prezentată la Cluj: s-a lansat Tetapolis

Ce reglementează PUZ-ul Parcului Ethografi – Tetarom I – Tetapolis din Hoia

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare