Închide

Ce aplicații și idei de afaceri cresc în „accelerator de business” la Cluj

EconomieTop News by Kristina Reştea - apr. 20, 2015 0 1123

 

După ediția de Cluj a hackathon-ului Innovation Labs, de la început de martie, proiectele cu idei de afaceri noi selectate au intrat în programul Spherik de „creștere”. Alte șapte echipe lucrează la dezvoltarea de produse în incubator, pregătirea afacerilor și lansarea sau creșterea lor în piață. Echipele de proiecte se întâlnesc în acest week-end cu mentorii, pentru prezentări de proiecte și sfaturi în dezvoltarea produselor pe care ar urma să le ducă în piață.

În această perioadă în acceleratorul Spkerik, lansat în cadrul proiectului de birouri Liberty Technology Park se desfășoară două programe. Unul e Spherik Acceleration, un program de 4,5 luni care furnizează echipelor educație antreprenorială pentru lansarea afacerilor și suport pentru proiecte. Celălalt, Spherik iLabs, e un program de 2 luni pentru studenți, care îi ajută cu prima experiență de a trece de la idee la proiect.

În cadrul Spherik Acceleration, tinerii iniţiatori de afaceri promit altă abordare la servicii financiare, comunicare mai eficientă medic – pacient, te ajută să creezi albume online, pregătesc aplicaţii care să te ajute să îţi gestionezi mai eficient timpul şi agenda sau să lupţi cu birocraţia, folosind mediul virtual. Unul dintre proiecte, Fotocolaj, are deja venituri și clienți. Pentru altele se duc încă negocieri, spun coordonatorii de la Spherik.

 

Care sunt aplicațiile la care se lucrează, în Spherik Acceleration:

Tiny Shroomz lansează un joc – puzzle cu ciuperci, Fotocolaj permite creare de albume online, iar Apunto ar trebui să rezolve mai eficient programările de întâlniri de business pentru companii. Approd e o aplicație care completează formulare pentru afaceri, Printivate aduce optimizare proceselor de printare 3D, Primul Medic e o aplicație care permite accesul la sfaturi medicale, iar un alt start-up are la bază ideea ChallengeXP – o aplicație care te ajută să îți administrezi bugetul și să economisești.

 

Proiectele iLab, preluate în cadrul Spherik:

DictaMed – serviciul Cloud de convertire voce-text ce le permite medicilor să înregistreze proceduri medicale;

PhoneAlias – serviciul ce permite centralizarea apelurilor primite pe mai multe numere de telefon prin redirecționarea, conform unor seturi pre-definite de reguli, către un singur telefon mobil;

Smart Store – serviciul ce își popune integrarea experienței de shopping online în orice magazin

Buy and Help – propune utilizarea marketing-ului afiliat în strângerea de fonduri pentru cazuri sociale;

Fingerdrum Legend – aplicația care te învață să cânți la tobe printr-un joc distractiv și antrenant;

City365 – aplicația de recomandări care oferă reduceri bazate pe localizarea clientului în funcție de magazinele și localurile din apropiere.

 

Un proiect e deja în piață, altele se apropie de această fază, câteva idei fiind la etapa de „beta testing”: testarea produsului, în piață, în audiența-target, fază finală de testare înainte de lansare. Astfel, Apunto e în piață, în modul „beta”, Primul Medic acceptă doctori pentru testarea beta. Printivate pregătește aceeași fază de proiect. Tinyshroomz va fi în piață într-o săptămână, Approd va fi pregătit pentru utilizatori în aproximativ o lună, iar Fotocolaj e deja în piață. Buy and Help pregătește etapa de beta testing cu Spherik ca prim client, Fingerdrum va fi în piață în mai puțin de două luni. Celelate echipe lucrează la produs și la planul de lansare, ne-a precizat Jennifer Austin, managing director la Spherik.

Acceleratorul din centrul de afaceri

Spherik Accelerator are la bază un parteneriat între Liberty Technology Park Cluj, Banca Transilvania și două dintre cele mai importante universități clujene, care includ specializări din zona tehnică – Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea Tehnică Cluj-Napoca. Aplicațiile care au intrat în program au fost evaluate pe baza progresului și a potențialului ideii dezvoltate, a experienței antreprenoriale și a motivației de a participa într-un program intensiv de patru luni, au explicat iniţiatorii proiectului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.