Închide

Bucureştiul devine în octombrie capitala patrimoniului cultural european, se discută proiectele premiate în acest an în programul Europa Nostra, sunt două în România între care unul la Cluj

Actualitate by Actual de Cluj - sept. 19, 2024 0 47

Bucureştiul devine în octombrie capitala patrimoniului cultural european, se discută proiectele premiate în acest an în programul Europa Nostra, sunt două în România între care unul la Cluj.

Priorităţile de politici publice pentru protejarea patrimoniului cultural la nivelul Uniunii Europene, pentru mandatul viitoarei Comisii Europene şi la nivelul României, vor fi discutate de unii dintre cei mai buni experţi din Europa, înalţi oficiali europeni şi români, care se vor reuni la Bucureşti, între 6 şi 8 octombrie, în cadrul Summitului European al Patrimoniului Cultural.

Cele mai bune 26 proiecte de conservare a patrimoniului premiate în acest an – printre care şi două din România, e vorba de Biserica Săsească din Alma Vii şi Biserica Sfântului Mihail din Cluj-Napoca – vor fi prezentate şi celebrate cu această ocazie, în cadrul unei Ceremonii de decernare a Premiilor Europene pentru Patrimoniu, acordate de Comisia Europeană, precum şi în cadrul unei zile dedicate excelenţei în domeniu. Publicul larg poate încă să voteze pentru proiectul care va câştiga Public Choice Award, până pe 22 septembrie. ”Acum 34 de ani, subiectul patrimoniului era împărtăşit de un număr foarte restrâns de oameni şi organizaţii din ţara noastră”, spune consilierul prezidențial pentru cultură Sergiu Nistor. ”Astăzi, subiectul patrimoniului cultural şi cel al restaurării monumentelor istorice a depăşit interesul strict al unei înguste elite, devenind central în interesul tinerei generaţii, al specialiştilor, al organizaţiilor şi instituţiilor administrative. Acest lucru se datorează şi vocii Europa Nostra, care a recunoscut în mod repetat calitatea intervenţiilor de salvare şi restaurare a patrimoniului efectuate în România”.

Summitul se va încheia cu un document de politici publice, cu principalele direcţii de acţiune pe care Europa Nostra le va susţine în relaţia cu instituţiile europene – Manifestul de la Bucureşti.

Amintim, proiectul pentru restaurarea bisericii Sf. Mihail din Cluj-Napoca a fost recompensat în această vară pentru calitatea restaurării și este desemnat câștigător al ”European Heritage Europa Nostra Awards” pentru categoria ”Conservation and Adaptive Reuse”.

Renovarea bisericii a durat patru ani, din 2016 până în 2022. Proiectul a fost realizat cu sprijin financiar din partea Fondurilor Europene de Dezvoltare Regională , Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din România, Guvernul Ungariei , Managementul Fondului Bethlen Gábor , Secretariatul de Stat pentru Culte, Primăria Cluj-Napoca, asociația Treasured Cluj și mulți donatori privați. ”Amplasată în centrul vibrant al orașului, Biserica Sf. Mihail este o bijuterie a arhitecturii gotice europene. Are o semnificație imensă la scară locală, regională și națională și este recunoscut ca un reper național și o icoană a bogatului patrimoniu al Transilvaniei. Legăturile sale adânc înrădăcinate cu regalitatea și figurile istorice esențiale evidențiază evoluția Clujului de-a lungul secolelor”, arată organizatorii competiției.

Citește și:

Proiectul pentru restaurarea bisericii Sf. Mihail din Cluj-Napoca a fost recompensat pentru calitatea restaurării și este desemnat câștigător al ”European Heritage Europa Nostra Awards”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu