Închide

Bătaie între școli pentru spațiul de pe Memorandumului nr. 22

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - apr. 05, 2015 0 1324

Decizia administrației locale de a oferi spațiul din centru administrat de Colegiul Economic către școla Ioan Bob a nemulțumit conducerea vechiului administrator. Colegiul Economic vrea să meargă în instanță pentru a rămâne cu spațiul de pe Memorandumului nr. 22 și a cerut administrației locale să revină asupra deciei. Consilierii locali spun că au luat o decie corectă și sunt pregătiți să ofere Colegiului economic o altă variantă.

Conducerea Colegiului Economic „Iulian Pop” a cerut primăriei să-și revoce hotărârea prin care unității de învățământ i se retrage dreptul de administrare asupra unei clădiri din centrul orașului (spațiul de pe Memorandumului nr. 22 pe care primăria l-a repartizat școlii Ioan Bob). Aceasta a motivat că unitatea de învățământ, deși a avut numeroase spații, nu le-a putut utiliza de-a lungul anilor. Unele au avut nevoie de reparații, altele sunt revendicate, iar unitatea școlară face față cu greu numărului mare de elevi pe care îi are. Mai mult, în decursul anilor, deși a avut planuri ambițiose de a face spații de practică pentru elevi, nici acestea nu s-au putut materializa.

Cu toate acestea, conslierii locali nu au dat curs solicitării, mai ales că spațiul de pe Memorandumului nu este folosit de ani de zile, iar școala Bob se află într-o situație delicată și va pierde anul acesta o serie de clase având în vedere că acestea au fost retrocedate iar anul acesta expiră perioada legală de cinci ani în care le putea folosi.

„Am votat pentru menținerea hotărârii, dar am o observație de bun simț legat de ce se întâmplă cu acest liecu. Din istoria lui rezultă cu nu au putut ocupa spațiile pe care le-au avut pentru ași desfășura activitatea. Terenul de pe Emil Isac este revendicat de Arhiepiscopia Romano Catolică. Spațiile de pe Kogălniceanu s-au disputat cu UBB. Cu acesta de pe Momorandumului, pe bună dreptate am decis să îl dăm celor de la Bob. Dar trebuie să regândim o relocare pentru că și acest liceu are dreptul să trăiască. Nu sunt de acord cu modul în care și-au administrat interesele, dar cred că istoria lui și copii care vor să meargă acolo merită acest demers al nostru”, a spus consilierul Ioan Pop. Colegul său, Irimie Popa a aderat la propunere, menționând că este nevoie de un inventar al spațiilor de învățămând libere în prezent pentru ca din lista respectivă să fie identificate variante pentru Colegiul Economic.

Nu vor să plece din centru

Consilierul Dan Tarcea a semnalat faptul că situația este mai complica deoarece Colegiul Economic nu vrea decât un spațiu în centru. „Nu vor să plece din centru deși li s-au oferit variante, aici este problema”, a spus Tarcea. În schimb, Ioan Pop a subliniat că au mai fost cazuri în care licee clujene s-au mutat din centru și că decizia aparține primăriei. „S-a mutat liceul de muzică în Gherogheni. S-a mutat și liceul de coregrafie. Sunt școli vocaționale, este adevărat, dar sunt și ele de tradiție ale orașului. Așa că nu este un argument că nu vor să fie relocați”, a replicat Pop.

Soluție cu bani europeni

Viceprimarul Anna Horvath a explicat că, din discuțiile purtate cu reprezentanții școlii, n-a rezultat neapărat că aceștia nu vor să plece din centru. „Există soluții, mai ales că vor fi bani europeni destinați modernizării unităților școlare. Așa că le-am propus ca clădirea pe care ei o au pe strada Devei și deservește în prezent un comin de fete să fie modernizară și extinsă pentru desfășurarea de cursuri, cu fonduri europene. Căminul poate fi relocat la alte licee care au spații de acest gen, nefolosite. Ideea este că se pot găsi variante. Nu trebuie să ne cramponăm. În perioada următoare ne angăjăm să căutăm împreună cu cei de la unitatea școlară aceste soluții”, a sintetizat Horvath.

Sursa foto: www.flickr.com

Nici un comentariu

Scrie un comentariu