Închide

Clujenii l-au chemat pe prefect în stradă. Mesaj pentru București: „Tudorel Toader, demisia!”

ActualitateTop News by Kristina Reştea - feb. 23, 2018 0 449

 

Câteva zeci de clujeni au venit azi în stradă pentru o altfel de pauză de prânz: au protestat în fața sediului PSD și ulterior la Prefectură. Chemarea la mobilizare s-a dat din nou, după anunțul de ieri seară al ministrului Tudorel Toader privind revocarea procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

 

Clujenii au ieșit în stradă și aseară, dar lumea s-a adunat și azi de la ora 12.00 pe Bulevardul Eroilor, pentru a protesta în fața sediului PSD din Cluj, cu mesajul cu care se iese la protest de luni de zile: „Vrem Justiție, nu corupție!”. Clujenii s-au declarat revoltați de cererea de revocare a șefei DNA, dar sunt nemulțumiți și de felul în care ministrul Justiției a comunicat decizia, fără cale de dialog. Unii spun că DNA are rezultate demonstrabile și că această decizie a PSD e îndreptată împotriva luptei anticorupție. Alți protestatari, deși ies în stradă, menționează că nu dau „cec în alb” nici DNA-ului și că au unele îndoieli cu privire la modul în care se soluționează dosare, dar că decizia PSD de înlăturare a lui Kovesi e semnal periculos că se vrea transformarea instituției în organ de presiune politică.

 

 

Peste sigla PSD a apărut un alt însemn: cineva a lipit o hârtie cu „PCR”. Se strigă „Jos Guvernul!” și a fost adus bannerul uriaș pe care scrie „Când nedreptatea devine lege/ Nesupunerea devine datorie”.

 

 

Cei câțiva clujeni care au venit azi, unii chiar din pauza de prânz a zilei de lucru, au pornit ulterior într-un scurt marș pe bulevardul central Eroilor, înspre Prefecutră. „Haideți cu noi!/Luptăm și pentru voi”, „DNA, suntem de partea ta” au scandat protestatarii.

 

Mulțimea s-a oprit în fața sediului Prefecturii din Cluj. Câțiva dintre reprezentanții protestarilor au ajuns chiar în biroul prefectului Aurel Cherecheș, cu mesajul din stradă.

 

 

Aceștia l-au invitat pe prefect să discute cu oamenii din stradă, așa că prefectul s-a alăturat mulțimii.

„Sunteți mândru să reprezentați acest guvern? Cunoașteți alt guvern mai incomepetent?”, au intervenit protestatarii. „Sau care a provocat o criză mai mare?”. „Sunteți de acord cu Tudorel Toader, care calcă în picioare demnitatea de român onest?”, a întrebat una dintre doamnele din mulțime. După câteva poticniri în dialog, prefectul a fost lăsat să răspundă și a cerut lista de revendicări pe care să le transmită la București. Prima cerere de la Cluj: Tudorel Toder să își dea demisia. „Să comunicați la guvern că în Cluj, în miezul zilei, sunt oamenti onești în stradă, ce au venit în fața prefecturii să spună că ne-am săturat. Și acești oameni onești sunt mai mulți în toată țara și vor veni tot mai mulți”, a spus Daniel Giurcă, unul dintre protestatarii de la Cluj.  „Instituțiile trebuie să rămână independente, ca să ne creștem copiii aici”, a intervenit un alt clujean. Reprezentanții celor care au ieșit azi în stradă urmează să transmită și pe adresa oficială de email lista de revenidicări, pe care prefectul ar urma să o dea mai departe la București.

 

 

Reprezentanții  grupării Umbrela Anticorupție Cluj cheamă lumea la un nou protest, în această seară de la 17.00. „Ne vedem în același loc, cu același scop ca și până acum. Apărăm independența Justiției din România, separația puterilor în stat, promovăm competența și susținem DNA în eforturile de a scăpa țara de corupți”, arată organizația civică.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.