Închide

Premieră la Teatrul Național vineri, după volum de proză semnat de Gabriel Liiceanu și Ana Blandiana.

Cultură by Actual de Cluj - feb. 20, 2018 0 325

Premieră la Teatrul Național din Cluj-Napoca, după un volum de proză semnat între alții de Gabriel Liiceanu și Ana Blandiana.

Piesa „Povești de dragoste la prima vedere”, volumul de proză de Gabriel Liiceanu, Adriana Bittel, Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu și Ana Blandiana, are loc în Studioul „Euphorion“ vineri seara la ora 19, în regia lui Tudor Lucanu. Piesa are la bază, așa cum spune titlul, cinci povești de dragoste trăite ori imaginate de Gabriel Liiceanu, Adriana Bittel, Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu și Ana Blandiana. Întâmplările sunt, fiecare în felul ei, istoriile unor vârste, de la 14 la 70 de ani, cu un popas în povestea fantastică a unui înger al morții de care se îndrăgostește o tânără infirmieră de la Oncologie.
Din dorința de a aduce destăinuirea mai aproape de sufletul spectatorilor, regizorul Tudor Lucanu a creat un spațiu fără nici un fel de adaosuri scenografice, doar cu câteva proiecții care potențează ceea ce povestașii mărturisesc într-un elan confesiv. „Aceste exerciții de sinceritate țin, de fapt, de menirea actorului: să capteze, să farmece, dar, totodată, să te aducă într-o stare de re-memorare a unor trăiri uitate, poate refulate, dar, iată, acum readuse în fața noastră cu scopul (ne)mărturisit de a însenina, descreți și lumina chipuri și suflete”, explică secretarul literar al Teatrului Național, Eugenia Șarvari. „Atmosfera spectacolului este impregnată de gustul plăcintei cu brânză al Tinei Szepi, de dezamăgirea celui care după o vară întreagă de toceală la economie politică, are surpriza reîntâlnirii cu Sironica, de hurducăturile unui autobuz în care călătorește un înger coborât din cer de care se îndrăgostește mortal o fată, de dragostea târzie de la șaptezeci de ani în „aerul de cenușă al Parisului“, peste toate plutind mirosul pregnant al florilor de crin”.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare